islam dini nde ramazan davulcusu diye bir olgu yoktur. ramazan da sahura kalkmak için davulcu olmalıdır şeklinde bir ayet de yoktur kuran da. ramazan da davul çalınıp insanların uyandırılması zamanında uygulanmış ve işe yaramış bir adet olabilir ancak günümüzde geçerliliği yoktur. ramazan davulcusunu dinden bir şeymiş gibi görüp savunmak cehaletten öte, şekilciliğe saplanıp kalmaktan öte bir şey değildir.
ramazan davulunun ve davulcusunun kuran-ı kerim'de yeri yoktur evet. kuran da hiç bir çalgı aletinin yeri yoktur zaten sadece davulun değil. davul sadece bir gelenektir. nereden gelmiştir ? davulun icadından sonra.
Davul, en yaygın vurmalı çalgılardan biridir ve dünyadaki hemen bütün halkların kültürlerinde yeri vardır. Yazılı tarihten çok önce Eski Mısırlıların, Asurluların ve Uzakdoğuluların davulu kullandıkları bilinmektedir. Bilinen en eski daalahelanı versinvulun neolitik çağda yapılmış olmasına karşın, insanın ritim duygusunun çok daha önce gelişmiş olduğu sanılmaktadır. Amerika Yerlileri dinsel törenlerinde dans ederken, tempo tutmak için davul çalarlardı. Afrika'nın Siyah halkı, hem dans ederken hem de şifreli vuruşlarla kabileden kabileye haber yollarken davulu kullanırdı. Afrika'da bu amaçla hâlâ davul kullanılmaktadır.
Ramazan davulcusu, müslümanların oruç tuttukları Ramazan ayında geceleri sahur vakti sokak aralarında gezerek insanları davul sesi ile uyandıran kişidir. Ramazanda gerçekleşen bu uygulama Türkiye'de Osmanlı döneminden bu yana devam eden bir gelenek halini almıştır.
Davulcu neredeyse her zaman erkektir. Ayın sonuna doğru kapıları gezerek mahalle sakinlerinden para toplar.
Günümüzde çalar saat olmayan evin kalmaması Ramazan davulcusunun gerekliliğini ortadan kaldırdıysa da, geleneklerine bağlı muhafazakar kesim bunu nostaljik bulmakta ve halen davulun sesini beklemektedir.
Bununla birlikte özellikle oruç tutmayan, gelenekleri pek önemsemeyen ve sahura kalkmayıp, geceleri geç saatlerde yemek yedikten sonra yatan insanların çoğalması ile birlikte Ramazan'da davul çalınmasına karşı gösterilen tepkiler de artmıştır. Geceleri davul sesinin gürültü kirliliğine yol açması ve insanların istemedikleri halde uykusundan olması gerçeği, istanbul ve Adana gibi şehirlerde kimi belediyelerin bölgelerinde davul çalınmasını yasaklamasına sebep olmuştur.
kısacası; ramazan davulu teknolojinin olmadığı dönemlerde kullanılan bir uyandırma amaçlı alettir. günümüzde buna gerek var mıdır, yok mudur tartışılır ama anadolu da halen televizyon dahi olmayan köylerde davul mecburidir.
çam ağacı ve noel baba'nın hristiyanlıktaki yeriyle aşağı yukarı aynıdır. dinde hiçbir yeri olmamasına ramen gelenekselleşmiş ve dinen özel olan günlerle bütünleşmiştir.
solist, piyanist, gitarist gibi elemanların arkasında, yüksekçe bir yerdir.
davulcular enstrümanlarıyla sağa sola gidemeyeceklerinden ötürü, seyirciyi görebilecek şekilde yüksekçe bir yerde bulunurlar. güzel de olur. 35 pedal kullanan ramazan davulcusu christoph schneider, bu mevkiyi hak eden yegane davulcudur.