mahmud şevket paşa

    30.
  1. 109 sene önce bugün.
    "yeter ulan" diyerek türk milletine hürriyet ve özgürlüğü sunan adam gibi adam, komutan gibi komutan.
    ruhu şad olsun, nur içinde yatsın...

    bir daha gel selanik'ten ak sakallım mavi gözlüm.
    (bkz: ikinci meşrutiyet/#37285348)

    https://www.youtube.com/watch?v=MFwqYTLTLOA
    9 ...
  2. 27.
  3. kardaşlar !
    yüzbinlerce şühedanın kanı bahasına kazanılan meşruyetimizi mahvedip yerine yine istibdadı ikamet etmek üzere istanbul’da o köhne bizans’ın yıldız burcunda ikamet eden baykuş, insan kanı emmekten, öksüz yetimlere gözyaşı döktürmekten mütevezir olan haris, 600 senelik muhteşem, muzaffer bir milletin tarihini, ecdadının namusunu lekeleyen o insan kıyafetindeki canavar, istanbul’da avcı taburlarını iğfal ettirmiş, para mukabilinde namuslarını satan o alçaklar da sair muti askerleri cebren isyanlara iştirak ettirmişler.

    orada ne kadar hamiyyetli kardaşlar, ne kadar genç mektepli zabitler varsa cümlesi birer suret-i feciyyede şehid ediliyorlar.

    işte, bu şühedanın içinde asar-ı tevfik zırhlısı kaptanı ali kabuli bey de var. istanbul’un erbab-ı namusu pencerelerden bile bakmaya cesaret edemiyorlar. makarr-ı hilafet kan ağlıyor. payitaht bizden, ordudan, imdat bekliyor. vatan gidiyor, millet mahvoluyor. ne duruyoruz?

    bizde cesaret, bizde hamiyyet yok mu? işte ben, tekmil servetimi ordunun masarif-i iftihhariyesine hayatımı, hayatımı da vatana feda ediyorum.

    hürriyet istihsali için benimle beraber istanbul’a gidecek içimizde çok kahraman var



    bu arada kendisi gürcüdür bu kayıdın da isyandan sonra kayda alındığı söylenmektedir.
    7 ...
  4. 38.
  5. "bizde cesaret, bizde hamiyyet yok mu? işte ben, tekmil servetimi ordunun masarif-i iftihhariyesine hayatımı, hayatımı da vatana feda ediyorum."

    Adamdaki ses tonu korkunç derecede karizmatik. Söylediklerine bir şey diyemeyeceğim. Herkes farklı şeyler söylüyor. Nereden nasıl tutacağımı bilmiyorum açıkçası. Evet
    4 ...
  6. 5.
  7. 43.
  8. 49.
  9. Türk çimento müstahsilleri birliği "bu adamın taşaklarına beton yetmez, üretimimiz bu talebi karşılayamaz" deyince heykelinin dikilmesinden vazgeçilmiştir.
    5 ...
  10. 2.
  11. Enver Paşa'ya Harbiye Nazırlığını açmak için güpegündüz yol ortasında kurşuna dizilmiştir.
    4 ...
  12. 18.
  13. 44.
  14. 31 mart gecesi aklıma gelmiş büyük asker ihtilalci Türk subayı. hareket ordusunun 31 mart ayaklanmasını bastırma tarihiyle seçim sonuçları ayrıca anlam kazanmıştır.
    4 ...
  15. 3.
  16. Son devir Osmanlı sadrâzamı ve Hareket Ordusu kumandanı. 1856 yılında Bağdat'da doğdu. Babası Basra mutasarrıfı Kethüdâzâde Süleymân Bey'dir. Mahmud Şevket, ilk öğrenimini Bağdat'da yaptı. Sonra istanbul'a gelerek askerî okulda tahsilini tamamlayıp, 1882'de kurmay yüzbaşı olarak orduya katıldı. Almanya'da dokuz yıl, Fransa'da bir müddet kalarak, batı kültürünü öğrendi. Bu sırada zırhlı kuleler ve ateşli silâhlar hakkında incelemelerde bulundu.
    3 ...
© 2025 uludağ sözlük