kesinlikle, ama kesinlikle doğru önerme. zira kelimeyi incelersek:
kahve+altı=kahvaltı
kahvaltı dediğimiz icat zaten sabahları kahve içmesini çok seven, ancak aç karnına içilen kahvenin mideye verdiği zararı azaltmak için kahvenin altına (kahve-altı) birşeyler atıştıran orta asya türkleri tarafından icat edilmiştir. orta asya türkleri de zaten ilk hıristiyanlardandır, hatta hz. isa'nın havarilerinden yahuva dışındaki diğerleri de türkmüş zaten.
kahve hristiyan dünyasina türklerden geçtigi için* hristiyan özentisi olmayan kisi. ayrica 70 80 yil öncesine kadar türkler yüzyillar boyu simdi ne kadar çok çay içiyorlarsa o kadar çok kahve içerlerdi. ayrıca böyle düşünecek olursak çay tutkunu insanlarımıza "ingiliz özentisi" dememiz gerekir.
lütfen bilip bilmeden baslik açmayalim ve tanim girmeyelim.
(bkz: saçmalamakta son nokta)
artvinli bir şahıs. kendilerinin çay bahçesi var. çaykura kendi bahçesinin çaylarını kesip, temizleyip, yıkayıp ve onca ceremesini çekip satarlar. bundan bütün ülke faydalanır. nitekim kendisi, ülkeye faydalı olduğu kadar kendine olamaz çünkü çay içmekten okadarda hoşlanmaz. nescafeyi daha çok beğenir. sabah kalktığında ilk işi nescafe tüketmektir. boğazı çok rahatlamıştır ve bunu üretene duacıdır...
(bkz: bu ben olabilirmiyim acaba?)
(bkz: sensin özenti)*
her kendisinin yapmadığı ve fakat başkalarının yaptığı eylemi özenti olarak değerlendiren bünyenin yorumudur. şirkette sabah çay olmadığı için kahve içmek adamı hristiyanlaştırır, ya da çay olduğu halde bile kahve içmek, e yuh artıktır, katolikleştirir en koyusundan.
kahve osmanlı zamanındada çok sevilen ve aç karnına içilen bir şeymiş hatta aç karnına erken saatte içilen bu kahve yüzünden mide ağrıları baş göstermiş bu yüzden kahveden önce bir şeyler atıştırılmasının bu ağrıları azalttığı belirlenerek şimdilerde adına kahvaltı dediğimiz ozamanlar için kahve-altı denilen bir öğünün baş mucitleri olmuşlar.
anlamsal hatalı isim tamlamasıdır, bir kere çay türk kültürü değil ingiliz kültürüdür, açarsak rize'de yetiştirilene kadar çay ta ingilereden gelmekteydi hadi onu kabul etmesek bile o zaman da hint, çin kültürü olduğundan şüphe yok.
guapo'nun da zaten ayarı vermiş olduğu gibi kahvaltı zaten kahve altı demektir. Bazılarına açıklamakta fayda var bu kahve her gün gidip pişpirik oynadığınız kahve değildir. Türk kahvesidir. Sen bu kahveyi alır da nasıl hristiyan içeceği yaparsın? Kendisi çay içiyor ya bütün müslümanlar çay içmeli. Kahve hristiyan içeceği.
Her sabah kahvaltısından sonra şöyle kömürde pişirilmiş bir Türk kahvesi ve yanına da lokum. iyi gider. Kahvede hiç şeker olmaz. zaten lokum ağzı tatlandırır. Yanına da su pek tabii ki. işte budur güzelim memleketimin adeti.
kahveyi hristiyan içeceği yapan kesimin düşüncesidir efenim. yazıktır günahtır bırakınız insanlar ne içerse içsindir, ister kahvedir ister çaydır, tercih meselesidir. ne alakadır, kahvaltıda çay içen hristiyanlarda müslüman özentisi mi olacaktır.. gülünesidir.
sabahlari atina binip kurtla birlikte disari cikmaz, hanciya "bana yemek getir, sarap da olsun" demez bu, diyemez, utanir cunku. ozenmistir bir kereligine o hristiyanlarin kutsal kahvesine. kahve icince kendisini basrahip zanneder, elinde gazeteyle gunah cikarir.
tercihini kahve yönünde kullanmış insana yapılan benzetmedir. başlık sahibi yazarın entrysinin tamamı okunduğunda geyik maksatlı yazıldığı anlaşılacaktır.
osuruktan bir tesbit. kahvaltı kelimesinin neden kahvaltı olduğunu düşünmeden, son yüz yılda çayın kahvenin yerini almaya başladığını bilmeden kahveyi hıristiyanlıkla, çayı "türk-islam kültürü"yle özdeşleştirme gerzekliğinin yanısıra, bol miktarda çay tüketen ingilizlerin yusuf islam gibi müslüman olduğu sanrısı. sözde amaç türk kültürünü korumak ama böyle saçmalıklar, her şeye bu türk değil, bu islama aykırı tarzı yaklaşımlar korunmak istenen kültürün budanmasına, çoraklaşmasına, köksüzleşip gecekondulaşmasına yol açıyor.
sabah kalkınca bir an evvel günün ilk sigarasını yakmak isteyen bünyeler için en kestirme yol, kahve içmektir. 2 dakkada suyu ısıt, fincanı hazırla, karıştır, ilk yudumu al ve hemen sigara yak. olayın özü budur, özentilikle değil bağımlılıkla alakalır, tespit de yanlıştır, sözlük formatı da budur.
kahvenin bağırsaklara yaptığı etkiyi bilen insandır. özellikle türk kahvesinin bağırsaklara büyük etkileri vardır. bazı yörelerde * sabah içilen bu kahveye kaka kahvesi denir.