çocukluk hayalim olan meslek dalı olup, kazanıp geldikten sonra aslında daha kolay okulu bitirip, daha kolay paralar kazanılabilecek meslekler olduğunun farkına vardıran bölümdür.
isteyerek okuduğum bölüm. hedef itüde okumaktı fakat şartlar geregi olmadı ama.gene iyi bir yere gittik. şimdi tekrar üniversite sınavına girip odtü makineye geçmeye çalışacam. bakacaz hayìrlısı.
zorluk konusunda çok da abartılmaması gerekir. en büyük artılarından biri analitik düşünmeyi öğretir.
bir makine mühendisi hiçbir şey bilmese bile olaylara mantıksal yaklaşabilir ve karşılaşılan sorunları daha kolay çözer.
Allah sabır versin bölümü. Herhalde mühendislik bölümleri içinde dersleri en ağır olan bölümdür. Makine mühendisi değilim ama kardeş bölümlerinden birinden mezun oldum. Arkadaşlarımı görürdüm, yazık derdim. Deliler gibi çalışıp 60 alınca sevinirlerdi.
Zor bir meslek dalı olup temel mühendisliklerin başını çekmektedir . Araştırma alanı , alan yelpazesinin fazla olduğundan dolayı çoğu üniversitede öğrencilerin pek bir şey öğrenemeden mezun olduğu ve hayattan bıktıran ,bazen de ciddi ciddi bırakmayı düşündüren mühendislik alanıdır . Gerek ülkede her yıl artan makine mühendisliği sayısı gerek devletteki kadro eksikliği gerek özel sektörün şamaroğlanı olmasından mütevellit kalitesini yitiren bir mühendislik dalıdır . ama her şeyin iyi yönünden düşünmek gerekirse . Eğer kendinizi geliştirir programlama seçeneklerin kendini geliştirmiş , meraklı , öğrenmeye açık , dil eğitimini tamamlamış ve 2 den fazla dil bilen bir adaysanız gelişme olasılığınız yüksek ve iyi bir ücretle çalışılacak meslek dalıdır . Ama gelin görün ki ülkeden o kadar boş ve deneyimsiz bir makine mühendisleri var ki çok düşün ücretlere çalışıp sağa sola olumsuz görüşlerini bildiren . arkadaşlar her alanın bir zorluğu vardır makine mühendisliği ayrıca zordur . Eğitimi ağır dersleri ağırdır . Ama eğer kendinize bir hedef koymuşsanız ve buna paralel olarak çabalayıp , gayret ediyorsanız ; emeğinizin karşılığını almanız muhtemeldir .
en kapsamlı mühendislik dalıdır. derslere örnek olarak statik, dinamik, mukavemet, termodinamik, akışkanlar mekaniği, titreşim, akustik, sayısal metotlar, analitik metotlar vb. 50 tane dersten geçmek zorundadır. şu sıralar klasik makine mühendisliği bilgilerine az da olsa elektronik bilgisi eklemesi gerekmektedir (bkz: mekatronik).
Sıradan Makine mühendisleri için : başlangıç araba laptop telefon ve 2000 minimum maaş ile işe başlarlar, eğer işinde başarısız olursa üç beş sene sonra maaşı 5 bin olur ama başarılı olursa 5 sene sonra maaşını kendisi belirler...
dokuz eylülüne giden, çalışkan, ingilizce ve almanca öğrenmeye hevesli ve makinelere sevgi besleyen birinin iş bulma, yükselme olanaklarını ve alacağı maaşı merak ettiğim bölüm.
mimarlığın, statik yerine dinamik sistemlerle yapılan versiyonu olduğu halde neden mimarlık kadar göklere çıkartılıp entelektüel anlam yüklenmediğini çözemediğim meslek.
matlab kullanırlar, çizerler,makinenin elemanlarını öğrenir, plan çözer, kesit alır projeyi tasarlarlar hesabını da yaparlar.
sanırsam mesleklerin 'sanat' ilan edilme kıstası biraz kalıpçı düşüncelerle şekillendiğinden, aslında en az günümüz türkiyesinin teknik ressam kıvamında çalıştırılan mimarları kadar tasarıma yoğunlaştıkları halde bu meslek hep 'odun mühendisler işte hesaplasınlar anca' diye genellemelere kurban gidip kareli gömlek , metal gözlük , at kuyruğu saç ve t cetveli diye tarif edilecek.
şimdi makinaların estetik birer obje olarak değil işlevsel birer parça olduklarından bahsedilecek. ve sanat ürününün amacının sadece estetik kaygı olduğu vb. yazılacak.
oysa binaların da temel fonksiyonu içinde barınılmasıdır, sağlamlığı , kullanışlılığı vb. gözetilir üstüne bir de estetik dizayn yapılır. yani bir ton beton, çelik, cam , tuğla vb. malzeme sadece yoldan geçen beğensin diye bir araya getirillmez aksine her yapının bir fonksiyonu vardır ona göre proje çözülür. tıpkı sağlamlık, kullanışlılık vb. amaçları barındıran , aerodinamik özellikleri gözetilen bir araba ya da uçak modelinin aynı zamanda dizaynıyla da öne çıkmasının istenmesi gibi.
öyleyse makine mühendisinin günah keçisi olup, mimarlığın baş tacı olmasının sebebi nedir?
biri fularla anılırken biri neden hesap makinesiyle anılmaktadır?