bugün

külliyen angarya iş olan derstir. yemin ediyorum sınavda matris yazarken baygınlık geçirmemeye çalışmak, soruların kendisinden daha zordur. öte yandan analizin aksine operasyonları ve terimlerini kafada canlandırmak bir hayli zordur.
zor bir bilgisayar mühendisliği dersidir.
birçok temel bilimde kullanılan matematiksel operasyonların belkemiğini oluşturan yapıların anlatıldığı derstir. aslında matematik dersleri arasında calculus ile birlikte en çok uygulaması olan ders olabilir.

şöyle düşünmek lazım, eğer elinizdeki bir problemi veya sistemi, bu lineer cebirde anlatılan yapılar ile tanımlarsanız onu çok çok basite indirgemiş olursunuz. artık o saatten sonra onu dilediğiniz gibi (tabii ki kurallar dahilinde) manipüle edip, modelleyip çözebilirsiniz. doğal olarak bu her zaman mümkün değil çünkü lineer cebir adı üstünde lineer, ve birçok şey lineer değil.

velhasıl, doğru bir şekilde kavrandığı taktirde çok etkili bir araçtır.
vizesinden 20, finalinden 30 aldığım ders. bütüne girmeyi bile düşünmüyorum, o derece yıldım.

dünyanın en sıkıcı dersi olabilir. ortogonal matrisine de diagonal matrisine de...

gözlerun aydun olsun şimdi senden vazgeçtum.
aslında kolay bir ders. vizesinden neden 10 alacağımı ben de anlamadım.
basit ders aa ile vermiştim.
Altı ustü r'de bağlı iki kümenin bağıntı olup olmadığı ispatlamamıza rağmen beynimi fatih'in topları tarafından haftlarca dövülmüş istanbul surlarına çeviren ders.

Bu cümleyi nasıl kurdum bilmiyorum.
Zorluk derecesi derse göre değil anlaticiya goredir dersi.
Birinci sınıf dersi olduğu için ağır gelir, lakin sonrasında en zor ders bu olsaymış amk keşke dedirtir.

Galiba ben okulu özledim*
Vaktiyle sayfalarca teoremi ezberleten dersti üniversitede. Lineer 1 i 3 , 2 yi de galiba ya 3 ya da 4. Alışta geçtim. Öyle de maldonado bir öğrencilik hayatına sahiptim.
sağolsun hocamız bize basit anlatıyor. biraz dikkat gerekiyor sadece hepsi bu. çok işlem karmaşası var. bakalım geçebilecek miyim.
kolay görünümlü mantıksız, saçma , iğrenç , sinir, ama bi o kadar mükemmel düşündüren ders.
(bkz: linear algebra)
Bilkent'te math220 kodlu sadece makine öğrencilerinin aldığı ders.
Math223 olanını matematik bölümü öğrencileri aliyor. 220 daha çok uygulama ağırlıklı olup 223 daha ziyade teorik bir derstir. Ikisine de lanet olsun.
Finalinden 85 bekleyip 01 alana mi sasarsin, 20 bekleyip 80 alana mi?

Sen istediklerini gecir hoca elbet sanada gecirirler.

Edit : bütünde verdim.
Basit bir ders ama birazdan 4. Kez aldığım bu dersin finali hoca sayesinde götüme girecek gibi ama hadi hayırlısı.
pazartesi sınavına gireceğim ama pek çakmadığım bir ders. 6-7 bilinmeyenli denklem çözmek vardır ki, direk at kendini aşağıya. hatasız çözeni alkışlıyorlar burada.

edit: sınavı geçtim.
burda sonlu boyutlu uzaylardan bahsedeceğiz.

aşağıdaki her teoremin isbatı üstündekilerdir.

lineer cebir, tanım: lineer bağımsızlık ve lineer bağımlılık kavramları etrafında kurulmuş bir düşünce sistemidir. bir uzayda her vektör n vektörler cinsinden ifade edilebiliyorsa o n vektörler o uzayı örter denir. o n vektörler bağımsız iseler beraberce uzayın bazıdırlar.

tanım: hem abelian group hem alan (field) olan sisteme uzay denir galiba.

tanım: n vektör aralarıda birbirlerini lineer ifade edebilen vektörler yoksa bağımsızdırlar, istiklalleri tamdır. aksi halde hiç kabahati olmayan vektörler dahil o n vektör bağımlıdırlar.

tanım: n vektör teşkil ettikleri parallel kenarlının hacmi 0 dan farklıysa lineer bağımsız, 0 ise lineer bağımlıdırlar. bu hacme determinant denir. o hacmin hesaplanması hakkında bilgi için çok kolay anlaşılacak aslında bildiğimiz hacim kavramının tanımı olan determinant axiomlarına bakınız.

teorem: bir uzayda her vektör her hangi bir bazda sadece bir şekilde ifade edilebilir.

teorem: lineer bağımlı v={v(k); k=1, n} h uzayını örtüyorsa en az bir v(j) vektörü kendinden önceki vektörlerin, yani {v(i);i<j}, lineer ifadesidir.

ikame teoremi: h uzayını örten u={u(k); k=1 , n} m vektörü yerine gene h uzayından keyfi m bağımsız- tekrar ediyorum, bağımsız, müstakil- vektör ikame (substitute) edilebilir, öyle ki u h uzayını hâlâ örte. u istiklaline kavuşmuş da olabilir, esaret altında da olabilir.

teorem: bir uzayın her bazı aynı sayıda vektörlüdür. o sayıya o uzayın boyutu denir.
üniversitedeki en basit matematik dersidir. ancak benim okuduğum dönemde en çok kalınan derstir ayrıca.

sebebi de final sınavı saati 11 olmasına karşılık bir arkadaşın pano'dan bakıp 1 yazması. ondan bakan diğer arkadaşın 1 değil 13:00 yazması ve sınıfın kalanının 13:00 yazan arkadaştan fotokopi çektirmesi. sınava 200 kişilik sınıftan sadece 10 kişinin girmesi, kalanın sınav bitimine yetişmesi durumudur.
üniversitede alınabilecek en basit matematik dersidir.
Kimilerine göre basit ama sıkıcıyken kimileri için zevklidir.

Sevin sevgili arkadaşlarım onu bile geçemezseniz vay halinize.
lineer cebir ve vektör analizi olarak mühendislik bölümlerinde okutulan, matris analiz işlemleriyle uğraşılan, basit gibi görünse de uzun işlemlerde bir hata çıkmasıyla sınavı bok edebilen ders.
11.sınıf matematik dersinin hem kolay hem de zevkli olan konularından... ama çarpma kısmı çok sıkıcı be abi, ama olasılıktan iyidir.
dünyanın en sikko dersi olmasına rağmen hiç sallamayınca ikinci hatta üçüncü kez alttan alınabilesi olan bir derstir. kolay olmasına karşın aşırı sıkıcıdır.
Hehe daha bugün sınavına girdim çok kolay bir ders.
Birazdan yaz okulunda finaline girecegim ders. Mantiksizligin daniskasidir.
gyte'de mühendisliklerde ikinci sınıfta okutulan ders.