nedir reşit olmak ? hukuk karşısında reşit olmanın anlamı nedir ?
medeni hakları kullanma açısından tam ehliyetli sayılmaktır her şeyden önce, yani cezai ehliyetin kazanıldığı yaştır bizim ülkemizdeki durum budur. aynı zamanda alkol ve tütün ürünlerini satın alabileceği yaştır bu da bizim ülkemizde reşitlik ile eş değerde tutulmaktadır.
Bence, tam ehliyet yaşı 16
Alkol ve tütün ürünü alımı, gece klübü veya alkollü mekana girme yaşı 21
araç kullanabilme yaşı, 16-18 staj / yanında ehliyetli biriyle kullanabilir, 18+ kalıcı ehliyet. 16-18 arasında park cezası dışında riskli bir durumdan ceza alması halinde ömür boyu araç kullanma ehliyetinden men. ( alkollü araç kullanımı, kazaya sebebiyet verme, adam öldürme, adam yaralama vb)
Şirket kurabilme ve ticaret yapabilme : 21
Evlenme : 21
Seçme ve seçilme : 21
iş bulma, mülk edinme, aile kurma yeterliliği, psikolojik, cinsel ve fiziksel gelişim, cezai ehliyet gibi faktörler dikkate alındığında ülkemiz için yetersiz olduğunu düşündüğüm reşit olma yaşı.
18 yaşındaki bir birey bile halk arasında yetişkin kabul edilmezken. Bence 16 yaşındaki gelişmekte olan bir çocuğa yetişkinlerin sorumluluklarını yüklemek haksızlık olur.
Resit olmanin yasi sadece hukuken 18dir. Gidip bir liseliyle yada orta okulluyla bes dakika muhabbet ederseniz, bu yasin coktan 14e dustugunu gorursunuz.
4+4 dalan filan bahaneler.. reşit olmadan da işini halleden üniversiteliler var. ki lisenin 3 sene oldugu zamanlarda da reşit degillerdi.namusuzlugun önünü az daha açın olur mu
yukarıdaki ifade toplumsal uzlaşımız ve bu ölçü açıkça şunu ifade eder;
birey, çocuk yapacak yaşa gelmişse her naneden sorumlu olabilir. bu kalitede eğitilmelidir.
ve öyle olmalıdır ama zart şu yaşta olur, zurt bu yaşta olur gibi saçmalıklarla aslında itimat edilmeyen bir ölçü olduğu yine yasalarla söylenir...
buradaki ince ayrıntı genel olarak, ebeveyn eğitimsizliğinin kısır döngü oluşturması.
ülkemizde ebeveyn eğitimsizliği, devletin kabahatidir, kusurudur, pudra şekeridir.