marmaray

entry530 galeri57
    80.
  1. bir laikçi kemalist olarak şunu belirtmek istiyorum; akp'nin başlattığı bir proje değildir marmaray projesi. yok ciddi ciddi böyle zanneden sik kafalılar var, o yüzden diyorum. hatta akp'nin bu projeyi sahiplendikten sonra şimdiye kadar bitirip halkın hizmetine sunmuş olması gerekirken daha yeni hizmete sunulacak, üstelik pek çok eksiklikleri ve hain kemalist laikçi uzmanların uyarılarına rağmen.

    bir de nedir bu göt kıllarındaki ''kemalistler akp'nin yaptığı her şeye karşı'' serzenişi anlayamadım gitti. güzel kardeşim, hadi akp bu projeyi sahiplensin tamam. eğer 29 ekim'de apar topar açılırsa 2004'te yaşanmış hızlandırılmış tren faciasına benzer bir facia kaçınılmaz. bunu sadece ben söylemiyorum, uzmanlar da söylüyor. al şunu bir oku:

    ''Başbakan Erdoğan “asrın projesi” olarak sunduğu Marmaray’ın 29 Ekim Salı günü açılacağını söyledi. Marmaray Projesi’nin sinyalizasyon ve haberleşme sistemleri uzman baş mühendisliğinden 2008’de emekli olan Elektrik / Elektronik Yüksek Mühendisi Rıza Behçet Akcan, Marmaray’ın kontrol merkezlerinin tamamlanmadan açılacak olmasının bir felakete neden olabileceğini söyledi.
    “işin ciddiyetini benden başka anlayan başka bir insan kalmadığı için 2008’de emekli olmaya karar verdim. 2009’da da yüksek mühendis arkadaşım Öcal inuğur, bu projenin gayri ciddiyetine karşı dil dökerken kalp krizi geçirip hayatını kaybetti. Bu şehit olmaktır” diyen Akcan projenin erken açılmasının bir felakete neden olacağını söylüyor.

    ‘MÜDAHALE ŞANSIMIZ YOK’
    Maltepe’de ve Halkalı’da kurulması planlanan kontrol merkezlerinin hala bitmediğini ve projenin Üsküdar istasyonu’ndaki basit bir kontrol masasıyla idare edilemeyeceğini ifade eden Akcan, “Şu an açılan şey Marmaray değil. Marmaray 76 kilometrelik Gebze’den Halkalı’ya uzanan bir hat. Şimdi sadece 14 kilometrelik Üsküdar, Sirkeci arasındaki tünel açılıyor. Kontrol için de Üsküdar istasyonu’nda bir masa koyacaklar, bir tane hat grafiği üç tane de düğme koyacaklar. Bir tren hattını bu şekilde kontrol edemezsiniz. Bir olay anında müdahale şansları yok. Çünkü bu 14 kilometrelik hat izlenemiyor ve sistemde hiçbir kurtarma lokomotifi yok” dedi.
    Geçtiğimiz günlerde Marmaray’da patlayan bir su borusu nedeniyle su bastığını ifade eden Akcan, “Böyle bir su baskınını izlemeniz mümkün değil. Çünkü bu gibi durumlar Maltepe’den izlenecekti ama o kumanda merkezi tamamlanmadı. Bu sistemdeki asıl risk trenlerin tünel içinde bir arıza yapması ve sonrasında yaşanan bir panik. 14 kilometrelik sistemde 5 tren çalışacak ve her trende üç bin kişi olacak. Bir yolcunun çığlık atması büyük bir panik yaratacaktır. Projenin bu haliyle ne siz bu durumu görebiliyor olabileceksiniz ne de müdahale etme şansınız olacak” ifadelerini kullandı.
    iktidarın projeyi 29 Ekim’de teslim almak için çok fazla sıkıştırdığını söyleyen Akcan, “29 Ekim’de açmak için insanları sıkıştırıyorlar. Marmaray’ın açılışını bu haliyle bir trenle sınırlı bir şekilde yapıp sonra proje tamamlanana kadar yolcu taşımacılığına kapatılması lazım. Bu haldeki bir projede trenlerin de çarpma ihtimali var çünkü iyi kumanda edilemeyecek. Bu durumda makinistlere güvenmek dışında şansınız yok. Bu iktidar gözünü karartmış. Açacaksa sembolik açsın. Benim derdim iktidar veya hükümet değil. Yolcuların canı için yırtınıyorum” diye konuştu.

    ZEMiNDE TOPRAK SIVILAŞIYOR
    istanbul Aydın Üniversitesi Afet Araştırma Müdür Yardımcı Doç. Dr. Kubilay Kaptan, Marmara Denizi’nin zemininin kaydığını ve bunun bir risk yarattığını ifade etti. Kaptan, “Bu tünel açılmadan önce hocalarımız ve mühendislerle konferanslarda, bakanlara ve firma yetkililerine sorularımızı yönetiyorduk. Temel sorularımız arasında ise Marmara Denizi’nin altındaki zeminin toprak yapısıydı. Çünkü bu toprak sıvılaşan bir toprak. Yani toprak kayıyor. Bu yüzden biz zeminin 15-20 metre altına girip kaya delme metoduyla tünelin açılmasını savunduk. Bu teknikle projede yerli müteahitler görev alacak ve daha ucuza gelecekti. Ancak buna rağmen batırma tünel tekniğini tercih ettiler. Bu tünel sıvılaşan bir zeminin üzerinde yer alıyor. Deprem olmasa bile bu zemin hareket edip tünelin parçalarının çıkmasına veya burulmasına neden olabilir” dedi.
    Marmaray’ın karşılaştığı bir diğer riskin ise deprem olduğunu ifade eden Kaptan, “Marmaray’a 100 senelik bir ömür biçiliyor. Bu 100 sene içerisinde istanbul’da bir deprem olması çok yüksek bir ihtimaldir. Siz bu tüneli fay hattının 16 kilometre uzağına yapıyorsunuz. Böyle bir depremde Marmaray Tüneli’nin ayrılma ihtimali var” diye konuştu.
    Sordukları sorulara yanıt alamadıkları için tatmin olmadıklarını ifade eden Kaptan, “Bu sorular karşısında ‘Bilmiyoruz’, ‘Bilgi paylaşamıyoruz’, ‘Japonlar böyle diyor’ gibi afaki cevaplar alıyorsak ortada bir şey vardır. Olası bir riske karşı sorduğumuz sorulara net ve tatmin eden yanıtlar alabilseydik bizim sorduğumuz sorular da defterime aldığım notlar olarak kalırdı” dedi.

    ***
    Projede ‘hesaba katılmayan’ noktalar

    1-Projenin kontrol merkezleri bitirilmedi ve tünel izlenemiyor.

    2-Trenler sadece küçük bir kontrol masasından müdahale edilecek.

    3-Bir tren arızası durumunda müdahale edecek kurtarma lokomotifleri yok.

    4-Arıza durumunda panik yaşanması halinde operasyon ekibi ve planı yok.

    5-Marmara zeminini toprağı sıvılaşıyor ve hareket edebilir.

    6-Fay hattına sadece 16 kilometre uzakta ve deprem etkileyebilir.''

    okumam deme ulan, okuyacaksın. okumazsan marmaray projesi belki senin, belki bir sevdiğinin hayatına mal olabilir.

    gerçi bu kafayla olsun da. beter olun, geberin orospu çocukları.

    edit: linki açamayanlar olmuş, yazının tamamını ekledim.
    15 ...
  2. 79.
  3. ihalede parça parça anlaşma yapıldığından ve ilk parça bittiğinden, seçimlere yetişmesi için ilk kısmının açılması planlanan proje. Ancak bu projede yetkili olan kişiler parça parça açılmasının projenin düzgün çalışmasını engelleyeceğini söylemektedirler.
    22 ...
  4. 78.
  5. yapım sürecinde söz verilen tarihe yetiştirebilmek için ciddi ihmaller yapıldığı söylenen yeni ulaşım sistemi. ne kadar doğrudur bilinmez ama türk kafasıyla ilk zamanlarda kullanmayacağım.
    2 ...
  6. 77.
  7. gelecekte kendisinden bir tane daha yapılacağına kesin gözüyle baktığım raylı sistem. yetmeyecek.
    0 ...
  8. 76.
  9. 29 ekimde açılışı yapılacak olan nimet. başlarda çok fena lağım kokacaktır, benden söylemesi.
    0 ...
  10. 75.
  11. Köprüyle tüp geçidi bir tutanları gösteren proje (ne projesi lan bitti bile)
    Ayrıca boğaz köprülerini yapanlar için (bkz: Adnan Menderes) (bkz: Turgut Özal)
    (bkz: Chp nin boğaz köprüsüne karşı olması)
    (bkz: boğaziçi köprüsüne muhalefet eden zihniyet)
    4 ...
  12. 74.
  13. 73.
  14. 29 ekim itibariyle hayatımızı hızlandıracak olan projedir..., elveda koşuyolu trafiği!... Edit. Eksileyen arkadas gitsin bogaz koprusunden atlasin ama varana kadar omru trafikte biter zaten.
    5 ...
  15. 72.
  16. Mümkünse kemalistler binmesin. Hayır bizimkiler yaptı diye değil, kıskançlıklarından koltukları kırarlar boyasını çizerler diye.
    peşinen edit: capon demeyin zira sizin evinizin sahibi inşaat ustası mı? Bir de devlet projesi fln da demeyin zira bu devlet 2002 ye kadar ne yapıyordu afedersiniz?
    6 ...
  17. 71.
  18. şimdiden 4 yıl gecikmiş proje, hızlı tren yeni yıla kaldı, bunu ekim sonuna açıp göz boyamaya çalışacaklar. ateist japonu yaptı sonuçta ama öyle bir anlatıyorlar ki sanki imam hatip mezunu yüksek mühendisler okuyup üfleyerek yerin altını delmişler bu sayede yapılıyormuş gibi. marmaraya saldıray adında tren yakışır.
    0 ...
  19. 70.
  20. tayyip'e ibb'yi aldıracak proje.

    bir de duvarları camdan yapmak maliyeti çok çok arttırırdı. suyun bilmem kaç metre altında basıncın ne kadar büyük olabileceğini tahmin etmek zor değil. ayrıca bildiğim kadarıyla deniz tabanını da biraz kazıp içine hattı yerleştirdiler. yani cam olsa bile görüntü yok.
    3 ...
  21. 69.
  22. 29 ekim itibariyle hayatımızı hızlandıracak olan projedir..., elveda koşuyolu trafiği!
    2 ...
  23. 68.
  24. ülkemizin prestij projelerinden.

    lakin hala bunu kötüleyenler var yok tayyip'in projesi diyenler var. arkadaş senin ülkenin projesi bu. istanbul trafik çilesine önemli bir çözüm.

    keşke deniz altını da seyredebilseydik içinde seyahat ederken. neden olamayacağını anlatacak uzman bir arkadaş vardır umarım.
    2 ...
  25. 67.
  26. tarifin olmuyor ne kadar yazsam,
    ellerim tutmuyor resmini çizsem,
    (bu yaptığın işleri görmeyen gözler),
    bilmez ki dünya'ya kör gelir gider.
    Ustaaa. Demek geldi içimden.
    1 ...
  27. 66.
  28. bir çeşit kız ismi olurmuş (bkz: serenay) (bkz: esmeray)
    1 ...
  29. 65.
  30. kesin açılıyosa ona göre taşıncam dedirten projedir zira bayadır dört gözle beklenmiştir.
    1 ...
  31. 64.
  32. türkiye cumhuriyetinin istanbul'a köprülerden sonra kalıcı olabilecek ilk imzası.
    1 ...
  33. 63.
  34. binenlere din kontrolü yapılmalı, en az 3 sure okuyamayacak kadar cahil ve din düşmanı olan ateistlerden 3 katı ücret alınmalıdır.
    2 ...
  35. 62.
  36. çok gecikmiş ve nihayet 29 ekimde açılması beklenen projedir. bağlantı metroları faaliyete geçmeden işlevini tam sağlayamayacaktır.
    1 ...
  37. 61.
  38. istanbul tarihindeki en büyük en mantıklı yatırım, türkiye tarihindeki en büyüklerden birisi. 29 ekimde kazlıçeşme-ayrılık çeşme arası yani ufak bir kısmı açılacak fakat taksim-yenikapı metrosu da 3-4 ay sonra bitecek ve istanbul metrosu ile marmaray birleşecek, böylece leventden veya mecidiyeköyden metroya binip yenikapıya giden bir insan üsküdara kolayca geçebilecek. Haydarpaşa-gebze ve Kazlıçeşme-Halkalı arası demiryolları da 2 sene gibi bir sürede tamamlanıp marmaray'a dahil olacak, ayrıca ankara-istanbul hızlı tren hattı da marmarayla birleşecek böylece berlinden yolaçıkan bir tren ile anadoluyu boydan boya geçebileceksiniz örnek olarak. Çok kişinin göz ardı ettiği en önemli faydalardan birisi de gece saatlerinde yük trenlerinin marmaray'ı kullanacağı ve böylece FSM köprüsündeki Tır ve kamyon gibi taşıt yoğunluğunu, nakliye masraflarını azaltacak olması. Azaltacağı lastik tekerlekli taşıt sayısı ile ülkenin petrol ithalatına da çok olumlu katkı sağlayacağı aşikar.
    3 ...
  39. 60.
  40. bitince gerçekten güzel bir icraat olacak. evet.
    1 ...
  41. 59.
  42. beni on dakikada evden alıp karşıya atmasını beklediğim denizin elli metre altından geçecek tüp geçit.
    deprem olursa nolucak ? bu tünel o kadar basınca nasıl dayanır ? olur mu öyle şeyya ? gibi soruların cevaplarını national geographic * belgeselinde bulabilirsiniz.
    bir de akvaryum gibi olsaydı negzel olurdu, balıklara bakardık giderken.
    0 ...
  43. 58.
  44. 57.
  45. 56.
  46. ulu hakan 2. Abdülhamid'in hayaliydi. 150 yıl sonra ancak gerçek oldu.
    Gelişmemizi geciktirenler utansın.
    4 ...
© 2025 uludağ sözlük