afrikada bir kabilenin erkekleri bebeğin annesi olmadığı zamanlarda yalancı meme olarak emzirmektedir. böyleleride varmış dedirten ve erkekte memenin bir işe yaradığını gösteren bir durumdur.
şekil olarak bir garip görünürdü bunu düşünerek bu şekilde yaratmış sanırım demek isterdim ama tanrının yaratmadığının bir kanıtı daha. hiç bir işe yaramıyor ama var peki neden yaratttı o zaman? cevap yok...
Sadece kadınların süt keseleri olmasına karşın, embriyonun ilk oluşum aşamasında kadın ve erkekler olarak gelişmemiz benzeri biçimde başlar. 6 haftalık olana kadar, embriyo kadın şablonunu takip eder. Taki erkek cinsiyet kromozomu devreye girene kadar. Ancak bu aşamada artık erkeklerin memeleri oluşmuştur bile...
(Kaynak: Üçüncü Martini'den Sonra Bir Doktora Sormak istediğiniz Yüzlerce Soru, Billy Goldberg)
Buradan da görüşebileceği gibi, bu sorunun tek açıklaması Evrim Teorisi ile verilebilir, çünkü dişilerle erkeklerin de geçmişte birbirlerinden ayrıldıkları bir nokta vardır ve o nokta, bilindiği kadarıyla ta tek hücreli prokaryotlarda başlamıştır, yüzlerce milyon yılda ayrılmış ve çok hücreli ökaryotlarda özel uzuvlara dönüşmüştür (ilk eşey organları, hareketli okyanus ortamında daha kolay çiftleşebilmek için kanca-delik mekanizmasıyla, balıkların atalarında gözlenmektedir ve bize onlardan miras kalmıştır). Ancak biraz daha ayrıntısına inmek gerekirse, Sayın Bilgehan Bengi'nin bir açıklamasını paylaşabiliriz:
Konunun emriyolojik boyutuna bakmadan önce Genetik boyutunu ele alalım. Erkeklerde Y kromozomunda SRY diye bir gen vardır. SRY, Sex Determining Region Y demek. Bu gen memelilerin ve keseli hayvanların tümünde bulunuyor. Bu gen işlendiğinde TDF proteini oluşuyor. TDF, Testis Determining Factor demek.
Şimdi erkek olacak bir embriyonun gelişimine bakalım;
Döllenmeden hemen sonra eğer Y kromozomu varsa, X kromozomu etkisizleştirilir. Embriyolojik gelişimin ilk 8 haftasında embriyo hem dişi hem erkek üreme sistemlerinin öncüleri olan Müller ve Wolf kanallarına sahiptir. 8. haftada Y kromozomundaki SRY geninden protein sentezine başlanır ve TDF proteini oluşur. Bu dönemde Leydig hücreleri oluşur ve testosteron üretimine başlarlar. Testosteron Müller kanalını baskılar ve Wolf kanalınının gelişimini destekler. Wolf kanalı gelişerek erkek cinsel organlarını oluşturur. Testislerin iyice gelişmesi testosteron salgısını arttırır ve bu emriyonun erkek karakteri kazanmasını iyice hızlandırır.
Testosteron hormonu ileride kas gelişimi, kıllanma, vücut yağının birikeceği bölgeler ve karakter özellikleri gibi konularda da çok önemli rol oynayacaktır.
Eğer bireyde Y kromozomu yoksa Müller kanalı gelişir, bu durumda embriyo dişi olarak gelişir. Bazı bireylerde Y kromozomundaki SRY geni hatalıdır veya ekspresyonu doğru yapılamaz ve XY kromozomlu dişiler oluşur. Bu bireyleri dış görünüşleri ile normal dişilerden ayırmak olanaksızdır.
Bu konuda daha fazla bilgi isteyen arkadaşlar Wikipedia'da şu maddeleri okuyabilirler;
Bu durumu evrimden başka hiç birşeyle açıklayamazsınız. (...) Ergenlik çağındaki erkek çocuklarında da bu doku biraz uyarılır. Kadınlardaki kadar değil ama elle hissedilecek derecede büyür. Hatta bir yere çarpınca, yada sıkıştırınca acı verir. Testislerin iyice gelişmesi ve testosteron seviyesinin iyice artması ile küçülür ama yok olmaz.
Erkeklerdeki bu meme dokusu hormonal bozukluğu olan bazın insanların ve doping kullanan vücut geliştiricilerin başına beladır.
Uzun süre steroid kullanan sporcuların testislerinde distrofi görülür, testis kanda gereğinden fazla testosteron bulunduğu için salgı üretmez ve küçülür. Testosterone serum seviyesi yüksek olduğunda bir kısmı aromataz enzimi ile estrona dönüştürülür. Estron, estrojen hormonlarından biridir. Bu hormon göğüs dokusunu etkileyerek meme oluşturur. Bu meme süt bile üretebilir. Erkeklerde bu şekilde göğüs gelişmesine ginekomastia denir. Hormonal yolla tedavi edilebilir, bu yönten netice vermezse liposuction, mammoplasti, eksizyon gibi yöntemlerle doku alınır.
--spoiler--
bu tamamen kromozomlarla alakalıdır.
erkeğin memesi "m" kromozomundan gelir.
erkekte meme önemlidir.
erkek kendi memesine bakarak eksiklik hisseder. kadın memesine erkeğin aşırı duyarlılığı da bundandır. ayrıca tanrı mahşer gününde "benim neden memem yoktu, neyim eksikti?" gibi bir soruyla uğraşmamak için erkeğe de meme takmıştır.
memelerimize sahip çıkmalıyız, memeler önemli.
sadece kadınların süt keseleri olmasına karşın, embriyonun ilk oluşum aşamasında kadın ve erkekler olarak gelişmemiz benzeri biçimde başlar. 6 haftalık olana kadar, embriyo kadın şablonunu takip eder. taki erkek cinsiyet kromozomu devreye girene kadar. ancak bu aşamada artık erkeklerin memeleri oluşmuştur bile.
bilimsel olarak işe yaramadığı için bir kaç bin yıl sonra kaybolacak olan erkek meme uçları, işlevselliği dolayısıyla kadın meme uçlarının bir kaç bin yıl sonra hangi boyutta olacağını düşündürdükçe kendini çürütmektedir.
yaratıcı gücün dahi muhtemelen aklına gelmeyen sorunsal. olmasa "neden erkeğin memesi yok" denirdi kesin. yaratıcı da olsa insana yaranamıyor hiç bir varlık habibim. tövbe haşa.