propaganda

entry81 galeri16
    28.
  1. Bir düşünceyi kamuoyuna kabul ettirme çabasıdır.
    0 ...
  2. 27.
  3. girilmesi çok zor olsa da, (yanınızda kız varsa bile bazen), moskova'nın sevilen mekanlarından. ortamı ve disco müziği olarak averaj üzeridir. yalnız pazar geceleri önermiyorum, zira homo gecesidir. rusça galuboy (lacivert) denen bu kişiler, her pazar gecesi bu barı ve bölgeyi doldururlar. filmlerde komedi olsun diye abartıldığını düşündüğünüz tiplerin gerçekte var olduğunu görüp şaşırırsınız.

    [http:// http://www.moscow-life.co...afes_details/9-Propaganda ]
    0 ...
  4. 26.
  5. açık bir şekilde söylüyorum: puştluktur!
    0 ...
  6. 25.
  7. 1993 çıkışlı chaos a.d. albümüne ait muhteşem sepultura şarkısı.
    1 ...
  8. 24.
  9. kamuoyunu belirli hedefler doğrultusunda etkilemek için çeşitli tekniklerle belirli bir görüşü yayma çabası.
    0 ...
  10. 23.
  11. 2 ...
  12. 22.
  13. defalarca izlenildikten sonra tekrar izlenildiğinde yine hüngür hüngür ağlatan bir başyapıt.

    mahmut: asker ateş etmeyerek kanuna karşı geliyorsunuz.
    hamdi(asker): türk askeri türk vatandaşına ateş etmez. ankaraya söyle de o kağıtları götüne soksun.
    5 ...
  14. 21.
  15. sinan çetin, metin akpınar ve şabanın cumhuriyete öfke kustuğu film. dedelerimizin uğruna kan döktüğü sınırlarla taşak geçmeyi hedefleyen liboş işi.
    0 ...
  16. 20.
  17. bir düşünceyi yaymak; bir hedefi benimsetmek için her türlü araçla yapılan; aklı , görüşü, zevkleri etkileyen çeşitli yayınlardır.
    0 ...
  18. 19.
  19. "bir totaliter toplumda bir diktatoryada şiddet, kaba kuvvet ne ise, modern toplumda yapılan propaganda aynı şeydir." Naom Chompsky (manufacturing consent isimli belgeselden).
    0 ...
  20. 18.
  21. latince'de propagare on altıncı yüzyılda cizvit rahipleri tarafından inançlarını yaymak için kullandıkları bir terimdir. ingilizce'ye propagate olarak geçmiştir. ayrıca propagation kelimesi türkçe'de radyo yayınımı anlamında kullanılır.
    0 ...
  22. 17.
  23. izledigim muhtesem kemal sunal filmlerinden bir tanesinin adi.
    3 ...
  24. 19.
  25. çok sayıda insanın düşünce ve davranışlarınıetkilemek amacını taşıyan önceden planlanmış mesajlar bütünüdür. tarafsız bilgi değil aksine kendi kitlesini etkileme amacı görülür.
    çoğu zaman propoganda denir ki bu yanlıştır. mesela;
    (bkz: sozlugu propoganda aleti yapmak)
    0 ...
  26. 18.
  27. filmden,
    "...ankara ankara güzel ankara seni görmek ister her bahti kara..."
    (bkz: otoriter devlet)
    3 ...
  28. 17.
  29. babam ve oğlum filmi gibi çoğu sahnesi güldürürken ağlatan film. ayrıca merhum kemal sunal'ın son filmidir... *
    5 ...
  30. 16.
  31. sepultura nın çalması çok zor oldugunu düşündüğüm davul ritmine sahip parcasıdır.
    0 ...
  32. 15.
  33. 14.
  34. terör örgütleri eylemlerinden sonra propaganda yapmak için fırsat kollarlar. en ufak açıktan faydalanırlar.
    0 ...
  35. 13.
  36. 12.
  37. Adolf hitler'in propagandayla ilgili bir sözü oldukça ilginçtir;
    "propagandanın ustaca ve sürekli uygulanması sonucunda insanların cenneti cehennem veya tam tersi bir şekilde sefil bir hayatı da cennet olarak görmeleri sağlanabilir"
    gelişen dünyayla birlikte artan ve yayılan propaganda olanakları hitler'i haksız çıkarmamaktadır, yeterli bilinçaltı mesajı sayesinde insanlar içinde bulundukları gerçekleri olması gereken şekilde değil de görmeleri istenen şekilde görmektedirler. içinde bulunduğumuz bilgi çağında sürekli bir yerlerden edindiğimiz doğru yahut yanlış bilgiler bizi gerçekten uzaklaştırmakta, olayları ve düşünceleri bize anlatanların istediği şekilde görmemizi sağlamaktadır.
    3 ...
  38. 11.
  39. Kisi, kurum, kurulus ve hatta devletlerin hakli ve yerinde bulduklari fikirleri yaymak uzere kullandiklari aractir. Hele ki bir devlet ucun buyuk onem tasir. Nazi almanyasi donemiinde alman fuhreri'nin emri ile bir propaganda bakanligi bile kurulmustur.
    Propaganda alanen degil sinsice yapilir. zekaca sivrilememis toplumlari kisa surede etkisi altina alir. Soz gelimi Komunist moskof propagandasi mi yapilacak, hemen dostoyevski gibi rus yazarlarin romanlari tercume edilir, sanki zumruduanka kusuymus gibi bu yazar ve eserleri ovulur, bu kitaplar ucuza satilarak daha cok kitleye ulasmasi saglanir daha sonra laf doner dolasir o yazarin mensubu oldugu millete ve o ulkenin yonetim rejimine getirilir.
    Ulkemiz de en cok rastlanilanlari komunist, amerikanci ve din eksenli propagandalardir. tv dizileri, reklamlar, dergiler, haber bultenleri vs isbirlikcileri olan ic dusman burjuvazisi ile birlikte hep bu amaca hizmet eder.
    1 ...
  40. 10.
  41. 9.
  42. ismet özel şiiri.

    köleler gördüm, karavaşlar
    hayaları burulmuş bir adamın ayaklarını yıkamaktalardı
    artık kelimeleri kalmamış fiyatları sormaktan
    saçları taranılmaktan usanmışlar
    sinemalarda saklanıyor kışın
    yaz olunca denizin yalayışlarına
    kaldırımlarda demokrat
    otobüslerde dindar
    geceyi
    saatlerine bakarak anlıyorlar
    ve sabah
    gökyüzünün karnını gerdiği zaman
    dağların kokusundan fabrikalar
    acıkınca
    köleler!
    gözleri camekânlarda.
    silâhlar gördüm
    namlusu akla çevrilmiş sahra topları
    mürekkebin utandığını gördüm basılı kâğıtlarda
    tetiğe basan parmaklarda çare yok, gördüm mürekkebi:
    çare yok, radyoları kapatsam
    çare yok, secde etsem anılarıma
    bu bozulmuş yeminlerin bayrakları altında
    olacak şeymi duymak portakal bahçelerini
    mermiler araya girmeden anlayabilir miyiz artık
    hangi kızlar hangi serin yerlerimize değdi:
    sanırdık saçlarımız kumrularla kaplanır
    bir çocuk, işte ırmak! diyerek haykırınca
    o zaman belki çocuklar zabıtalardan daha çoktu
    belki biz daha çok ağlardık bir aşk pıhtılanınca:
    gördüm
    gözlerinde zındanlarla bana baktıklarını
    düşündüm yaslanarak şehrin kasıklarına
    düşündüm kafa kemiklerimi eritinceye kadar
    nedir bu kölelerin olanca silâhları
    silahların köleleri olmaktan başka.
    bıkmadım
    koyu renkler kullanıyorum hayatımda
    koyu mavi, acıyı anlatırken
    sessizce öperken, koyu beyaz
    ve saçlarım hakaretlerle okşanırken
    koyu bir itiraf sarıyor beni.
    susmak elbette zehirlidir
    ve rahatlık getirir yazıklanmak da.
    ey tenimde uzak yolculukların lekeleri!
    ey çocuklarda uyuyan intizamsız güneşler!
    gelin ve boğdurun bu köleleri.
    2 ...
  43. 8.
  44. Sosyal psikoloji araştırmalarına dayanan bazı teknikler propaganda oluşturmak için kullanılır.

    Propaganda mesajlarının hangi yollarla ulaştırılacağı önemlidir ama bilgi yayılımı stratejileri sadece propaganda mesajı ile birleştikleri zaman propaganda strateji halini alırlar. Bu mesajları tanımlamak, mesajların hangi yollardan yayıldığını çalışabilmek için şarttır. Bu yüzden propaganda oluşturmak için aşağıdaki teknikleri bilmek gereklidir:

    Korkuya başvurma: Korkuya başvurma genel nüfusta korku yaratarak bir konuya destek saylamayı amaçlar. Örneğin, Joseph Göbbels Teodore Kaufman'nın Almanya yok olmalı sözlerini kullanarak Müteffiklerin Alman halkını yok etmeyi amaçladığını iddia etmiştir.
    Bir otoriteye referans: Bir fikri, görüşü veya hareket planını destekelemek için bir otorite veya makam sahibini referans vermek.
    Tren etkisi:Hedef kitleye "herkes bunu yapıyor" diyerek bir hareket tarzını kabul ettirmek.
    Kalabalığa katıl: Bu teknik insanların kazanan tarafta olma dürtüsünü kullanır. Bu teknik hedef gruba bunun bir kitle hareketine döndüğü ve onların da katılmasının kendi çıkarlarına olduğunu söylemeyi içerir.
    Kaçınılmaz zafer: Trene henüz katılmamış olanlar, kesin zafere giden yolda gidenlere katılmaya çağrılır. Hali hazırda trende olan veya kısmen trende olanlara da kalmalarının en iyi hareket olduğu fikri verilmiş olur.
    Direkt emir: Bu teknik karar verme sürecini basitleştirmeyi amaçlar. Propagandacı resimler ve kelimeler kullanarak dinleyicilere tam olarak ne yapmaları gerektiğini söyler. Diğer olası seçenekleri ortadan kaldırır. Emri vermek için otorite figürleri kullanılabilir ama şart değildir. Sam amcanın "seni istiyorum" resmi bu tekniği örnektir.
    Reddin elde edilmesi: Bu teknik, bir fikrin nefret edilen, korkulan veya küçük görülen bir grupta pöpüler olduğu imajının verilmesiyle bu fikrin reddinin temin edilmesinin içerir. Dolayısıyla eğer, nefret edilen veya küçük görülen bir grup insanın da aynı fikri savunduğu inandırılırsa hedef kitle bu görüşü terk eder.
    Parıltılı genellemeler: Parıltılı genellemeler bilgi veya akıl yürütme gerektirmeden kabul edilmesini sağlamak için yüksek değer taşıyan olgular ve inançlarla alakalandırılmış, yoğun, duygusal olarak çekici sözlerdir. Yurt sevgisi, memleket; barış, özgürlük, onur, v.s. gibi duygulara alakalandırılır. Sözler muğlak ve herkes için başka bir manaya gelebilecek olsa da anlamları hep olumludur: "Propagandacının olguları ve programları her zaman iyidir, tercih edilir, erdemlidir."
    Rasyonalizasyon: Bireyler veya gruplar tartışılır davranış veya inançları bazı genellemelerle akılcı yapmaya çalışabilirler. Muğlak ve hoş sözler genellikle böyle hareket ve inançları haklı göstermek için kullanılır.
    Kasıtlı muğlaklık: Genellemeler kasıtlı olarak muğlaktır ki, hedef kitle kendi yorumlarını katabilsin. Amaç kitleyi gerçekliğini analiz etmeden veya uygulanabilirliğini veya mantıklılığını incelemeden bazı belirsiz sözlerle harekete geçirmektir.
    Transfer: Aynı zamanda ilintilendirme olarak da bilinen bu teknik, bir birey, grup veya bir değerin iyi veya kötü özelliklerini bir diğerine hedef kitleye kabul ettirmek veya red ettirmek için aktarmaktır. Bu teknik genellikle suçu problemin bir üyesinden diğerine transfer etmek için kullanılır.
    Nedeni aşırı basitleştirmek: Karmaşık sosyal, politik, ekonomik veya askerî sorunlara popüler genellemelerle cevap vermek.
    Sokaktaki adam: Sokaktaki adam yaklaşımı propagandacının görüşünün sokaktaki adamın sağ duyusu tarafından da desteklendiğini göstermektir. Hedef kitlenin güvenini kazanmak için gayri resmi bir havada ve tarzda sunulur. Propagandacılar sokak dili ve davranışı kullanarak kendi görüşlerinin ortalama bir kişinin de görüşü olduğu izlenimi verir.
    Tanıklık: Tanıklıklar alakalı veya alakasız alıntılardır. Özellikle bir kişiyi, politikayı, hareketi veya programı desteklemek veya yermek için söylenmiş sözlerden yapılan alıntılardır. Alıntı yapılan kişinin (uzman, halk tarafından saygı duyulan bir kişi v.b.) şöhreti sömürülür. Tanıklık saygı duyulan bir kişinin propaganda mesajına resmi desteğini içerir. Bu hedef kitlenin kendini bu saygı duyulan kişi ile özdeşleştirmesi ve onun fikirlerini kabullenmesi amacıyla yapılır.
    Damgalama: Bu teknik propagandanın hedefini nefret edilen veya istenmeyen bir şeyle damgalayarak onun hakkında bir önyargı oluşmasını sağlamayı içerir.
    Günah keçisi: Suçu aslında suçlu olmayan bir kişiye veya gruba atmak. Böylece gerçekten suçlu olanlar korunur veya sorunun çözümüne harcanacak çabalardan dikkat başka yere çekilir.
    Erdem sözleri: Bunlar bir kişi veya konuya başlandığı zaman hedef kitlede olumlu bir imaj sağlayacak sözlerdir. Barış, mutluluk, güvenlik, akıllı liderlik, özgürlük v.b.
    Sloganlar: Slogan kısa, çarpıcı bir söz veya cümledir. Damgalama içerebilir. Slogan haline getirilmiş fikirler ikna edicidirler.
    ifade edilmemiş kabuller: Bu teknik propanda mesajınız açıkça ifade edildiği takdirde kabul görmeyecekse kullanılır. Bunun yerine mesaj sürekli farz edilir veya kabul edilir. Pazar popülizmi bu şekilde yayılmıştır. Çok az insan çıkıp pazarın demokrasinin yerine almasını söylemiştir ama bir çoğu pazarın ne kadar etkin olduğunu ve nasıl eski düzeni ortadan kaldığından söz etmiştir.

    Propagandayı yaymak için kullanılan yaygın yöntemler arasında haberler, hükümet raporları, tarihin tekrar yazılması, uydurma bilim, kitaplar, broşürler, propaganda filmleri, radyo, televizyon ve posterleri sayabiliriz. Radyo ve televizyonda propaganda haberlerde, güncel olaylarda, konuşma programlarının içinde veya reklam olarak yer alabilir.

    http://tr.wikipedia.org/wiki/Propaganda
    0 ...
  45. 7.
  46. ABD ve Sovyetler Birliği Soğuk Savaş sırasında propagandayı yoğun olarak kullanmıştır. Her iki taraf da film, televizyon ve radyo programlarıyla kendi halklarını, karşı tarafı ve Üçüncü Dünya milletlerini etkilemeğe çalışmışlardır. ABD Enformasyon Ajansı, resmi hükümet istasyonu olarak Amerikanın Sesi radyosunu işletmiştir. Radio Free Europe (Özgür Avrupa Radyosu) ve Radio Liberty (Özgürlük Radyosu) kısmi olarak Central Intelligence Agency (Merkezi Haberalma Ajansı) tarafından desteklenmiş, Doğu Avrupa ve Soviyetler Birliğine haberler ve eğlence programlarında gri propaganda yapılmıştır. Sovyetler Birliği'nin resmi istasyonu, Radyo Moskova, beyaz propaganda yaparken, Radio Peace and Freedom (Barış ve Özgürlük Radyosu) gri propaganda yapmıştır. Her iki taraf da kriz dönemlerinde kara propaganda da yapmıştır.

    Amerika kıtasında Küba hem kara hem de beyaz propagandanın hem kaynağı hem de hedefi olmuştur. Radio Habana Cuba (Radyo Havana Küba), CIA ve Küba'lı gruplara karşı orijinal programlar, Moskova Radyosu'nun yayınları ve Vietnam'ın sesi yayınlarını yapıyordu.

    Soğuk Savaşın işgörüsü en fazla olan yazarlarından biri George Orwell'dir. Onun Animal Farm ve 1984 romanları propaganda kullanımı ile ilgili bir tür ders kitabıdır. Soviyetler Birliği'nde geçmese de, roman karakterleri dilin sürekli politik amaçlar için çarpıtıldığı totaliter bir rejinde yaşarlar. Bu romanlar açık olarak propaganda için de kullanılmıştır. Örneğin CIA 1950'lerde Animal Farm'ın orijinal hikayeden amaçlarına uygun küçük farklılıkları olan bir çizgi film versiyonunu gizlice desteklemiştir.

    Rusya ve Çin arasındaki idelojik tartışmalar ve sınır sorunları bazı sınır ötesi operasyonlara yol açmıştır. Bu dönemde geliştirilen tekniklerden birinde radyo programları kayıt ediliyor ve daha sonra sondan başa, yani tersine yayınlanıyordu.

    Küba CIA ve sügündeki Kübalı gurplar tarafından hem siyah hem de beyaz propagandanın kaynağı ve hedefi olmuştur. Radio Havana Cuba, bunun karşısında, Radyo Moskova'nın orijinal programlarını aktarmış ve Vietnamın Sesi ile ABD gemisi USS Pueblo'nun mürettebatına ait olduğunu iddia ettiği itirafları yayınlamıştır.

    http://tr.wikipedia.org/wiki/Propaganda
    0 ...
© 2025 uludağ sözlük