piri reis

    1.
  1. türk denizci.
    dünya haritası çizmiştir.
    5 ...
  2. 23.
  3. haritasında grönland adasını 2 parça olarak göstermiştir. henüz 1 ya da 2 yıl önce, grönland adasındaki muazzam buz erimeleri sonucunda, gerçektende bu adanın 2 parça olduğu görülmüş ve kanıtlanmıştır. ne büyük bir adamdır.
    5 ...
  4. 18.
  5. Cografya ve harita uzmanı ünlü Türk denizci Piri Reis'in 1513'te çizdiği Afrika, Amerika ve Güney Kutbu'nu gösteren harita, ortaya çıkarıldığı 1929 yılında ortalıgı karıstırmıştır. Çünkü Güney Kutbu'nun keşfi, haritanın çizilmesinden çok sonra, yani 1818'de gerçekleşmiştir. Dahası, Piri Reis'in haritasi, kıtanın buz altında kalmış sahil kesimlerini de gösteriyor. Ancak kıta üzerindeki buzlar, haritanin çizilmesinden tam 6 bin yil önce erimistir. işte bu nedenle bu haritaya bazıları Gelecegi gören harita adını verirler.
    5 ...
  6. 62.
  7. 2.
  8. haritayi yapmis da harita kullanilmis mi kimse sormuyor. osmanli'nin bir pacavra gibi bir kenara attigi bu buyuk eser arsivlerimizde hic kullanilmamis bir kosulda bulunmustur. osmanli donanmasi rusya tarafindan cesmede bozguna ugratildiginda osmanli baltik denizinden bihaber sekilde akdeniz kiyilarinda tuna nehrinden acilan bir kanal aramis durmustur.
    7 ...
  9. 4.
  10. Piri Reis, 1465 yılında Gelibolu'da doğdu. Akrabası olan Kemal Reis'in yanında denizciliğe başladı. Kemal Reis ile birlikte, 1486 yılında Endülüs Müslümanları'nın ispanyollar'dan kurtarılmasına ve 1490-91 yıllarında da Sicilya, Korsika, Sardunya ve Fransa kıyılarına yapılan akınlara katıldı. Daha sonra Osmanlı Devleti'nin hizmetine giren Piri Reis, Kemal Reis'in ölümünden sonra, 1511 yılında Oruç Reis'in hizmetine girdi. Oruç Reis'in Yavuz Sultan Selim'e gönderdiği hediyeleri vermek için istanbul'a geldi. Daha sonra tekrar Osmanlı Devleti hizmetine girdi.

    Yavuz Sultan Selim'in Mısır seferine de katılan Piri Reis, Kanuni Sultan Süleyman döneminde, 1547 yılında Hint Kaptan-ı Deryalığı'na getirildi. 1551 yılında, bu görevini yürütürken, Aden'i ele geçirdi. Daha sonra otuz gemi ile hareket ederek Maskat Kalesi'ni aldı ve Hürmüz kalesini kuşattı. Ancak kuşatmayı kaldırarak Basra'ya döndü. Burada Portekiz donanmasının Basra körfezine gireceğini haber aldı ve üç gemi ile Mısır'a döndü. Basra'daki donanmayı bırakmakla suçlanan Piri Reis, 1554 yılında Kanuni Sultan Süleyman'ın emri ile idam edildi.

    Kaynak : http://www.osmanli700.gen.tr
    3 ...
  11. 29.
  12. kısır çekişmeler sonucunda canından edilmiş büyük türk denizcisi. katli osmanlı'nın en büyük günahlarından biridir.

    http://tarih-pekmez.blogs...eis-neden-katledildi.html
    3 ...
  13. 14.
  14. gece gece bizi korkutmaya çalışan yazar. *
    3 ...
  15. 19.
  16. metin soylu adlı araştırmacını haritası tamamladığını iddaa ettiği ünlü türk denizci.
    3 ...
  17. 22.
  18. ünlü osmanlı vakanivüsleri piri reis'in iftirya kurban gittiği konusunda hemfikirdirler. basra valisi kubat paşa ve daha sonra mısır'a vardığı zaman da mısır valisi semiz ali paşa'nın istediği rüşveti vermemiştir. bu nedenle osmanlı gemilerinin tamiri için gerekli olan malzeme ve işgücünü temin edememiştir. bu arada bu paşaların rüşvet isteğini ise getirdiği hazinenin devlete ait olduğunu belirterek reddetmiştir.. bunun üzerine de bu paşalar piri reis'in portekizlilerle anlaşıp hümüz'de kuşatmayı kaldırdığını söyleyerek piri reis üzerine karaçalmışlardır. böylece piri reis idam edilmiştir.
    3 ...
© 2025 uludağ sözlük