işletim sisteminin, çalışan uygulama programlarının veya kullanılan verinin
işlemci tarafından hızlı bir biçimde erişebildiği yerdir. ram, bilgisayarlardaki cd-rom,
disket sürücü veya sabit disk gibi depolama birimlerinden daha hızlıdır. bilgisayar, çalıştığı sürece ram faaliyetini devam ettirir; bilgisayar kapandığı zaman ise ram'de o an
depolanmış olan veriler silinir.
(bkz: random access memory)
ana hafıza veya birincil hafıza olarak bilinir. geçici hafızadır. sabit sürücüyle temel olarak aynı bilgileri saklar fakat işlemcinin ram erişimi cok daha hızlıdır.
not: 2010 yılı itibariyle pc için kullanılan en yüksek ram değerleri ; 12GB 1600MHz.
random access memory ( rastgele erişimli bellek); harddiskte kalıcı olarak depolanan veriler cpu nun hızlıca yorumlaması için öncelikle ram bellekte depolanır. ram bellek üzerinden cpu verileri yorumlar ve sonucu daha hızlı olduğu için depolanacak verileri öncelikle ram belleğe yollar. bilgiler kalıcı olarak tutulamaz. elektriksel bağlantısı kesildiğinde bilgiler silinecektir.
Her elektronik devre gibi RAM'ler de statik elektrikten olumsuz yönde etkilenirler, o nedenle kendinizi topraklamadan (kalorifer borusu, kasanıza değerek vb.) RAM'lere ve özellikle de modüllere dokunmamak gerekir, hatta hiç dokunulmaması daha iyidir, RAM'leri mümkün olduğunca kenarlarından tutmaya çalışılmalı, RAM'ler avuçlanmamalıdır.
Açılımı Random Access Memory, anlamı Rastgele Erişimli Bellek olan bilgisayar belleği. SRAM ve DRAM olmak üzere 2 ye ayrılır. SRAM çok hızlı olup işlemcilerin tampon belleklerinde DRAM ise bildiğiniz bilgisayar hafızası ( DDRAM yada SDRAM ) olarak kullanılmaktadır. Bilgisayarda ne kadar RAM varsa o kadar iyidir.