Kanuninin astırdığı kaptan-ı derya, ünlü haritacı. Ege akdeniz karadeniz ve kızıl denizde 9 kişilik ekibiyle haritalar çizmiş okyanus aşırı seyahat eden ecnebi denizcilerle fikir alışverişinde bulunmuştur. Zira çizdiği dünya haritasının temeli budur.
ispanyol ve portekizli denizcilerden aldığı haritalar ve bilgilerle kuzey ve güney amerika kıtası ve güney kutup sınırlarını çizmiştir.
(Olay bu kadar basit olmasına rağmen bazı insanların ,astral seyehat mi yapmış, ufolar mı yardım etmiş gibi absürd iddalar ortaya atmaları komiktir.)
çizdiği haritayı hala uzaylılara bağlayan adamlar var. Yahu adam haritanın üzerine yazmış, eseri kitab-ı bahriyede tekrarlamış. Adam açıkça diyor ben bu haritayı kristof kolombun bir haritasından ve korsanlıkla ele geçirdiğim iskender kütüphanesinden çıkma birkaç haritayı birleştirerek çizdim diye. Harita dönemi için gerçekten mükemmeldir. Fakat piri reisin amerika kıyılarına gitmediği zaten bilinmektedir. Adam açıkça yazıyor zaten.
Fakat osmanlıya yapılan, osmanlı çağdaş değil, osmanlı bilimi takip etmez iddialarına karşı yapılabilecek önermelerden en önemlisidir piri reis.
not: boktan bir entry olmuş,piri reis bilim adamı ya da üst bir insan falan değildir.çizdiği harita dönemin haritalarının yanında bebe haritasıdır,amerika'ya elbette gitmemiştir nasıl gitsin zavallı.osmanlının beyni oralara bir gemi göndermeye yetmedi bu zamanlarda. dünya devleti denilen Osmanlının istisna dünya haritalarındandır ve çok çok geri tekniklerle geri çizimlerle kopya bir haritadır.
beylikler dönemi batı anadolu deniz gaziliği geleneğine dayanan osmanlı denizciliği, kuruluş döneminden itibaren mütemadiyen terakki ederek akdeniz'in diğer denizci devletleri ceneviz ve venedik ile rekabet etmeye başlamıştır. yıldırım bayezid döneminde gelibolu'nun çeşitli tedbirlerle bir deniz üssü hâline getirilmesiyle burada büyük denizciler yetiştirecek olan aileler ortaya çıkmaya başladı. muhtemelen 1465 yılında doğan muhyiddin piri reis böyle bir vasatta yetişen meşhur denizcilerimizdendir. amcası kemal reis, 2. bayezid devrinin tanınmış denizcilerindendi.
uzun menzilli topların savaş gemilerine yerleştirilmesiyle osmanlı donanmasının ateş gücünde büyük bir artış meydana gelmiştir. piri reis'in çocukluk dönemlerinden itibaren amcasının yanında bulunduğu ve yetiştiği tahmin edilmektedir. osmanlı-venedik savaşları esnasında modon kalesi'nin muhasarasında (1500) osmanlı donanmasına kemal reis komuta etmekteydi. piri reis de bir savaş gemisinin kaptanı olarak bulunmaktaydı. amcasının vefatından sonra barbaros hayreddin paşa'nın idaresinde muhtelif görevler yaptı. mısır'ın fethi esnasında yine osmanlı donanmasında hizmet etmiş, nil nehriyle alâkalı ilk haritalarını bu dönemde yapmıştır. fetihten sonra mısır'a gönderilen makbul ibrahim paşa ile vakit geçirme imkânı bularak kendisini tanıtmıştır. 1525 yılında tamamladığı "kitâb-ı bahriye" isimli eserini onun vasıtasıyla padişah kanunî sultan süleyman'a takdim etmiştir.
osmanlı devleti'nin mısır'ı fethettiği sıralarda portekizliler de mısır ve hicaz taraflarını tehdit ediyordu. portekizliler, baharat ticaretine hâkim olarak, basra körfezi'nin hindistan ve diğer devletlerle ticaretine sekte vuracak her türlü faaliyetin içinde olmuştu. bunun engellenmesi için çeşitli tedbirler alındı. mısır kaptan-ı deryası ferhad paşa'nın yemen beylerbeyi olmasıyla piri reis de 1547 yılında mısır (diğer ismiyle hind) kaptan-ı deryalığı'na getirildi. mısır kaptanlığı doğrudan divan-ı hümâyûn'a bağlı olan görevlerdendi. piri reis, 1551 yılında 30 kadırga ile osmanlı'nın büyük deniz üslerinden olan süveyş limanı'ndan ayrılarak aden kalesi'ni ele geçirdi. maskat kalesi'ni fethederek hürmüz kalesi'ni muhasara etti ise de portekizlilerin şiddetli mukavemetiyle karşılaştı. kale fethedilmek üzereyken çeşitli hediyeler ve haraç karşılığında kuşatmayı kaldırarak basra'ya döndü. portekiz donanmasının gelmekte olduğu haberini alınca da emrindeki diğer gemileri beklemeden ganimet yüklü üç kadırga ile yola çıktı, bahreyn civarında bir kadırgası battı, iki kadırga ile mısır'a geldi. dolayısıyla basra'daki donanma sahipsiz ve perişan bir hâlde kalmıştı.
basra valisi kubad paşa ve mısır beylerbeyi birer mektupla yaşananları istanbul'a aktarmışlardır. donanmanın portekizlilere kaptırıldığı şâyiasının istanbul'da yayılması ve bunun çeşitli dedikodularla desteklenmesi padişahın ve divan-ı hümâyûn'un aldığı karara tesir etmiş olmalıdır. seksen yaşına yaklaşmış çok tecrübeli bir denizcinin muhtemelen askerî sebeplerle aldığı bir karar aleyhine dönmüş ve idam fermanı verilmiştir. osmanlı'nın yetiştirdiği en büyük coğrafyacı ve haritacılardan biri olan piri reis mart 1555'te mısır divanında idam edilmiştir.
kanuni devrinde divan-ı hümayun tarafından verilen emirle mısır beylerbeyi tarafından kahire de idam edilmiş tüm zamanların en büyük coğrafyacılarından birisidir.idam sebeplerinde birisi olarak hindistan daki diu kuşatmasını sebepsiz yere kaldırması ve bunun karşılığında portekizlilerden rüşvet aldığı iddia edilir fakat portekiz devlet arşivlerinde bugüne kadar böyle bir bilgiye rastlanılmamıştır.
Araştırmacı-Tarihçi Cezmi Yurtsever, Türklerin Amerika kıtasını Kristof Kolomb'dan 25 yıl önce keşfederek orada bir devlet kurduklarını, bunu Amerikalı bilim adamlarının da kabul etmeye başladığını, dünya tarihinin Piri Reis'in haritası doğrultusunda yeniden yazıldığını söyledi.
Yurtsever, Piri Reis'in 1513'te çizimini gerçekleştirdiği dünya haritasının Amerika kıtasını gösterir parçası ve üzerinde yazılı olan bilgiler ve şifrelerin, Osmanlı'ya bağlı gemicilerin Afrika'nın batısındaki okyanusu aşarak 4 bin mil uzaklıktaki Antilya (Amerika) ülkesine 1465 yılında ulaştıklarını açıkladığını belirtti. ilginç olan hususun Piri Reis'in, Türk denizcilerinin keşfettiği kıtaya "Antilya" ismini vermiş olması olduğunu ifade eden Yurtsever, Piri Reis'in 1554 tarihinde ölünceye kadar da kıta isminin Amerika olması görüşlerine katılmadığını vurguladı. Bunların Piri Reis'in "Kitabı Bahriyesi"nin giriş kısmında şiir tarzında yer aldığını kaydeden Yurtsever, "Piri Reis'in bu açıklamasıyla Türklerin Kristof Kolomb'dan 25 yıl önce Amerika kıtasını keşfettikleri gerçeği ortaya çıkıyor" dedi.
Piri Reis'in açıklamalarının doğruluğunu araştırmak üzere Topkapı Sarayı, Süleymaniye, Nuruosmaniye kütüphanelerinde Piri Reis'in yazdığı "Dünya Denizciliği" hakkında bilgiler veren "Kitabı Bahriye"nin yazılmış örnekleri üzerinde araştırmalar yaptığını vurgulayan Yurtsever, "Piri Reis'in açıklamalarının yazıldığı el yazmaları arasında çelişki ve hata yoktu. Bu durumda Batı dünyasının Kristof Kolomb'a mal ettiği Amerika kıtasının keşfi görüşleri doğru değildir" diye konuştu. https://galeri.uludagsozluk.com/r/363309/+
kendi mektubunda:
"Bu fasıl işbu haritanın ne tarikle telif olunduğunu beyan eder. işbu harti misalinde harti asır içinde kimsede yoktur. Bu fakirin elinde telif olup şimdi bünyad oldu. Hususan yirmi miktar hartiler ve yappamondolar'dan (Mappa Monde), yani iskender-i Zülkarneyn zamanında telif olmuş hartidir ki rubu meskun anın içinde malumdur; Arap taifesi ol hartiye Caferiye derler anın gibi sekiz Caferiyeden ve bir Arabi Hint hartisinden ve dört Portukalın şimdi telif olmuş hartilerinden kim Sint ve Hint ve Çin hendese tarihi üzerine ol hartilerin içinde mesturdur ve bir dahi Kolonbo'nun Garp tarafından yazdığı hartiden bir kıyas üzerine istihraç edip bu şekil hasıl oldu; şöyle ki bu diyarın hartisi bahriler içinde nice sahih ve muteber ise, mezbur hartide dahi yedi derya ile sahih muteberdir." piri reis
dün yunanistan açıklarında "consouth" isimli gemi ile çarpışan, türk armatöre sahip ve dün itibarıyla batmış olan geminin adı. 17 personelin, 7'si kurtarılmış, 2'sinin cesedi bulunmuş 8'i hala kayıp.
Çizdiği harita 25 yıldır ortada gozukmeyen denizci. Topkapı sarayı, zarar görmesinden endişe duyuldugu için sergilemediğini açıklamış. 1987'den beri kimse orjinal haritayı görmemiş ama! özal döneminde muhteşem süleyman sergisi içeriğinde, abdve ıngiltere turuna çıkmış. Sonra gören bilen yok.