Geleneksel ekonomik düsturuna bakıp, toplumculuk, solu dahi görebilirsiniz. Nitekim türk sağının ağır topları -ülkücü hareket, millî görüş- ekonomik olarak avrupa sağına benzemez. Biz bunu daha önce yazdık efendim.
Sağ ve sol konusunda son sözü Atsız Ata'ya bırakıyorum:
"Fikriyat (ideoloji) bakımından sağ ile solu birbirinden ayıran en kesin fark, sağın milliyetçi olmasına karşılık solun beynelmilelci karakterde bulunmasıdır."
Nitekim MHP ülkede milliyetçiliği hem fikir hem zikir anlamında taşıyan az sayıda partilerden biri olduğu için sağ bir partidir.
1944 yılına kadar Türkçülük ülküsüne gönül vermiş olan Türkeşin "Solun ihanet derecesine varan davranışları karşısında,sağ ile olan kavgamızı erteledik"sözünden de anlaşılabilecek durumdur. Türkeş Türkçülük ülküsünden dönmüş yada dönmek zorunda kalmış olsa da partiyi bu temel üzerinde şekillendirmiştir. Türkeş döneminde küçük ama idealist bir parti olan mhp,türkeşin ölümünden sonra oylarının da artmasıyla sistem partisi haline gelmiştir. Oy aldığı seçmenlerin genelinin muhafazakar olmasından dolayı sağ parti olarak anılmaya başlanmıştır.
Atsız atanın dediği: "sağ ve solun Türkiye için en doğru tarifi, milliyetçilik açısından ele alınarak yapılabilir. Bir parti milliyetçi olduğu nisbette sağcıdır. " atsız ata var olsun!
Türkeş' in ümmetçiliğe mesafeli duruşuna rağmen Mhp yi ümmetçi olarak lanse etmek cahilliktir. Günümüzde ise bunun zaten hiçbir dayanağı yoktur, ideoloji her ne kadar daha keskin ve somut görünse de siyasete yansıması her zaman ılımlı olmuştur.