mühendisliğin efendisidir, doğrudur. makine mühendisliği bölüm başkanı olan hocamız bahsetmişti bir derste. "makine mühendisliği aslında mühendisliğin atasıdır. bölüm olmamalıdır, bölümlere ayrılmalıdır. Ben sizi normal bir makine mühendisi gibi yetiştirmek istesem dersleri 4 değil 14 yıla yaymak gerekir."
edit: Tamam da endüstri mühendisliği ile işletmenin alanları birbiriyle zaten örtüşüyor ve ortak dersleri bile var. Makine mühendisliği? ilginç. Tıpta okuyan bir adam hukukta master yapabilir mi? Demek mümkünmüş..
okulu kaç yılda bitirdiğiniz önemli değildir. okuması zordur geç bitebilir kafaya takmamak lazım zordur ağırdır 2. 3. senesi adamı bezdirir 4. sınıfa geçebilirseniz birşeylerin oturmaya başladığını göreceksinizdir. eğer ilerde ben kendi işimi yapmak istiyorum diyorsanız büyük şirketlerde boşuna staj kovalamayın hiç bir sik öğrenemezsiniz o yasak buraya girme şurda otur çay iç sen falan.... küçük üretimhanelerde size beleş mühendis gözüyle baklan yerlerde staj yaparsanız deli dehşet bilgiler edinir ilerde meslek hayatınızda size çok yardımcı olacak şeyler öğrenebilirsiniz.
hacı okurken program kullanmayı öğrenin zor şeyler değil odanın kursları var özel kurslar var en olmadı internet var amk.
programlarından ne kadar çoğunu bilirseniz o kadar iş bulmanız kolaylaşır * o kadar farklı alanlarda yer bulabilirsiniz. en kötü iyi bir ingilizce şart yoksa büyük şirketlerde koca mühendis diplomasıyla tekniker olarak çalışırsınız.
şimdi gelelim farklı bi konuya. okullarda kurslarda hocalarınızın size olan öğretilerinde hep gözardı edilen bir konu var: şantiyecilik. amk sanki herkes sanayiide çalışacakmışçasına şantiyenin yakınından bile geçilmez derslerde. halbuki bu kadar bina avm nasıl ısıtılır nasıl soğutulur pis su temiz su nedri yerden ısıtma nedir yangın söndürme sistemleri nelerdir bunlar nasıl projelendirilir hesaplamalar nasıl yapılır hangi malzemler kullanılır falan hiiiiç bi sik öğretmezler. sanki tüm mekanik tesisat işi kendi kendine oluyor amk. unutmayın bu bölümü bitirdiğinizde epik birer mekanik tesisatçı olabilirsiniz. zaten yavaş yavaş oda olarak da kendini ayırmaya başladı tesisat mühendisleri olarak. size öğretilmiyor olsa da ne kadar öenmli bir avantaja sahip olduğunuzu bilin amk.
Her turlu muhendislik dalindan bisiler ogretilen bolumdur. Harbici genis haci bu. Nese bolognaya bi gecsek de mezun olsak ikinci donem. Yarin ki biyoseramik proje teslimi de cabasi.
en çok elektrik-elektronik mühendisliği ile kıyaslama yapılan bölümdür. tahminen eem biraz daha zordur, çizim falan yoktur. elektrik makinaları diye iki bölümde de ortak ders vardır. robot yapımı, güneş enerjili araba gibi konularda sürekli kapışır bu iki bölüm.
bu bölüme gitmem konusunda kim ön ayak olduysa, kim tavisye verdiyse hepsinin allah belasını versin. ya bu kadar da yapılmaz lan. insanlıktan çıkartınız bizi, kafayı sıyırmaya az kaldı. sınavdan çıktıktan sonra eve gittim. ama sınav sonrasında ve eve girmem arasındaki zamanda hiçbir şey hatırlayamadım. hiçbir şey. bu okul bitmez. bölüm de götüme girecek sanırım.
öyle çok iyi bir üniversiteden mezun değilim. ankarada dayım da yok. ya da çevremde tanıdığım her hangi bir makine müh.si de yok. yani anlayacağınız 3-0 yenik mesleğe adım attım. ama emin olun öenmli olan bu 3 etken değildir. önemli olan sizin ne kadar mühendis olmak istediğiniz ve bunun için nasıl bir alt yapı hazırladığınızdır.
tam olarak olmak istediğiniz mühendis olmaya ne kadar hazırsınız? desing departmanında olmak isteyen sen arkadaş?kaç tane katı modelleme programı kullanabiliyorsun? enerji işinde iyi para varmış diyen genç! ısı, termo, soğutma, akışkanlarla aran nsaıl? ya da olum adamlar toyataya parça üretiyormuş diyen hevesli pıtırcık? kalıp hazırlama, döküm yöntemleri ya da tezgahlarla ilgili bilgin nedir?
işte önemli olan çalışmak istediğiniz sektörü belirleyip onun üzerine gitmektir. gerisi de gelir. mezun olunca aç gibi her sektörden iş başvurusunda bulunmakla olmuyor. bir fark koymak zorundasın genç. türkiye gerçekleri böyle.
ayrıca 60 kişinin mezun olduğu dönemde 30 küsürlerdeydim. 4 yılda bitirdim evet. ama yine de hep sınırdan geçmişim tüm dersleri. bölüm birincisi olup hava atan gençler şimdi çorapçıda, yedek parça yapan tırt yerlerde çalışıyor. ben zamınında koydum farkı, şimdi pilav gününde konusu açılıyor nerdesin diye " oha lan tanıdık mı vardı" diyorlar. " hee ya" deyip geçiyorum.
yani öğrenciliğini boş geçirme. bir şeye karar ver. ona doğru ilerle.
"kürtajdan sağ çıkmış" tipte adamlar sadece sınıf öğretmenliği, iktisat, işletme, gibi yarak kürek bölümleri okuduğu için otobüste, gözünüzün önünde sırf aynı bölümdeler diye sosyal hayatta adres soramayacağı kızlara yazar, başarılı da olur ama gel gör ki bu bölümdeki yakışıklı adam imkansızlıktan yalnız kalır. dert ettiği için değil sadece düzenin saçmalığına parmak basmak içindir.
sağlam birer makina mühendisi olmak isteyen meraklı gençler varsa, onlar için üç beş paragraf karalayalım.
işe yaramak istiyorsanız farkınız olacak; fakültedeki kız/erkek oranı gibi muhabbetlerle bir yere varan olmamıştır, hayır komik de değildir; iticidir, özenmeyin. aynı şekilde: bizim sınıftan 4 senede bitiren çıkmadı, yok efendim makine midir yoksa makina mıdır vb gereksiz sözlere takılmayın, zira memlekette barajı geçen hemen herkesin makina mühendisliği okuyabilmesinden mütevellit, kimin ne amaçla makina (veya mühendislik) fakültesine geldiği tartışmaya açık bir noktadır.
gelelim asıl konuya..
makina dediğin teknik sistem, içerisinde gerçekleştirdiği enerji çevrimi sayesinde faydalı iş yapar. örnekse: motorlar (ısı, hidrolik, elektrik) ve iş makinaları (takım tezgahları, tüm taşıma sistemleri, hidrolik ve pnömatik)
tesisat dediğin teknik sistem, içerisinde malzeme çevrimi gerçekleştirir. örnekse: fırın, rafineri, klima vb.
son olarak cihaz dediğin teknik sistem, içerisinde bilgi çevrimi gerçekleştirir. örnekse: telefon, projeksiyon, elektrokardiyograf vb.
makina mühendisinin görevi ise: yukarıda belirttiğim, insan gücünü ve sezgilerini artırmaya yarayan makina, tesisat ve cihazların tasarımını ve üretimini gerçekleştirmek, bu alanda yeni teknolojiler üretmek, üretim esnasında bakım-onarım veya sonrasında kalite kontrolünü üstlenmek, bu sistemleri pazarlamak veya çeşitli seviyelerde yöneticilik yapmaktır. bizzat iş hayatına giriş yapıp çıkış yapamamam ihtimalinden dolayı (zira hakikaten çok uzun hikayedir, ayrıca bunları bilmek size yeter) hiç değinmiyorum.
makina okuyan öğrenci, tüm bunları gerçekleştirebilecek donanımı kazanabilmek için çokça teknik ağırlıklı ders alır, çoğu zaman da (okuluna bağlı olarak değişkenlik gösterebilir) ödev, proje ve sınavlarla bunalır. bu proje ve derslerin içinde yine teknik ağırlıklı bilgisayar destekli çizim (cad) ve mühendislik programları (cae,cam vb.) da yer alır. tabi gözünü sevdiğim memleketindeki çoğu makina fakültesinde bırakın anlaşmalı bilg. programlarını; bilgisayar dahi yoktur. bu yüzden mümkünse gideceğiniz okulun laboratuvar olanaklarına özen gösterin. bunların dışında insan ilişkileriniz, kendinizi ifade edebilme ve sunum yapabilme yetiniz de çok önemlidir. bunların gelişmesi için de aylarca uğraştığınız projeleri arkadaşlarınızın ve hocalarınızın huzurunda sunarsınız, rezil olduğunuz da olur, lakin okulun amacı öğretmektir, tecrübe ederek az çok öğrenirsiniz. ayrıca yaz dönemlerinde çeşitli firmalarda staj yaparsınız; böylelikle mezun olmadan iş hayatını, makinaları, atelyeleri, insan ilişkilerini, çalışma disiplinini vs. görmüş olursunuz.
dikkatli okuyun, zira makina mühendisliği tercihi yapacaklar için çok kıymetli tavsiyelerdir:
- okuduğunuz bölümün ingilizce eğitim veriyor olması size çok avantaj getirir, ayrıca laboratuvar ve kütüphane olanakları da mühendislikteki temel eğitiminiz açısından çok önemlidir (gönül tabiki güzel bir şehir veya semt ister, ona siz bakın..)
- temel mühendislik derslerini alırken öğrenmeye çalışın, örneğin malzeme, mukavemet, sayısal analiz, akış, makel vb. yani sadece sınavı geçeyim diye bakmayın (tabi farklı olmak istiyorsanız) ve ortalamanızı yüksek tutmaya dikkat edin, hiç beklenmedik bir anda ortalamanız düşük olduğu için hayallerinizi gerçekleştiremeyebilirsiniz.
- ingilizce yazma ve konuşma kabiliyetinize kesinlikle tüm lisans hayatınız boyunca çok önem verin, zira türkiye'deki çalışmak isteyeceğiniz tüm firmalar için neredeyse en önemli özellik budur. mümkünse ielts, toefl vb bir sınavla ispatlayın. ingilizcesinin yeterli olduğunu bir şekilde ispatlayamayan makina mühendisi 2000 liranın altında bir maaşla işe başlamaya mahkumdur. ayrıca dil kursuyla filan ingilzce öğrenilmez. yurt dışına çıkın (wat, iaeste, erasmus vb)
- bilgisayar becerilerinize kesinlikle tüm lisans hayatınız boyunca önem verin. cad ve cae vb simülasyon programlarını az da olsa kullanamayan bir makina mühendisi ilerde çok zor durumda kalabilir.
- erasmus ile yurtdışında, fakültenizin anlaşmalı olduğu iyi bir üniversiteye gidip bir sene okuyun. birçok avantajı vardır. eğitim, kültür, tecrübe.. ayrıca yurt dışına çıkıp devlet hibesiyle okumuş öğrenci, şirketlerin gözünde de farklıdır.
- ysz stajlarınız için iddialı şirketleri kovalayın. örneğin savunma sanayindeki bazı önemli firmalar. böylece bu firmalarda yaptığınız tecrübeleri mezuniyetten sonra referans olarak kullanırsınız. staj için bu tip yerlere kabul almanızda ortalama, ingilizce, erasmus vb şeyler etkili olabilir (torpilin haricinde)
- son sene yaptığınız tasarım ve bitirme ödevleriniz iddialı olmalı. hiç bir geleceği çok parlak bir girişimci makina mühendisi düşünemiyorum ki hocasının kapısını çalsın ve 'hocam benim tasarım proje zamanım geldi sizde neler vardı acaba? onlardan bir tanesini seçeyim..' desin. projeniz özgün olsun, mezuniyetten sonra gururla biz bunu yaptık diyebilin ve sorulduğunda adam gibi anlatabilin. size birçok kapı açabilir.
- stajlar bittikten sonra son iki sene part time olarak bir fabrikada çalışın. kurumsal bir firma olursa çok mühendislik yapmazsınız fakat ilerde iyi referans olur. küçük bir fabrikada yaparsanız üzerinize muhtemelen çok yük düşer ve iyi tecrübe sahibi olursunuz, bu yüzden her ihtimalde part time iş iyidir.
- (erkek adaylar) lisanstan sonra askere gidin, yasaya göre askerlik hizmeti zorunluysa ve siz gitmemişseniz; bu durum sizin iş bulma veya işte yükselme süreçlerinizi olumsuz etkiler. ayrıca çoğu şirkette maaşa dahi yansır. gidin kafanız rahat olsun.
- yüksek lisans, doktora yapıp belirli bir alanda uzmanlaşabilirsiniz. ne tür bir işte çalışmak istediğinizi okurken belirleyeceğiniz için, uzmanlık konusuna da okurken karar verirsiniz. benim düşüncem; tıpta uzmanlık nasılsa mühendislikte de öyledir. teknik anlamda bir mühendise ihtiyaç varsa, 4 yıllık lisans mezunu mühendis onun üstesinden gelemez (bir pratisyenin kalp ameliyatı yapmaması gerektiği gibi), örneğin bir pompa üretilecek. bunun içinde ısısı var akışı var malzemesi var, konstrüksiyonu var. bunların hepsi makina mühendisliğinin uzmanlık alanları. lisans mezunu mühendis bu işe kalkışırsa (ki zaten muhtemelen askerlikti, nişandı vs unutmuştur) o makina verimsiz olur. her işin hakkını üstadı vermelidir. akışta uzman bir doktor makina yüksek mühendisi ile lisans mezunu makina mühendisi bir değildir.
lakin uzmanlığın meyvesini de yiyebileceğiniz gibi, türkiye'de uzman mühendis olmak çok da gerekli değildir zira çalışmak isteyeceğiniz kurumsal şirketlerin mühendisliği avrupa'dadır. siz memlekette sadece üretim planlama, kalite, pazarlama, yönetme vs yaparsınız (bazı firmaları tenzih ediyorum).
+ tekrarlıyorum, makina mühendisi olacak adaylar için çok kıymetli bilgilerdir, gönlü olan paşa paşa okur.