Libya'nın bilinen ilk târihi, ülkede mevcut mağara, harâbe ve eski eserler üzerinde yapılan araştırmalara göre, M.Ö. 400 yıllarında yaşamış olan Berberîler'le başlar. Eski Yunanlılar Libya'nın en eski yerlileri olarak bilinen Berberîlere, Lebular ve ülkeye de Lebu diyorlardı.
zamanla bu kelime Libya'ya dönüşmüştür. *
başkentinin en lüks otellerinden birinde 56k bağlantı sunan teknoloji yoksunu ülke, lan altı üstü sözlüğe bi kaç girdi sokuşturucaz nedir bu zulüm anlamadım ki.
prefabrike havaalanı kavramını böylece görmüş olduk, şuan en meşhur caddesi bağdan caddesinin 1950 de ki hali gibi lakin 500 m2 bir dükkan için 3milyon dolar isteniyor.
şehir ufak ve şirin, bazı yerlerde kendinizi izmir de hissediyorsunuz fakat teknoloji tam bir felaket, yükselen yeni binaların arasında bir bedevihane.
son olarak pasaport denetiminden geçmeniz orada oturan çikolata abinin dikinin keyfine kalmış, sen gel sen kal modunda.
latin alfabesiyle yazilmis pasaportlari kabul etmeyen ulke, gitmeden once yeminli tercume burosuna pasaportunuzun tercumesini yaptirip sonra da ilce emniyet mudurlugune onaylatmaniz gerekiyor.
trablusgarp, sineraik ve fizan adlı üç bölgeden oluşan ve roma egemenliğinden sonra osmanlı döneminde bugünkü sınırlarına ulaşmış ülke. başkentin bulunduğu trablusgarp bölgesinin bir dönem fas'tan *, tunus'tan ****, ispanya'dan, malta'dan ve italya'dan,, sineraik'in mısır'dan ****, fizan'ın sa bir dönem çad'dan * yönetilmişliği vardır.
toprak genişliği olarak afrika'nın en büyük dördüncü ülkesidir ve bu topraklarının %95i çöldür. bu çöl toprakları ise sahra çölü'nün beşte birini oluşturur. *
(bkz: iki yeni bilgi öğrenince anında sözlüğe yazmak)
trablus adı altında 450 yıl dan daha fazla bir süre osmalı hakimiyetinde kalmış kuzey afrika ülkesidir.
trablusgarb 'ın osmanlı elinden çıkması tamamen batının sanayi devriminden sonra başlayan ham madde ve sömürgecilik kavgası sanucu olmuştur. batılı ülkeler tarafından resmen italyanlara yemn olarak gösterilmiştir. bundaki amaçta tabiki milli birliklerini ve sanayi devrimini gerçekleştirmiş olan italyanın kendi sömürgelerinde uzak durmasını sağlamaktır. savaşta mustafa kemal olmak üzere bir çok vatan sever subay halkı örgütlemek ve toprağı savunmak için bölgeye gitmiş ancak patlak veren balkan savaşı nedeniyle geri dönemk zorunda kalmışlardır. ve trablus elden çıkmıştır. ancak burada ömer muhtar tarafından yürütülen direniş hareketi yılarca sürmüştür.
deyimlerimizde kullandigimiz 'fizan' libya'nin guneyinde eski bir surgun yeridir. evet uzaktir gercekten. arap ulkeleri arasinda libya - lubnan - suriye daha farkli, gelismeye daha acik olan 3 devlettir. libya bunlarin en zenginidir.
(bkz: petrol) **
icki icmenin resmii anlamda yasak oldugu ama hemen hemen her kose basinda bir nebze taze ot bulabileceginiz enteresan bir arap ulkesi.
bazi ozellikleri,
-tipik arap ulkesi. kimse calismaz. calissada gunde en fazla 4-5 saat. yer icer uyurlar.
-sokaklari tozlu ve pistir. (tipik arap ulkesi)
-insanlari da bizdeki haci yagina benzer birsey suruyorlar cok kotu kokuyor. hatta bizim haci yagi bu kokunun yaninda ducci gabbana armani gibi kaliyor.*
-sokakta bir tane bile kadin yok. evet gayler ulkesi gibi. hakaret anlaminda soylemiyorum, sadece heryer irili ufakli erkek.
-boy boy kadddafi fotograflari asili heryerde.
-fakirliginin aksine sokakda her zaman porche gorme ihtimaliniz var.