bugün

Atatürk'ün önderliğindeki Türk dil devrimi ile kazanılmış Türkçe matematik terimleridir.Eski halleri ceyb ve teceybdir.29 Mart 1937 tarihli Ulus gazetesiyle bir yarışma başlatılmış,ceyb ve teceybe Türkçe karşılık bulunması istenmiş;3 Nisan 1937 tarihli Ulus gazetesi ile de kazanan kelimelerin sinüs ve kosinüs olduğu yayınlanmıştır.

Atatürk yabancı kelimelerin Türkçe karşılıklarının bulunması için şöyle bir yol çiziyor:doğudan gelen ağdalı,yüklü,bilim ve fen terimlerini bırakmak,yerlerine Türkçe karşılıklar bulmak;bulunamayan yerlerde de batı terimlerinin ortak köklerinden Türk ekleri ve kuralları ile yeni terimler yaratılmalıdır.Sinüs ve kosinüs için de 2. yol olan batı terimlerinin ortak köklerinden yeni terimler yaratma yolu kullanılmıştır.

Aslında sinüs ve kosinüs sözcüklerinin kökü Türkçedeki "sin" kelimesine dayanır.Sin kelimesi:çukur,yuvarlak,esnek anlamlarına geliyordu.Sonradan çukur anlamından kayarak mezar anlamını vermiştir.

Sinüs sözcüğündeki "sin" kökünü eski çağlarda ya batılılar Türklerden ya da Türkler batılılardan almıştı veya her iki taraf da aynı ortak kaynaktan yararlanmıştı.
aklıma ilaç geldi.
(bkz: aferin sinüs)
Sozelciler bunlari duyunca bir titremeye baslarlar. Ezmek ya da asagilamak degil amac yanlis anlasilmasin.