içindeki pilleri çıkarıp başka pil takmayın. ibneler öyle bir devre koymuşlar ki, başka pili kabul etmiyor. https://galeri.uludagsozluk.com/r/171642/+
ölçümlerime göre içindeki pil gayet sağlıklı, ama devresi sayım sayacına göre şarjı tam yapmadığı için bilgisayar 30 dk falan pilde çalışabiliyor anca. e 3 yıllık batarya. olsun o kadar.
bir hocamın rivayetine inanarak çıkarıp kullanmıştım laptobu.
rivayeti de şöyleydi ki;
- bataryaların 1000 kere dolum ömrü var çocuklar. 1000'den sonra şarj da olmaz. garanti kapsamına da girmez. bataryayı çıkarıp kullanın laptoplarınızı.
iyi dedik. hocamızdır, vardır bi bildiği.
aman dostlar siz siz olun yapmayın öyle.
bi de li-on pil diye adlandırılanlardansa sakın ha.
ben lenovo'yu ikna ettim zorla ama her zaman işe yaramıyor.
içinde bulunan özel eeprom devresi sayesinde, başka bir güç kaynağından kafanıza göre şarj edemeyeceğiniz, içindeki özel üretim pillerini yine kafanıza göre değiştiremeyeceğiniz, şarjı dolduktan sonra akım kesen devresi mevcut olan batarya.
bu eeprom öyle sikko bir şeydir ki bilgisayarın bataryasının ömür törpüsüdür resmen.
avantajı:
- şarjı dolunca otomatik akım kesmesi (böylelikle batarya sürekli şarj olmuyor ve aşırı yüklenme yapılmıyor)
-yine eeprom a bağlı özel devresi sayesinde direk artı ve eksi kutuplardan elektrik gelmiyor. illa o pinler yerine oturacak. yani durduk yere kısa devre yapması imkansıza yakın.
dezavantajı: bir rivayete göre içinde sayaç varmış ve örneğin su sayaç 500 e hedefli ise. 500 dolumdan sonra batarya verimli bir şekilde şarj olmuyor.
(bkz: 2 saatte dolan yarım saatte boşalan laptop pili)
en azından bunun söylentisini bir kenara atsak bile, piyasada satılan şarjlı piller bile 1000 doluma kadar ömür biçiyor üreticileri.
ayrıca laptop bataryalarının pahalı olmasının 2 nedeni var:
1-bu ürünler ithal geliyor. gümrüğü geçince fiyatlarının yurtdışına göre farklı olması normal.
2-içindeki özel devre bataryayı pahalı kılmaya yetiyor.