31 mart vakası olarak anılan isyanı bastıran paşamız.
kendisine yapılacak suikastın istihbaratını almasına rağmen, ölümden korkmadığını dile getirerek yolundan dönmemiş, gizlenmemiş, tetikçilerinden kaçmaya yeltenmemiştir.
hareket ordusunu teşkil edecek askerlere yaptığı duygu dolu konuşma 100 yıl sonra ortaya çıkmıştır.
kendi sesinden mahmud şevket paşa ve 31 mart vakası:
(vid:#34255)&feature=related
testis ölçü birimi olarak okka'nın kullanılması icab eden paşadır, geçen günlerde ortaya çıkan ve kendisine ait olduğu ileri sürülen 103' yıllık ses kaydında padişaha sağlam giydirmiştir ne baykuşluğunu ne hunharlığını bırakmıştır efendim, bu arada padişah 2. abdülhamit' oluyor.
--spoiler--
vatan gideor, millet mahfoluyor ne duruyoruz? işte ben tekmil servetimi ordunun masarif-i iptidaiyesine; hayatımı, hayatımıda vatanıma feda ediyorum.
hürriyetin istihsali için benimle beraber istanbula girecek içinizde kaç kahraman var?
Mahmud Şevket Paşa,(doğumu; 1856, Bağdat - ölümü 11 Haziran 1913, istanbul) Osmanlı asker ve devlet adamı. 31 Mart Olayı olarak bilinen ayaklanmanın bastırılmasında ve II. Abdülhamid'in tahttan indirilmesinde rol oynamış, V. Mehmet Reşat saltanatında 23 Ocak 1913 - 11 Haziran 1913 tarihleri arasında dört ay on dokuz gün sadrazamlık yapmıştır.
Basra mutasarrıfı Kethüdazade Süleyman Bey'in oğludur. ilk ve ortaöğrenimini Bağdat'ta tamamladıktan sonra istanbul'a gitti. 1882'de kurmay yüzbaşı olarak Mekteb-i Harbiye'yi bitirdikten sonra bir süre Girit'te görev yaptı; ertesi yıl Mekteb-i Harbiye'de öğretmenliğe başladı.
Bir süre Baron von der Goltz (bkz: colmar von der goltz) 'un maiyetinde çalıştı, silah satın alma komisyonu üyesi olarak Almanya'ya gitti. 1884'te kolağası, 1886'da binbaşı, 1889'da kaymakam oldu. 1891'de miralaylığa yükseldi. Aynı yıl yeniden Almanya'ya gitti ve uzun süre orada kaldı. Dönüşünde (1899) mirlivalığa (tuğgeneral)yükseltildi ve Tophane-i Amire Muayene Komisyonu başkanı vekilliğine atandı. 1901'de ferik oldu. 1905'te birinci ferik rütbesiyle Kosova valiliğine atandı. Bu görevi sırasında Makedonya sorununun çözümü için harcadığı etkin çabalar nedeniyle ordu içinde ve halk arasında saygınlık kazandı. II. Meşrutiyet'in ilanından sonra Selanik'te bulunan 3. Ordu komutanlığına atandı. Bu görevdeyken 31 Mart Olayı'nın çıkması üzerine, daha sonra Hareket Ordusu olarak anılacak olan birlikleri istanbul'a gönderdi. Kendisi de 22 Nisan 1909'da istanbul'a giderek komutayı ele aldı ve sıkıyönetim ilan etti.
II. Abdülhamid'in tahttan indirilmesinden sonra kurulan ibrahim Hakkı Paşa kabinesinde harbiye nazırı oldu ve güçlü bir konuma yükseldi. Ama ittihat ve Terakki'nin baskısı sonunda görevinden istifa etmek zorunda kaldı. ittihat ve Terakki'nin gerçekleştirdiği hükümet darbesinden sonra (Babıali Baskını) sonra sadrazamlığa getirildi. Bu dönemde Balkan Savaşı yenilgisinin sonuçlarıyla karşı karşıya kaldı; Osmanlı Devleti'nin ıslahat programı konusunda ingiltere, sınır anlaşmazlıkları konusunda da iran'la arasında doğan sınır sorunlarını çözmeye çalıştı. Bir yandan da hem ittihat ve Terakki'ye karşı gelişen muhalefetle, hem de ittihat ve Terakki içindeki çekişmelerle uğraştı. Gerek bu iç ve dış sorunlar, gerekse asıl iktidarın ittihat ve Terakki'nin elinde olması, yapmak istediği reformları gerçekleştirmesini engelledi.
11 Haziran 1913 günü Beyazıt Meydanı'nda makam otomobili'nin içindeyken uğradığı silahlı saldırı sonucu öldürüldü ve istanbul'un Şişli semtinde 31 Mart şehitlerinin anısına dikilmiş Abide-i Hürriyet'in bulunduğu Hürriyet-i Ebediye Tepesine gömüldü. Suikast sırasında içinde bulunduğu otomobil, üniforması, öldürülen yaverlerinin kıyafetleri ve silahlar istanbul Harbiye'deki Askeri Müze'de sergilenmektedir.
"Kuveyt ve Katar gibi çölden ibaret iki kaza yüzünden ingiltere yle ihtilaf çıkaramazdık. Bu ehemmiyetsiz topraklardan ne gibi bir istifademiz olabilirdi. Kuveyt ve Katar ı ingiltere ye bırakmaya ve zengin Irak vilayetlerimizle uğraşmaya karar verdim." gibi bir cümle kurabilen,devrinde bir hayli yaygınlaşmış olan petrol ün öneminin farkında olmayan ve neden osmanlı battı sorularına böyle yöneticiler yüzünden cevabının verilmesine neden olan sadrıazam.
Son devir Osmanlı sadrâzamı ve Hareket Ordusu kumandanı. 1856 yılında Bağdat'da doğdu. Babası Basra mutasarrıfı Kethüdâzâde Süleymân Bey'dir. Mahmud Şevket, ilk öğrenimini Bağdat'da yaptı. Sonra istanbul'a gelerek askerî okulda tahsilini tamamlayıp, 1882'de kurmay yüzbaşı olarak orduya katıldı. Almanya'da dokuz yıl, Fransa'da bir müddet kalarak, batı kültürünü öğrendi. Bu sırada zırhlı kuleler ve ateşli silâhlar hakkında incelemelerde bulundu.
istanbula ilk otomobili getiren pasa olmakla beraber 1909 senesindeki otuzbir mart vakasinda isyani bastiran hareket ordusu komutani olmustur. 1913 senesinde otomobilinde suikaste ugrayip nakli mekan eylemistir . belki de ilk defa otomobili getiren kisinin otomolinde suikaste ugramasi bir ironidir tarihimizde .