türkiye ve türk milletinin gelişmesi için elinden gelen herşeyi yapmış olmasına rağmen değerlerinin milleti tarafından yeterince özünsenmemiş,özünsenememiş olması bugünlere gelmemizi sağlamıştır.acaba atatürk olmasaydı her türlü baskıyı,zorluğu görüp kendimiz isyanlara dalıp haklarımızı,özgürlüklerimizi,insanlığımızı arasaydık kıymetini daha mı iyi bilirdik sahip olduklarımızın.kendimiz haklarımızı arasaydıkla demek istediğim savaşmak,vatanı korumak değil sadece.bunu zaten yaptı bizim milletimiz.ama bugüne kadar önümüz bedavaya gelmiş her sosyal hakkı,özgürlüğü kendimiz kazanmak zorunda kalsaydık daha mı iyi olurdu acaba? atatürk'ün bireysel hatalarını bilmem de ülkesi ve milleti konusunda hata yaptığını düşünmüyorum.sadece yapılması gerekeni yapmıştır.o dönem koşullarında yaptığı her devrim yerindedir ve söylemeden geçemeyeceğim devrim de yavaş yavaş yapılmaz. hatalı olan biri varsa o da önüne altın tepside sunulanların değerini bilmeyen,tam kavrayamayan milletimdir.
sıvı sabun üretimiyle tarihe geçmeyi reddetmiş olması.
edit: çok faşist bir yaklaşım oldu gerçekten. şimdi ortada gezen kimyasallardan özür mü dilesem?
insanlar hata yapabilir demenin şeriatçılıkla eşdeğer olduğunu anladık bugün. teşekkürler sözlük. aydınlandım.
yahu hala ya kıyaslama yapıyorsunuz, ya da hehe çok zekiyim ironimi yapıp lafımı koydum diyerekten yok şeriatçıları öldürtmemesi yok türk olması yok vatanı kurtaramsı vs. yazıyorsunuz. şeriatçıları öldürmek, soylarını yok etmek de doğru olanmış bunu da öğrendik. vatanı nasıl kurtardığını da emin olun sizler kadar biliyor herkes.
atatürkü sevmek senin gibi boş boş heykeline tapmak değil. evet türk siyaset tarihindeki siyasi anlamda en az hata yapan, ya da en çok katkı yapan kişidir, hatta türk siyasi tarihi dememizin sebebidir. ötesi yok bu açıdan. bu tartışılmaz. başkalarıyla kıyaslama yapmanın da faydası yoktur. ama az da olsa hataları vardır, konuşup ders almak gerekir demenin ne sakıncası var? niye şeriatçı olunur bunu deyince? her aklı başında adamın, ne yaptığını ve herşeyden önemlisi niye yaptığını bilen kişinin yapması gerekendir bu. bi sakin olun ulen. küfretmedik. insandır hatası olabiir ders alalım deyince arkasından konuşan şeriatçı oluyoruz.
ekleme: daha önceki entrylerde sözü geçen "hata"ların çoğuna katılmıyorum. burda sadece durumdaki probleme değiniyorum. örneğin, harf inkılabı doğru fakat eksik bir inkılaptır bana göre. özellikle ekonomik anlamda hataları olduğunu düşünüyorum.
sonuna kadar inkar edilecek olan hatalardır. tarih bilgisi lise kitaplarından öteye geçememiş nesil bu hataları bırakın kabullenmeyi üzerinde düşünecek seviyede dahi değildir. atatürkün de bir insan olduğu gerçeğini göz ardı ederek, hayır o hata yapmadı, hata yaptığını iddia edenler vatan hayinidir demek, onun bize bıraktığı mirası anlayamamaktır. yaşanan her olay yoruma açıktır, birine göre iyi olan diğerine göre kötü olabilir fakat gerçeği gösteren tarihin gidişatıdır, her ne kadar inkar edilse de bir araya toplanmamış hatalar aşikardır.
ebemizin götünden yunan süngülerini çıkarırken yaptığı hatalardır ve çok normaldir olabilir de ancak sen çok çok düşünmek istiyorsan aç sokrat oku , platon oku , farabi oku , mehmet akif oku , yaşar kemal oku , comte oku voltaire oku ,oku oku oku ...
ha ben sadece atatürk dönemini eleştirerek düşünebiliyorum ve öyle bir türüm diyorsan o övündüğün ilkokul bilgilerinin eksiliği üzerine bir şeyler düşün derim .
eğer mevzu bahis atatürk'se düşünmenin, dolayısıyla hatalarını da bulmanın yasak olduğu eylem efendim, evet!
atatürk karşımıza çıkarsa şunları mı diyeceğizdir kendisine?
"atam size minnettarız. ama yine de sizin de hatalarınız vardı, mesela ırkçısınız, ne demek o öyle ne mutlu türk'üm diyene? ayrıca neden okuma yazmanın artması için latin alfabesine geçtik ki? o kadar osmanlıca farsça eserden mahrum kaldık. ühü. onları 5 kişi okuyordu ama milyon yıllık eserlerdi onlar yaa yaa. neyse atam başınızı şişirdim. sen kalk da ben yatam..!"
her insan gibi atatürk te etten kemiktendir. ama sonuc olarak o dogrulari yanlislarindan hayli fazla olan bir insandir. bilmem bunu tartismaya gerek varmi?
asla düşünülmemesi düşünülmesi teklif dahi edilmemesi körü körüne futbol takımı tutar gibi atatürkçü olup örtbas edilmesi gereken hatalardır. ayrıca herhangi bir türk haddini aşıp utanmadan atatürk ün hatalı bulduğu yönlerini veya icraatlarını söylemeye kalkarsa hemen atatürk ün en büyük hatası vatanı kurtarmak gibi demogojinin alasını yapıp onları susturmalıyız.
zaten bizim düşünmek neyimize ilkokulda öğretilen bilgilerle devam.
bizlerden cok cok daha az yaptigi kesin, ama goruldugu uzere bizlerin de ayni inancla hareket edecegine inanmasi bir hata olmus. yazik, bu inanca yazik etmisiz.
faşist olması, atsız'a ilham olması, türk dışındakileri dışlaması, sevmemesi, ülkeyi karanlığa götürmesi, dünya'da türkiye'yi küçük düşürmesi, daha iyi şartlarda anlaşma yapılabilecekken yapmaması...
desem eksi oyun a.ına koyardınız.
ben demiyorum bunu. bu başlık altında yazılanları toplamak gerekirse özetle budur.
herkesin hataları olmuştur ve atatürk'ün de hataları vardır elbette . ancak tarih bilimi , bir insanı ya da olayı eleştirirken , yorumlarken o dönemin siyasi ,sosyolojik ve piskolojik koşullarını iyice tahlil edip ondan sonra değerlendirme yapmayı doğru kabul eder .
bi bok yiyosunuz bari kaşığı düzgün tutun mına koyim .
şüphesiz ki bir takım dogmaların karanlığında güdülmeye alışmış bu millete demokrasi şansını vermiş olması. bu en önemli insan gibi yaşayabilme gereksinimini, halkımız kendisi mücadele edip kazanmadığı için, 85 yıldır hala özümseyemedik. hala bir sürü karanlık dogmalarımız var; adı ister din olsun ister laiklik...
örneğin; modernizmin, günümüze dek süren ve eskimeyen en önemli ürünü demokrasi ve hukuk devleti kavramlarının ülkede esamesi okunmazken;
şapka kanunu ile şapka takmak zorunlu hale gelmiş; sarık takmakta direnen bir takım ahali idam sehpalarında son nefeslerini vermiştir..
işin ilginç tarafı; şu an hiçbir batı ülkesinde fötür şapka yaygın biçimde kullanılmıyor ama demokrasi ve hukuk devletini hemen hemen hepsinde tıkır tıkır işliyor..