her ülkenin kendi dinamikleri olduğu içindir. bizim ülkemizde hep böyle b.ktan b.ktan ilişkiler, kaypak tipler, dalavere üzerine kurulmuş hayatlar, yalanlar, hırsızlar olduğundan izleyicinin talebi de belki alışkanlıktan olsa gerek bunları görmek istiyor. zeka dolu diziler de çekildi ve bazıları çok sevildi ama ne oldu diziyi çektiren kanallar erkenden bitirtti onları çünkü bütçesi fazla ama reytingleri düşük kalıyor o yüzden insanlar b.ktan şeyler izlemek istiyor.
adamlar game of thrones diye dizi yapıyor tüm dünyada milyar tane insan izliyor bizimkiler de polat polat diye yanıp tutuşuyor. ama bizimkilere sorsan game of thrones da ölmüş adamın dirilmesi saçma ama polatın 150000 defa vurulup ölmemesi mantıklı. sen şimdi bu adama ne anlatacan ki..
AKŞAM kuşağındaki dizilerinde karakterlerin uzun süre kendilerine bakmaları ve neredeyse 20dakika bakışmalarıdır. bu sebep bile aslında hepsine yeterli bir gerekçedir. çekeceğiniz diziyi de sikim, oynatacağınız karakteri de, senaryonuzu da.
Önce dizi süreleri kısalmalıdır. 1 saatten uzun dizi olmamalıdır.
Biz neler izledik, spartacus, g.o.t, twd, lost, himym, dexter, the tudors, csi daha niceleri,
Komedi dizileri 20-25 dakikadır, dram aksiyon polisiye vs 45-50 dakikadır.
Bizde 90 dakika. Aslında kaliteli başlıyor, ama devamı doğal olarak gelemiyor, bizde iyi senarist değil konuyu dolandıran, uzattıkça uzatan, araya bir reklam kuşağı daha sokacak kadar konuyu sulandıran senarist makbul. Senarist belki hikaye üretmeye muktedir ise bile konuyu uzatması, 90 dakikaya yayması, 90 dakika güldürmesi, 90 dakika izleyici heyecan ve merağını celbetmesi de bekleniyor, hali ile hikayeden çalınıyor.
Senaristler de oyuncular da durumdan şikayetçi muhtemelen.
Bir kardeş payı ilk sezon bunu başardı süre olarak; ama izleyiciyi çeken senaryodan kopunca elbette izlenmedi ve bitti, özensiz, izleyiciyi çantada keklik gören başarısız senaryolar çöpe atılmaya mahkum,
Umarım düzenlenir ve Çemberimde gül oya'dan beridir hiçbir türk dizisinin takipçisi olmamış ben gibi dizi izleyicisi kesim de türk dizileri izleyebilir.
Öncelikle çektikleri her boku aşk temalı yapan yönetmenler, yazan senaristler. Ardından eğitimsiz izleyici kitlesine hitap etmek. Son olarak çekilecek olan kaliteli dizi için epey harcama yapılır. Bu harcamaların karşılığını devlet kanallarında yayınlanarak alamazsınız. Yapımcı firmanın devlet kanal reyting geliriyle ayakta durması zordur.
Sürekli aynı konuların(aşk, trajedi, entrika) işlenişi ve her dizinin kendini tekrar etmesi (sevilen kız için yapılan kavgalar, ana karakterin en az 1 kez vurulup ölüm-kalım savaşı vermesi, saçma aşk üçgenleri, iyinin son derece iyi kötünün son derece kötü olması, sıkıcı monologlar ve diyaloglar vs.). Özellikle türkiyede yaratıcı bir konusu olan dizi yok demesem de cidden çok nadir bulunuyor. Tipik bir türk dizisinin bir bölümünün minimum 1.5 saat sürdüğünü ve her sezonda en az 30 bölüm olduğunu varsayarsak konu sündürüldükçe sündürülüyor ve boka sarıyor. 1000 bölümlük diziler(unutma beni,beni affet faciaları) dünyanın neresinde vardır türkiyeden başka. Hal böyle olunca kaliteli dizi çekmek tabiki imkansız burda