çoğunluğunun kökeni osmanlı devrinde belli bir muhitin iyi tanınan, mütegallibe denilen ailelerine dayanır. anadolu'da batıda anladığımız şekliyle bir aristokrasi olmasa da bazı aileler işte bu "zade" titri ile bir şekilde en azından isimlerini nesilden nesile aktarabilmişlerdir. mesela karaosmanoğulları batı anadolu'nun en iyi bilinen ailelerindendi. o bir japon türkolog vardı, adını unuttum. o sırf bu karaosmanoğlu ayan ailesi ile ilgili bir de kitap çıkarmıştı. neyse, benim de şahsen soy isimde bir zadelik yer edinmiş olup bu atalarımızın uğraştıkları ekonomik faaliyetten gelmektedir. tabii, ben de isterdim ki soy ismimiz "...oğlu" yerine "...zade" olsun. onu da cumhuriyet yasakladı. neymiş, sınıfsız, imtiyazsız kaynaşmış bir toplum olacakmışız. neyse.
Kesinlikle zengindirler. Bazıları fakir geleceğinden haber almış gibi soyadından oğlu kısmını cıkarmışlardır. Bu sebeple oğlu ile biten soyisim karizması devam etmekte.
Hatta son aylarda soyadı oğlu ile biten birini tanıyorum istanbul'da, hatta en önemli yerinde bulunuyor. muhtemelen 4-5 yıl sonra trilyoner olmuş olur.
bizim buralarda 2 tane fakir ( kötü manada değil işçi bizim gibi zengin değil yani ) var soy ismi oğlu olarak biten. bir tanesi fasfakir hatta. bunlar istisna demek ki.
çoğunun zengin olmasının sebebi, bu soyadını alırken soylu ailelerinin soyadını almalarıdır. soyadı kanunu çıkarken herkes soyisim seçti. bu oğlu uzantılı soyisimlerini seçen de o bölgenin köklü aileleri olduğu için oğlu diye soyadı seçtiler. e köklü aileden gelen adam da zengin olsun bi zahmet. istisnaları da vardır.