namaz

entry931 galeri107
    155.
  1. insanı insan kılan şey namazın ta kendisidir.
    insanlığın farkında olma belirtisidir aslında.
    Allah'ın insanlarda görmek istediği, kul olma eylimidir.
    farziyetinin önemini kavrayanlar için bir kalkan özelliği gösterir.
    O'nun yüceliğine boyun eymişlik halidir.
    Acz içinde oldunun kabulü,
    O'ndan başka doğru yola erdirici olmadığının ispatıdır.
    Allah'ın kullarına mahşettiği sayısız nimet için bir şükür vesilesidir.
    tadını alanların kolay bırakamayacağı, tatmayanların kolay başlayamayacağı eylem.
    kılmak isteyen insanların günde en fazla 40 dk. alan direnç belirtisi.
    namaz güzel şey, güzel şey namaz..
    2 ...
  2. 154.
  3. Şu zaman da ihtiyaç olan temizliğe araç ve amaç olan ibadet şekli.
    Allah ile muhabbete girmenin bir yolu.
    0 ...
  4. 153.
  5. en kral egolardan kurtulmanın süper ötesi yoludur,yapılmasında fayda vardır lakin zordur.

    (bkz: besmele)
    1 ...
  6. 152.
  7. Gayri müslümlerce kafayı yere vurarak ibadet etmek diye adlandırılan eylemdir.
    Vücudun ihtiyaç duyduğu sporu sağlayarak daha sağlıklı ve zinde bir yaşam getirisi vardır.
    (bkz: ikindi)
    0 ...
  8. 151.
  9. küçüklüğümden beri her kandil annemin ''hadi yavrum şimdi dua edelim '' diyerek bana öğrettiği sonra kanımın deli gibi kaynadığı,öfkeme bir türlü engel olamadığım ergenlik zamanımda en bunalımlı günlerimden birinde tamamen başladığım elimden geldiğince yapmaya çalıştığım dini aktivite. başkası öğrenince sanki bir anlamı kalmıcakmış gibi geldiği için sadece ailem biliyor,bu iç huzurumu, güler yüzümü soran herkese de meditasyon yaptığımı söylüyorum.kimse zorlamadı,kimse yargılamadı içim çok rahat ohh çok mutluyum yaa
    not:hiçbir tarikatla falan ilgim yok hatta bazılarına acayip gıcığım!
    2 ...
  10. 150.
  11. ezanlar birbirini kovaladıkça müezzinlerin insanları davet ettikleri ibadet.

    şimdi...müslüman olup da her ezan sonunda camilere gitmeyenlere ciddi ciddi soruyorum: kim için okunduğunu sanıyorsunuz 1400 yıldır bu ezanların? ve nasıl dayanabiliyorsunuz o vakitler geçip de geçen her gün 5 adet yeni kılınmamış namaz sahibi oldukça.

    sabah namazına nasıl kalkılır isimli kitabı samimi olduğunu düşünen her müslüman okumalı. hani eskiden video ların kafası bozulurdu da bir özel kasete garip bir sıvı döküp bir saat döndürüp temizlerdik. işte onun gibi bir şey o kitap. allah her müslümanı namazlı, abdestli olarak ölmeyi nasip etsin.
    3 ...
  12. 149.
  13. gecikmiş de olsa mutlaka yerine getirilmesi gereken ibadet. günlerce kazaya kalmış namazınız olabilir, inanıyorsanız kesinlikle boş vermeyin hepsini kılın. iki tane red bull için, ardından bir haftalık kaza namazı bana mısın demiyor.
    2 ...
  14. 148.
  15. 147.
  16. insanı terbiye eder. hayvanın ise hiç ilgisini çekmez.
    4 ...
  17. 146.
  18. 145.
  19. Tüm ibadetlerin dindeki tabiri caizse özeti olan hesap günü ilk hesaba çekilecek olan günde 5 vakit farz olan ibadet.
    0 ...
  20. 144.
  21. yat kalk, yat kalk, süphane rabbimiz amen. o kadar işte!
    0 ...
  22. 143.
  23. resul-i ekrem "sallallahü aleyhi ve sellem" buyurdu ki: (islamın binası beş direk üzerine kurulmuştur. birincisi, eşhedü en la ilahe illallah ve eşhedü enne muhammeden abdühu ve resulüh, demek ve bunun ma'nasına inanmaktır)
    islamın ikinci şartı, dinin direği olan, beş vakit namazı vaktinde kılmaktır.
    namaz ibadetlerin en üstünüdür. imandan sonra, en kıymetli ibadet, namazdır.
    0 ...
  24. 143.
  25. Namazı yalnız bir beden eğitimi gibi gören bazı yanlış anlayışlara cevap olarak,şunları söyleye biliriz:
    Beş vakit namazda 40 rekat ve 80 secde var.Her gün kaç jimnastikçi bu kadar hareket yapar?
    Namaz yavaş yavaş kılınır.Kalp yorulmaz.
    Namaz günde beş ayrı vakitte kılınır.Kaç jimnastikçi günde beş defa ayrı ayrı zamanlarda beden eğitimi hareketi yapar?Yolculuk yaparken bile namaz terk edilmez.
    Namaz ömrünün sonuna kadar farzdır.Ömrünün sonuna kadar kaç jimnastikçi beden eğitimi hareketlerini sürdürür?
    Namaz kılmak için abdest almak şarttır.Bazı durumlarda boy abdesti gerekir.Halbuki,jimnastik yapmak için böyle bir mecburiyet yoktur.
    Sabah namazı 4 rek’at,öğle 10,ikindi 8,akşam 5,yatsı 13rek’at.Hepsi kırk rek’at.Her rek’atta 2 defe secdeye giden mü’min günde 80 defa yatar kalkar.Hiçbir jimnastikçi günde seksen defa muntazam bu hareketi yapamaz.Bu jimnastikçiler o da yalnız sabahları olmak şartıyla günde yirmi veya otuz defa hareket ederler.Yaptıkları hareketler hızlı olduğundan çoğu kez kalblerini yorarlar,hareketinden sonra yorgun düşerler.Bütün gün de hareket etmediklerinden vücutlarında kalori toplanmasının,yağlanmanın önüne geçemezler.Namazda ise hareketler yavaştır.Bu hareketler Kalbi yormaz,günün değişik saatlerinde olduğu için insanı devamlı dinç tutar.Yağlanmaya ve kalori depolanmasına mâni olur.

    insan hayatında kanın yeri büyüktür.Kalp,kanı vücudun en ücra yerlerine kadar ulaştırmak üzere pompalar Kalbin bu işi yapabilmesi için daima olarak dinç olması gerekir.Bir de bu kan gönderme işinde kalbe yardımcı olunabilmesi için,o hücrenin kanile iyice sulanması veyahut kanlanması gerekmektedir.Nasıl bir bahçıvan sebzelerin iyice yetişmesi için bahçeyi her zaman sulaması gerekirse,dokulardaki kan dolaşımı,yani hücrelerin iyice kanla sulanması gerekmektedir.

    Namaz kılanların gözleri 80 defa yere eğildiklerinden daha kuvvetli kan devranına malik olur.Göz tansiyonunda artma olmaz ve ön kameradaki sıvının devamlı değişmesi temin edilmiş olur.Glokom ve buna benzer vahim göz hastalıklarının namaz kılanlarda daha az görülmesi bu yüzdendir.

    Namaz kılan insanların gerek kalça,gerek diz ve gerekse ayak bileği ve kol omuzu,dirsek ve el bileği eklemleri de devamlı işleyen bir makine gibi olduğundan,eklemlerde meydana gelecek bütün romatizma hastalıklarından,dejeneratif hastalıklardan salim oldukları gün apaçık ortadadır.Zaten bu hastalıklar islam dini ile yakından uzaktan alakası olmayan Hıristiyanlarda ve namaz kılmayan insanlarda daha fazla görülürler.Bu eklem hastalıklarından insanı koruması bile namazın en iyi taraflarından birini teşkil eder.

    Beden ve ruh sağlığı açısından namaz:

    Göz merceklerinin dinlenebildiği en rahat mesafe bir buçuk metreye bakmaktır.Göz merceklerimiz ancak kasılmadan bu mesafeyi gördüğü zaman rahatlar.Namaz kılan,secde yerine baktığında göz mercekleri dinlenmektedir.günde kırk rek’at hesabı ile bu dinlenme takriben bir saat tutar ki,bu nimet göz için bulunmaz bir sağlık reçetesidir.

    Vücudun en çok zahmet çeken organları eklemlerdir.Bunların tümü namaz motifi içinde yıpranmışlıklarını giderir,tam sağlığa kavuşur.Namaz dışında hiçbir hareket rejimi eklemlere böyle bir sağlık sağlamaz.

    Ayrıca namazın ibadet disiplini içinde devamlılığı eklemlerdeki bu huzuru ömrün sonuna kadar götürür.

    Kalbin çalışmasında ve duygusal sistemle ilgisinde fevkalade önemli özelliği,elektromanyetik eksenleridir.Namaz hareketleri sırasında bu eksenler en ideal çizgilere gelir.Özellikle sağlıklı kişilerin günlük elektromanyetik etkiler sonucu göğüs nahiyesinde hissettikleri huzursuzluklara namaz kılanlarda hemen hemen hiç rastlanmaz.

    Namazın ruhi yapımıza getirdiği rahatlamalar:

    Hiç değilse günde kırk rek’at namazda bir saat dünya telaşının hırçın etkilerinden uzaklaşırız.

    Namaz kılanlar namazlarını devam ettirebilmek için,ayet-i kerimenin de emrettiği gibi,aşırılıklardan,dolayısıyla şerlerden uzak kalır.ihtiras ve buna bağlı streslerden de büyük ölçüde kurtulur.

    Namaz kılanlarda tevekkül duygusu otomatik olarak gelişir.Ruh hastalıklarında büyük etkisi olan vesvese böylece tahrip imkanı bulamaz.Şüphesiz şeklen de olsa namaz
    kılanlar,imanın hiç değilse en yüzeyde taktikçisi olduğundan,ruhi yapılarında birbirine zıt kargaşalar yerine sentezini bulmuş rahatlıklar vardır.
    1 ...
  26. 142.
  27. kendisiyle çok fazla içlı dışlı olmayan biri olarak söylebilirim ki camide kılındığında ayrı bir tadı var. bir de camide kimse yoksa koskoca mekanda allah'la yalnız kaldınız demektir.
    3 ...
  28. 141.
  29. peygamber efendimizin (sav) gözümün nuru dediği ibadet.
    2 ...
  30. 140.
  31. nefse başını eğdirme , bir anlıkta olsa dünyadan yüz çevirme , günde beş vakit yaratılış gayemizi hatırlama eylemi.
    2 ...
  32. 139.
  33. ahmet altanın 03.10.2009 tarihli taraf gazetesinde yayınlanan makalesidir.
    1 ...
  34. 138.
  35. Allah'ın belli aralıklarla zikr edilmesidir. Farz kılınmıştır ama sahiden farz mı ? Düşünüp bu konuda bir çok müslümana bir soru yönelttim.

    + Hayatı boyunca çok iyi bir insan olarak yaşamış hiç namaz kılmayan bir kişi ölünce cennete mi gider yoksa cehenneme mi ?

    Gelen yanıtlar çok kısa sürede olmasa da cennet şeklindeydi. Biliyorumki düşününce bu kadar iyi bir insan yalanı yok, kumarı yok, içkisi yok, zinası yok. Üstüne yardım sever fakiri doyuruyor filan. E sen gidip bu adamı cehenneme atamazsın. Bu şekilde düşündüğüm için de namaz kılmadan cennete girebilceğime inanıyorum.

    Şimdi tekrar soruyorum size namaz farz mı ?
    0 ...
  36. 137.
  37. "Kirli şadırvanların çamurlu taşlarına
    Uzatırlar ayaklarını yalnız başlarına.
    Tozlu ayakları çamurlaştıran sular,
    Avuç içinden bileklere, dirseklere kayar.
    Hangi elimle yıkayacaktım hangi kulağımı?
    Ne tarafa dönecektim? "Selamlasana sağını!"
    Pabuçları çalarlar mı dersin Sabri?
    Duydun mu gazetedeki haberi
    Pabuç hırsızlarına dair?
    "Haydi Selim, herkesle birlikte çevir
    Sola başını. "Neden Sabri bu ilahiyi öğretmedi bana?
    Hiç olmazsa biraz dudaklarını oynatsana!
    Şol cennetin ırmakları, akar Allah deyu deyu.
    Öğle namazında güneş, yakar Allah deyu deyu.
    Geç katıldı bu kervana, Allahım yakındır sana
    Bir o yana bir bu yana, bakar Allah deyu deyu.
    Burası Allah yapısı, açılsın cennet kapısı,
    Bu imtihansa hepsi çakar Allah deyu deyu.
    Bu kervanda herkes yaya, rastlanmaz beye, ağaya,
    insan aklını duaya, takar allah deyu deyu.
    Dualar bağlı toprağa, düşünce saplı batağa,
    Gene camiden sokağa, çıkar Allah deyu deyu."
    oğuz atay
    1 ...
  38. 136.
  39. bildiğimiz puta tapmanın putsuz hali.
    sen boşluğun karşısında bir şeyler mırıldanarak eğil kalk daha diğerleri o ezanın okunduğu ses sistemini icat ederken.
    4 ...
  40. 135.
  41. 134.
  42. farsça bir kelimedir. arapçası salah'dır. ingilizcede ki pray'le aynı manadadır.
    0 ...
  43. 133.
  44. müslümanların 5 vakit olan allah a kulluk borcu. aynı zamanda yurt dışındaki doktorlar hastalarına namaz hareketlerini aynı vakitlerde 5 vakit yaptırıyor. tabiki dua falan yok ama bu da namazın ne güzel bir ibadet olduğunu gösteriyor. ayrıca bunu yapan da yaptıran da müslüman değil.
    0 ...
  45. 132.
  46. tersten okundugu taktirde zaman olan kelime.ayrica (z) harfini (5) harfi ile bagdastiracak olursak anlarizki 5 vakittir.

    (bkz: herseyden anlam cikarmak)
    3 ...
© 2025 uludağ sözlük