"mühendisler ikiye ayrılır: makine mühendisleri ve diğerleri" sözünün öbeğindeki mühendislik.
hakikaten de okuması en zor, bünyesinden çok mühendislik dalı çıkarmış mühendisliktir.
mesela;
(bkz: endüstri mühendisliği)
mühendisliğin anasıdır, köküdür. ama aynı derecede iş sahası geniştir.
ecnebilerde mekanik mühendisliği olarak bilinir.
herşeyi en ince ayrıntısına kadar düşünmeye alışan meslek gurubu kurar kurar yaşar her vidanın boyutundan üretim tarihine kadar eger sevgilinse vay haline.
mühendislik mimarlık fakültesi ile diğer fakülteler yakın değilse, ortak havuzda tüm öğrenciler buluşamıyorlarsa işte o zaman öyle bir algılama içine girersiniz ki artık kızları bile erkek olarak görürsünüz.
çünkü etrafınızdaki tüm uzun saçlılar erkektir ve erkekten başka bir cinsiyet olmamasına kendinizi alıştırmışsınızdır.
öyle ki en iyi ihtimalle 2-3 tane kız olan sınıftaki kızlar da zaten 2. sınıfan sonra erkekleşmeye başlar.
içlerinden başbakan çıktığı için başbakan havasına bürünen üyeleri varmış. bu durumda siyasal bilimlerde okuyanların okula helikopter ve eskortlarla gelmesi gerekiyor herhalde...
*gelip geçen zorlu mu zorlu, acılı mı acılı, efkarlı mı efkarlı, koskoca 4 yılın ardından, muhteşem bir balo geçirmek ister her insan gibi, makina mühendisleride. ancak gelin görün ki 4 sene yaşadıkları abazanlık, bu günde peşlerini bırakmayacaktır bu yiğitlerin.
*şanssız bedevidir bu yiğitler. tüm fakültelerin balosu, lüks modern yerlerde, ağırdan gelen fransız müziğinin, eşsiz güzelliğiyle birlikte yemek yiyip kutlanırken, makina mühendisi öğrencileri ise halay çekerek kutlar balolarını.. malum kız yok, erkek erkeğe başka ne yapılır ki. haklı yiğitler.
bazı derslerini sayayım fluıd mechanıcs,machine design,heat transfer,therymo,numerıc,system dynamıc,dynamic,statık,strength of materials falan filan ,ama çoğu makine mühendisinin veya öğrencisinin adam akıllı atölyeye girmediği çoğu şeyin havada kaldığı mühendislik zor olmasının sebebinin bu olduğunu düşündüğüm yani pratiğinin daha zevkli olduğu ders....
sınavları ve dersleriyle yoran ,ortanın üstü bir çalışma ile 4 yılda bitirilebilecek eger teknik univeriste iseniz sınavsız haftası olmayan bölümdür.eskiden çok karizmaydi ama şimdi yavş yavaş karizması azalmaktadir.
(bkz: beni ne doktorlar ne mühendisler istedi)
eee zaten adam müh bulmadıgı için görücü usulune kaldı eee bırak senı de begenmesin şeklini koysun. yok ben varmadim bık bık bık
ayrıca okuyacak arkadaşlar için kız yok pek
(bkz: yok denecek kadar az)
ben bunu gördüm.
(bkz: ytü makine mühendisligi)
- derse giren bir asistanın kendini dinlemeyen sınıfa karşı sinirli bir şekilde " sizden mühendis olmaz, iş bulamazsınız " demesi üzerine bir öğrencinin ayağa kalkarak " hiç bir şey olamassam gelir burda asistan olurum " dediği, zeki çevik aynı zamanda güzel insanların okuduğu güzide bir bölüm. ( bu söz üzerine ders bitti, bir daha o elemandan haber alınamadı. )
- teknik tesisat dersinde 4. kata pompa ile su basmak yerine borularda kılcallık etkisini kullanmaya çalışan güruhun okuduğu bölüm.
- elektronik bilgisi mp3 üne taktığı pillerle sınırlı olan asistanların yaşadığı bölüm.
- sinemada film izleme zevkini öldüren bölüm :
--aracın benzin deposuna ateş edilir ve araç infilak eder ama salondan hemen itiraz dolu bir ses yükselir "o araba dizel bir kere patlamaz ki"
--filmde bir su deposu gürültü ile yıkılır ve hemen yorum gelir: "deponun konstrüksiyonunu iyi yapamamışlar, çift feder atsalardı böyle olmazdı."
-- bir araç hızla viraja girer, yalpalar ve yoldan çıkar yorum gelir: "yol tutuş sistemi yok mu bu arabada, esr abs falan."
-- ekranda eski bir tren görünür, hemen yandakinin kulağına eğilerek: "hacı japonlar bunun mıknatıslısını yapmış, sıfır sürtünme, harbi bak."
- son olarak okumaktan büyük zevk aldığım, insanlarının ilginçliğini her zaman ilginç bulduğum, mezun olur olmaz işe gireceğim (teklifler var da gece kulüplerinde gitarist olarak)güzel bir bölüm.
alman ve amerikan olmak üzere iki ekolü vardır. alman ekolünün en kilit noktası etki faktörlerini en ince ayrıntısına kadar hesaplayıp uygularıdır. türk sanayisi büyük oranda alman ekolüne dayanır.
insanların yaşamını kolaylaştırmak ve teknolojinin gelişimi için en önemli mühendisliklerden biridir. özellikle bursada otomotiv sanayisinde çok mühim bir rol oynadığı bilinir.
tercih edilmemesi gereken bölüm. gidin kardeşim okuyacak bölüm, yapılacak iş mi kalmadı ? şu güzel üniversite yıllarınızı kafayı sıyırarak geçirmeyin. keşke zamanında biri, bunları bana söyleseydi mına koyayım.
yeni düzenlemeyle meslek liselilerin de gidebileceği bölümdür.
bir arkadaşımdan biliyorum.sonlara doğru saçların seyrekliğini, yüzdeki yaşama sevincinin kalmadığını görünce ve hocalardan tek öğrenilen şeyin "kanırtma" fiilini olduğunu anlayınca şunu söyleyivermişti."hacı rüzgarı hesaplayamadım" (kamil animasyonunu bilenler bilir)
mühendislik bölümlerinden biri.kendisiyle münasebetim de şu olaydan kaynaklanır.
arkadaşımın yeğeni, kardeşinin hangi bölümü kazandığı sorulunca;
"motor" diyerek beni benden almıştır. halbuki kazandığı bölüm, makina mühendisliğidir.