surekli gelen intihar durtusu

    3.
  1. en şiddetlisi aşkın havada uçurtma gibi boş boş süzülüp karşılık bulamadığı zamanlarda peydahlanan dürtüdür..
    3 ...
  2. 5.
  3. hayatın insanın boğazını sıktığı anlarda yaşanan haldir. zor ve başarılması gereken bunu yenmektir. intihar her ne kadar cesaret işi olsa da cesaretin aslı yaşamaktır.
    3 ...
  4. 1.
  5. intihar eğilimi olan insanların içinden gelen dürtüdür. genelde ''günah lan'' olmaz falan diye yatıştırılır bünye.
    2 ...
  6. 4.
  7. aylardır hırçınlaşan
    sel yataktan ayrıldı
    sızınca bir parça kan
    el şakaktan ayrıldı.
    cıglık dondu dudakta
    karanlıkta bir nokta
    acıdan kıvranmakta
    et tırnaktan ayrıldı.

    Behcet Necatigil
    2 ...
  8. 7.
  9. Sosyolog durkheim'e göre nedenleri bireyden çok toplumda aranması gereken bir olgudur . Freud'a göre yıkıcı hazdan kaynaklanan bireysel bir dürtüdür .

    Durkheim toplumsal nedenleri dikkate alarak, intihar olaylarını bir sınıflamaya tabi tutar ve toplumsal nedenlere göre intiharları üçe ayırır:

    1)Bencil (Egoistic) intiharlar: Bireyin bağlı olduğu din, politik zümre, aile vb. tarafından korunulmamış olmasından kaynaklanır. Yani, toplumsal bağlar gevşek olduğu, birey kendini yalnız hissettiği zaman belirir. Bireyin bağlı olduğu grup bağları zayıfladıkça ve gruba bağımlılığı azaldıkça, birey, kendi özel ilgileriyle başbaşa kalır; yalnızlık hisseder. Kişi için hayat anlamını yitirir; oysa, o topluma bağlı olarak yaşamak ihtiyacındadır. Avrupa toplumlarının intihar istatistiklerine bakıldığında Katolik toplumlarda intihar oranı düşük, protestan toplumlarda ise yüksektir.

    2)Elcil (Altruistic) intiharlar: Birey sadece toplumdan koptuğu, kendini yalnız hissettiği zaman değil, topluma çok bağlı olduğu zaman da intihar eder. Durkheim buna örnek olarak, Hindistan'da eşi ölen kadınların, eşlerinin cenazesinde kendilerini yakmalarını (suttee) gösterir.

    3)Anomik (Anomic) intiharlar: Bu tür intiharlar, bir takım toplumsal bunalımlar sonucu, toplumun yapısında meydana gelen değişiklerle bireyin yaşam biçiminin, değerlerinin alt-üst olması sonucu gerçekleşen intiharlardır.

    Bu dürtü sarhoşluk , akıl hastalığı , uyuşturucu bağımlılığı ve coğrafi - ırksal sebeplerden dolayı da psiko-organik bir şekilde etkisi artarak hissedilebilir .
    2 ...
  10. 10.
  11. bu dürtü yatıştırılır ama asla kaybolmaz;intihar etmeden genç yaşta ölme arzusu vardır.o zaten hiç gitmez.alkole,sigaraya,genç yaşta ne öldürülebilirse ona başvurulur.her baş gösterdiğinde yani içgüdülerle gelir.öldüreyim sora intihar ederim ne de olsa ruhum bundan sora boşlukta kalmayacak mı sorusu hep insanın aklını da çeler.ayrıca intihar edenin ruhu boşlukta asılı kalır sözü doğruysa,gerçekten intihar etmeden öldüren insanın günahlarına noluyor acaba?
    1 ...
  12. 9.
  13. gitmemesi halinde bir daha gel(e)meyecek dürtüdür.
    1 ...
  14. 13.
  15. 6.
  16. 2.
© 2025 uludağ sözlük