çok şey yapıyorlar sanırım, kime ne sorsam mit yapmıştır diyorlar. geçen bir galeriye gittim bu resmi kim yaptı dedim mit yapmıştır dediler, ofise uğradım baktım çay iyi, bunu kim yaptı dedim, herkes hep bir ağızdan mit yapmıştır dedi. daha birçok örnek mevcut.
Bilişsel devrimden sonra homo sapienslerin modernleşmesini daha büyük toplumlar halinde yaşamasını mümkün kılmıştır mitler.
temelde mit elle tutulamayan fakat toplumda herkesin varlığını kabul ettiği ve anladığı ya da kısmen anladığı insan yapımı olgulardır.
insan hakları, hukuk sistemi, para birimleri, ırklar, bütün anonim şirketler mite örnektir.
Homo sapiensler için avantajı kadar dezavantajıda olmuştur. Bir kaç bin yılda bildiğimiz kadarıyla insanlar mitlerinin üstünlüğünü savaşlarla kabul ettirmeye çalışıyorlar ve bu evrimin başarılı sayılması için gereken "mümkün olduğu kadar dna dizilimini çoğalt" prensibine ters düşüyor.
bir topluma ya da kültüre ait olağanüstü ve doğaüstü bir niteliğe sahip olan bir olayın soyut ve sembolik hikayesi.
efsane de denilen mitler kuşaktan kuşağa çoğunlukla sözlü olarak iletilen dinsel ya da doğaüstü öykülerdir.
eline chp bayrağı alıp baş örtülü kadınlara saldırabilir ya da saldıramayabilir adamları vardır.
eline mhp bayrağı alıp bdp-hdp hatta belki chp bürolarına saldırabilen ya da saldırmayan adamları vardır.
kendi çaplarında '' teröristlik'' yapan karton pankartlara yazı yazarak ülkeyi bölecek olan öğrencilerin arasına girip polise taş atabilir ya da atmayabilir veya dükkan camlarını indirebilir ya da indirmeyebilir adamları vardır.
bir kaç yıl önce şehit haberleri çıksın diye kalleşçe pusuya yatabilir adamları olabilir-olmayabilir. ki böylelikle boyun eğdiği devlet değil hükümetin eline şu anda söylenen en azından şehit cenazesi gelmiyor kozunu veren adamları vardır ya da yoktur.
Hakan Fidanla MiTte başlayan yeni süreç, çok açık ki milli değerlimizle barışık uluslararası konumumuzu, gücümüzü ve açık/gizli düşmanlarımızı iyi tanımlayan bir ekibin yöneteceği nitelikli ve zorlu bir süreçtir. Bu ekibin öncelikli olarak içerisine sızmış, özellikle dış istihbarat kurumlarının ve askeri cunta destekçilerinin kontrolünden kurtulup darbe süreçlerini, Ergenekon izlerini bünyesinden temizlemek, demokratikleşme çabalarına katkı sağlamak ve adı milli olan bu teşkilatı gerçekten millileştirme gibi zor bir görevi var. Dolayısıyla Hakan Fidanın bu perspektifi iyi okuduğu ve değişen dünya dengelerine getirdiği farklı ve gerçekçi bakış açısının, birilerini rahatsız etmesi son derece olağandır. MiTin başına geldiği günden beri çeşitli komplolarla bu görevden el çektirilmeye çalışılması, israilin Fidan çekincesi gibi manşetler atılması, Fidanın istihbarat teşkilatını vizyon ve yönetim biçimiyle farklılaştırıp dünya çapında kabul gören, saygın bir kurum haline getirilme hedefine engel olmak olarak da okunabilir.
Lâkin her şey kâğıt üstünde yazıldığı kadar kolay işlememektedir. Artık bu ülkede Ergenekon damarı tıkanmıştır. dediğimiz noktada birilerinin geçmişte başarılı olduğu ve günümüzde de gerçekleştirmek istediği kirli planları gerek medya gerek kara propaganda yöntemiyle masum gösterilmeye çalışılmaktadır. Zihnimizi asıl fotoğraftan uzaklaştırıp ülkenin özgüven kazanmasını, kurumlar arası iletişim ve işbirliğini engelleyen; sivilleşmenin önünü tıkayan bu süreç ne zaman sona erer, şimdilik bilemiyorum. Ama bu zihin kontrol mekanizmasının Türkiyenin temiz toplum olma ve şeffaflaşma çabalarıyla tasfiye ettiği derin yapıları halk nezdinde suçsuz göstermeye çaba harcadığı gazeteci, subay, akademisyen, işadamı gibi sıfatlarını ön plana çıkartıp haksızlık yapıldığını empoze etmeye çalıştığı aşikârdır.