ne anlama geldiğini anlamayanların atıp tuttuğu büyük çok büyük bir değer. insan yığınlarını bir bütün haline getirip millet yapan, ulu önder Atatürk'ün ilkelerinden biri. moskovalılar pek korkar bu ilkeden nedense.
Türkiye uyarlamasını bir tür keş in yaptığı. Halka götünden anlattığı fikirsizlik akımı. Bu fikre tapan vatansever adı altında ırkçı olan bir %15 var bu ülkede.
Sığınacak vatanları olmayanların faşizmle suçladığı, eğer bir gün devlet politikası olarak uygulanırsa ne k*rt sorununun ne de dış politikadaki ezikliğin kalacağı en güzel ideoloji.
"vatan sevgisi imandandır." milliyetçiliği, faşizmle karıştıran köpek soyları, cahiller çıkar elbet. fakat milliyetçilik, kendini ülkenin vatandaşı saymış bireylerin menfaatleri için yapılan her şeydir. lipton yerine çaykur içmek mesela... ermenistan, yunanistan gibi türk düşmanları yerine; azerbaycan, bosna hersek gibi devletlerle arasını iyi tutmak mesela... mesela, devrim adı altında komünist propagandası yapan soysuzlara karşı çıkmak gibi...
üzerinde hiçbir emeğinin, iradenin, yeteneğinin konuşmadığı, doğuştan kendini içinde bulduğun bir durumun 'izm'ini gütme aptallığı, acizliği, zavallılığı.
ilk milliyetçi şeytan'dı bilirsiniz. yahut biliyorlar mı gerçekten hem milliyetçi ve dindar geçinen tipler bunu? islam'ın doğuştan sahip olduğun ve üzerinde emek, irade, yetenek harcamadığın birşeyle övünmeyi meşru/uygun görmediğini?
ayrıca şu da var ki, bugün ümmetin birleşmesi önündeki en büyük engel milliyetçiliktir, keşke anlaşılabilse.
doğruluğuna inananların, başka ülkelerin milliyetçilerini haksız buldukları ideoloji olmakla kendi içinde çelişen ideolojidir. * sığ beyinliler için birebirdir. sözlükte milliyetçi takılanları görüyorum da bazen, nik altlarına gidip de laf etmeye değer bulmuyorum. adamlar zırcahil ve neyi savunduklarının da farkında değiller çünkü.
millet: aynı ortak geçmişi, kültürü paylaşan ve birlikte yaşamak konusunda fikir birliği bulunan insan topluluğu.
sözlükte milliyetçi diye geçinenlerin son yazdıklarına bakıldığında daha iyi anlaşılacaktır bu sığ beyinlilik.
bir milleti birleştiren dil, din, tarih ve kültürel unsurların yaşaması ve o kültürel bağlara sahip olan milettin ilerlemesine inanmasını gerektiren bir gayedir.
tek bir noktaya takılan insanların anlamadığı ülkü.
sen yemeğini mcdonalds'da yerken ben esnaf lokantasında yerim.
sen kahveni starbucks'ta içerken ben ali babanın çınaraltı kahvesinde türk kahvemi yudumlarım.
sen pazar alışverişini yabancı sermayeli büyük marketlerden yaparken ben semt pazarından yaparım.
sen levi's alırsın, ben mavi giyerim.
sen zokorayı tutarsın ben emreyi.
sen aleksi seversin ben kocamanı.
sen drogba hayranısın, ben arda.
sen morinyo dersin ben şenol güneş.
sen yabancı müzik dinlersin, ben türk halk ve türk sanat müziği.
sen avrupa aşığısın ben asya.
sen rus kızı istersin ben türk kızı.
sen amerika, rusya, çin dersin. bizde her şey türklük için.
örnekler uzar gider. benim milliyetçilikten anladığım bu. her konuda kendi milletimin kalkınmasını isterim. milli değerler, soy, kültür, dil ve tarih de önemli tabii. başka bir pencereden anlatmak istedim.
"ben şahsi yatırımımı ecnebı parasına yapmam, ben TÜRK evladıyım" diyen idealist sanatçılarla(ahmet şafak) aynı fikri düşünceyi paylaşmaktır milliyetçilik.
hep milliyetçi olmayanların tanımladığı ve kendi tanımlarına itimat ettikleri kavram.
delikanlı, düşman askeri dediğin ırak'ta, suriye'de, afganistan'da sokakta olur. biz türkler kendilerini cephede karşılarız. ha o olmazsa, sathı müdafaa olur. o vakit de biz düşman askeriyle sokakta öyle tesadüfen falan karşılaşmayız. ararız, buluruz, gereğini de yaparız. yaptık, yine yaparız. 300 sene sonra da yaparız, 500 sene sonra da yaparız.
dünyadaki birçok insan tarafından faşizm ile karıştırılan siyasi düşünce. şöyle özetleyeyim... her şeyin en uç noktası zarardır. nasıl ki sol düşüncenin ve sosyalizmin en uç noktası komünizm ise milliyetçiliğin en uç noktası da faşizmdir ve unutulmamalıdır ki dünya tarihi hem faşist hem de komünist ideolojilerin yaptığı katliamlarla doludur. tarihteki katliamların yalnızca faşist düşünce ile olanlarını görüp diğer ideolojilerin yaptıkları soykırımları görmezden gelmek art niyettir.
milliyetçilik, bir toplum için onları oluşturan ortak dil, din, kültür gibi yapılardan kendilerine bir kimlik oluşturmalarını öngören bir ideolojidir. milliyetçilik kendi milletini üstün görmeyi savunmaz ancak bu tabi ki günümüzde milliyetçi kesimin bunu yapmadığı anlamına da gelmez. tarihle birlikte ideolojiler de evrilmiştir ve günümüz milliyetçilerden bir kısmı işi çoğu zaman ırkçılığa kadar götürmektedir. her şeye rağmen bu bir genelleme yapma hakkı vermez çünkü bunu yapmayan insanlar da var. sen bir ideoloji ile ilgili her zaman olumsuzları göz önüne alıyorsan ben senin objektifliğini sorgularım.
türkiye'de ne yazık ki düşünceler sağ ve sol olarak iki keskin çizgide ayrılmış durumda. mesela ben milliyetçi bir insanım, vatanımı seviyorum ancak kimsenin etnik kimliğine karşı herhangi bir olumsuz/yasaklayıcı düşüncem yok, olamaz da. ama aynı zamanda ben sosyal demokrasiye, yani sol görüşten gelen bir şeye de inanıyorum. türkiye'de bu olamıyor ne yazık ki. o yüzden ne milliyetçilik ne de başka bir ideoloji hakkında kesin bir şey söylemek doğru olmuyor. sonra insanlar çıkıp milliyetçiler kendi milletlerini severler, yani kürt, ermeni onlardan olmadığı için onları sevmezler diyor. ulan bir şeyi sevmek diğerlerini sevmediğin anlamına mı gelir? bu nasıl mantıktır? kendini bir yere ait hissediyorsan orayı ve oradaki insanları, o kültürü sevmen en doğal şeydir. bunu ırkçılıkla bağdaştırmak ise bana göre en kibar tabiriyle bilgi eksikliğidir.