bugün

pedro'nun zorunlu istanbul seyahati, 16. yüzyıl'da kanuni döneminde türkler'e esir düşen bir ispanyol'un anılarını anlatan tarihi romandır. tarihi roman severlere kesinlikle tavsiye ederim.

arka kapaktan:
elinizdeki kitap, kanuni devrinde, 1552 yılında, türklere esir düşen ve üç yıl boyunca kaptan-ı derya sinan paşa'nın yanında kölelik yapan bir ispanyol entelektüelin, imparatorluk başkentindeki zorunlu ikameti boyunca ağzından, dönemin istanbul'unu, osmanlı imparatorluğu'ndaki günlük hayatı, toplumsal olayları, bilimi, adalet sistemini ve idare şekillerini çağının tarihçelerinde hiç rastlanmayan bir nesnellikle aktarıyor.

1557 yılında yazılmış kitabın yazarı bilinmemekte, sadece o devrin tanınmış yazarlarından critobal ve villanon'a isnat edilmektedir. kitap, 350 yıl boyunca madrid üniversitesi arşivinde kalmış, ancak 20. yüzyılın başında bir ispanyol bilimadamı tarafından şans eseri keşfedilerek gün ışığına çıkarılmıştır.

fuad carim'ın nefis türkçesiyle dilimize kazandırılan bu kitap, okuyucu için tarihsel hakikatlere sadakatiyle bir belgesel niteliğine sahip olmakla kalmayıp, kölelikten imparatorluğun en bilgili ve gözde hekimleri arasına yükselen pedro'nun başından geçenlerle tam bir macera romanı tadı veriyor.
(bkz: pedro galatasaray da)