sözle ifade edilemeyen şeydir, sesin en anlamlı halidir. tüm hayatımdır.
dünya üzerinde en sevdiğim olaydır müzik. mutluyken, mutsuzken, sıkkınken, sinirliyken... ruhun gıdasıdır demeleri doğrudur. dinlemesi ayrı, icrası ayrı zevk verir.
Kapatsan da devam eder kafanın içinde, dudağında, dilinde. Bazen bi' yerde sen yakalarsın, bazen o seni yakalar. Nasıl desem kendini ifade etmek bi' nevi. Müziğe vefalı olun. Otursak beş saat muhabbetini yapmaktan sıkılmam, en çok keyif aldığım şey herhalde.
Temel olarak dört ana unsurdan oluşur: Diklik, bir sesin ne kadar 'tiz' ya da 'pes' olduğunu ifade eder. Örneğin her nota ismi (Do, re, mi) farklı bir dikliğe sahiptir. Aynı nota isimleri de hangi oktavda bulunduklarına bağlı olarak farklı diklikleri hangi edebilirler. Akustik olarak birimi frekanstır.
piano ve gitar çalan biri olarak sanırım bu konuda yorum yapmam abes olmaz.
insan ruhunun bir gıdası değil ta kendisidir müzik.
müzik bir sanat dalından fazlasıdır.
sinema olmasa resim olmasa heykelcilik olmasa
hepsiyle bir şekilde yaşardık bir yanımız eksik olurdu ama yaşardık.
lakin müziğin olmadığı bir dünya'yı kimse hayal edemez.
yani notalar var. birini az üflüyorsun mesela birini fazla üflüyorsun, arka arkaya sıralıyorsun ve adına melodi denilen kulağa hoş gelen ve insanı etkileyen bir şey oluşuyor.
hayatı anlamlı kılan şeylerden biri. kimileri için hayat müziktir. kimileri kendilerini müzikle ifade ederler, onların söylemek istediklerini şarkılar söyler.
Milletlerin dimağını tazeleyen, etkisini asırlarca hissettren, dilin işlevini ve güzelliğini koruyan, insanı alıp götüren, vermiş olduğu huzurla kimini ağlatan kimini güldüren eşsiz ezgiler bütünüdür. Müzik dinlemeyen sığırlıkta lisans yapmış hayvansal bir insandır. Bunlar genelde zorbalığı meslek edinirler, ruh dersen öküz gibi bakarlar. Kan dersen, döner bıçağına kadar kapıp koşarlar. Müzik dinlemeyen insanların samimiyetine güvenmeyin. Değişken karakterdir ve ansızın içindeki kabasakal ruhu ortaya çıkar.
insanlar tarafından hayatlarının önemli bir parçası olarak telaffuz edilen müziğin ne olduğuna dair bir söylemdir.
bana kalırsa müzik , ses dalgaları yoluyla , sözlü yada müzik aletleri yardımıyla , bir kişinin diğer insanlara yada sadece kendini tatmin (veya tamamladığı) için yaptığı duygu aktarımıdır.
bu tanıma göre tekno müzik gibi bazı tarzlar müzik kapsamından çıkacağı gibi , sadece ritm ve basit melodilerin birleştiği , hareketli fakat duygusuz ve anlamsız birer melodi olarak nitelendirilecektir.
insanlık tarihinde yeri büyüktür. Yapısı itibariyle yazılı ya da görsel sanat ürünlerinden daha uzun süre yaşayabilir. insanın dostudur.
dünya üzerinde, gerçekten güvenebileceğiniz tek şeydir.
istediğiniz ruh halinde, durumda, sosyal konumda, ilişkide olursanız olun size uygun bir melodi mutlaka vardır.
Şahsen bunun, insanoğlunun müziğe karşı alması gereken bir sorumluluk doğurduğunu düşünüyorum. Bahsettiğim şey "Sadece Serdar Ortaç Dinleyen Sığırlar" gibi bir genelleme değil. Elbette bir sanatçının hayranı olmak hoş bir deneyim olmakla birlikte bu sanatçıyı seçerken kişiyi etkileyen hususlar daha önemli.
Yıllardır sağda solda yazarım; "Dünyayı Müzik Kurtaracak!" diye. Sebebi genel olarak folk müziktir. Dünyanın dört köşesinde yerel halk melodileri, ilahiler, ağıtlar gibi içi gerçekten inançla dolu işler beni hep etkilemiştir. Ki dünyayı kurtaracak şeyin bu durum olduğuna inanırım.
Misal olarak bir çok Yahudi ilahisi halen düğünlerimizde çalınır, statlarda söylenir. Ya da balkan ezgileri hep "bu şarkıyı bi yerden biliyorum" etkisi yaratır. Arabesk müzik bize orta doğudan gelmiştir. Osmanlının son dönemlerinde bir çoğu kadın bestecierimizden çıkma çeşit türlü Longalar uzak doğu ülkelerinde yeniden aranje edilmiştir. Kuzey Avrupa ülkelerinde afrika'dan çıkan sample lar kullanılıp onlarca indie house parça yapılmıştır.
Müzik bunca hızla dünyanın etrafında gezinirken, insanoğlunun birbirine bunca yabancılaşması gerçekten acınası geliyor bana.
Kısacası hayatınızdaki boşlukları iyi müziklerle doldurmaya bakınız. Kefenin cebi yoktur evet, ama giderken biraz şarkı mırıldanmamıza belki izin verirler.