insanin stratejisine gore degisir.bir tasi degerli kilacak olan senin stratejindir her tas cok onemlidir.ha eger savasacak beynin ve fikrin yoksa her tas anlamsizdir.
Piyonlar çoğunlukla atların, kalelerin ve vezirin hareket kabiliyetini artırmak için önceden feda edilirler. Dolayısıyla piyonlar olmadan büyük hamleler yapmak mümkün olmaz. Bazen en kolay feda edilecek taşlar en önemlileri haline gelebilirler. Piyonlar için duyar kasacağım da hiç aklıma gelmezdi. *
Piyon = 1, Fil = 3, At= 3, Kale = 5, Vezir = 9
şah:sonsuz
şimdi sizin oyunuzda bu farklı olabilir .yeterli yetkinliğe ulaştığınızda
bu kabul edilen sayılar yerine oturur.
birde oyunun hangi aşamasındasınız o önemli örneğin oyun sonunda ileri hatlara ulaşmış, önü açık piyon zinciri ölümcüldür.
çok kapalı sıkışık bir oyunda at harikalar yaratırken açık oyunda ve iki tarafta piyonlar varsa fil etkilidir.
yani hem oyuncuya hem pozisyona göre bu değerlendirme farklılık gösterir.
bir örnek ben 2 kale ile vezire karşı sürekli kaybediyorsam benim kale oyunum zayıftır.
eksik bir şeyler vardır oyunumda.
yapılacak iş bütün aletleri iyi oynamaktır.
konuyla alakasız olacak ama en iyi site bence lichess 'tir bu site size oyunlarınızı analiz imkanı veriyor.
nerde zayıf olduğunuz ortaya çıkıyor.
Vezirdir bence. Herif her yere gidebiliyor istediğin zaman kaleyle rakibin şahını enseleyebilirsiniz. Hayır ben şunu anlamıyorum. şah neden tek hamle yapabiliyor. Kral lan bu kral. Terbiyesizler.
Bilgi ve tecrübenize, oyun açılımınıza, rakibinizin taktiklerine, taşlarınızın hamle konumuna ve en önemlisi savunma yada saldırı hamlesi yapmadan önce oyunu iyi okumanıza göre taşlarınızın durumu önem arzeder. 12 levellik bir oyunda daha henüz 7. Seviyede oynadığım bilgisayarla yaklaşık 200 oyunun sadece 2-3 tanesini ancak kazanabilmiş birisi olarak gördüğüm ve anladığım şu; o an ki pozisyonun neyi gerektiriyorsa senin için en önemli taş odur. Aslında oyun kurarken taşların koordinasyonu ve birlikteliği önemli olan. Yani takım oyunu.
tek başına değerlendirecek olursak 9 puana sahip olan vezir tartışmasız en önemli taştır.(öyle olmasaydı queen sacrifice denen şeyin bir anlamı kalmazdı). lakin oyun bütününe bakıldığında sizin oyun tarzınıza, pozisyonunuza göre değişkenlik gösterebilir. bir çok büyük usta oyun sonu çift fili üstün görürken bazıları ise şah kanadına konumlandırılmış atı tercih eder. kaleler ise oyun sonu için vazgeçilmezdir. geçmişten günümüze baktığımızda romantik dönemde atlar açık ara daha çok değer görmüş (sebebi ise göze hoş gelen tuzaklı güzel oyunların kabul ve tebrik görmesi) fakat zaman içerisinde filler pozisyonel satrancın en önemli etkenleri olmuştur. hatta bobby fischer bu konuda atların 3, fillerin ise 3.25 puan olduğunu söylemiş kendisinden iki nesil sonraki dünya şampiyonu garry kasparov fischer'ı onaylamıştır. kısacası taktiksel oynamayı sevenler atları, pozisyonel oynamayı sevenler ise fillerini daha çok korurlar. tabi büyük ustaların oyun seviyesinde pozisyonel giden bir maç takaslar ile birlikte birden taktik maçına dönebiliyor ve bir çok oyun sonunda kale savaşları görüyoruz. bu sorunun cevabı 1972 yılına kadar tercih meselesi iken 1972 de fischer'ın satranca kazandırdığı yeni teoriler ile yerini bir süreliğine çok az üstünlükle fillere bırakmış. vladimir kramnik ile başlayan magnus carlsen ile devam eden pozisyonel akımda her taş feda edilebilir gözüküyor. mesele ivanchuk vs karjakin http://www.chessgames.com/perl/chessgame?gid=1487929 maçını stockfish 9 da incelediğimizde farkın sıfır olduğu yani tam bir beraberlik varken ivanchuk vezir fedası yapıyor fakat pozisyonu o kadar iyi ki stockfish 9 a göre beraberlik bozulmuyor.
Her ne kadar piyonlar, en etkisiz satranç taşları olsalar da kimi pozisyonlarda aldıkları görevler, terfi hamleleri ve sayıca fazla oluşları ile oyunda en önemli taştır.