ortalama yetişkin bir laptop bataryası bir iki yıl yaşar, sonra yaşlılık dönemine girer. ancak bilgisayarı bir prizden çıkarıp diğer prize takacak kadar ancak dayanabilir bu yaşlı bataryalar. onların ben... daha dayanıklısını yapmak bu kadar mı zor ulan sürsenize piyasaya adamakıllı bir şeyler artık, akıllı telefonlara yaptığınız yatırımı buraya da yapın.
mümkün olduğunca kullanmamaya çalışsanız da hatta hiç kullanmayıp sandığa atsanızda yine bitiyor. yani hiç kullanmim bitmesin diye bir şey yok. hatta bu yöntem daha kötü. arada bataryayı doldurup boşaltmakta fayda var ömrü açısından.
ayrıca prizli de çalıştırsanız bataryanız takılı kalsın bence. bir gün zart diye elektirip gider gelir ana kartı yakarsınız. 150 liralık bataryayı korucam diye laptopu çöpe atmak zorunda kalırsınız.
voltaj düşmesi ve dalgalanmasının bolca yaşandığı ülkelerde cihazınızın ömrünü uzatmak için sürekli kullanmanızı önerdiğim pil. yüz liralık ürün için binlerce liralık cihazları riske etmeyin. sürekli kullanımda dahi üç sene özelliğini kaybetmeden çalışır.
içinde bildiğimiz kalem pillerden yoktur. özel şarj edilebilir 18650 türü bataryalardan oluşur. şekil olarak kalem pili andırır.
ayrıca milyonlarca insanın hayran hayran baktığı tesla elektrikli otomobillerinin bataryalarında da bu pillerden bulunur. bu piller standart kalem pillerin aksine, 1.5 volt yerine 3.7 volt gerilim sağlar. tesla bu pillerden her araçta 6000'in üstünde kullanır.
sene olmuş 2016, teknoloji almış başını gidiyor ama hala 2 hücreli batarya üreten firmalar var. sonra da laptopı sürekli prizde kullanıyoruz. ee nerede kaldı bunun laptoplığı?
kod numarası 18650 olan 3,7v pildir. notebooklarda 6 adet 3,7v pil vardır. 3*3 paralel bağlanır. ve toplamı 11.1 volt eder.
pillerin en belirgin kusuru kullanım ömürlerinin üretim tarihlerinden itibaren başlamasıdır. Üretildiklerinden sonra şarj edilseler de edilmeseler de ömürleri üretim tarihinden itibaren azalmaya başlamaktadır. Ancak bu kusur muhtemel müşterilere (topluma) pek duyurulmaz.