bir kürt olarak nedenini açıklayayım. kürtçede soru eki yoktur ve cümlenin vurgusuyla soru sorulup sorulmadığını anlarız. Mesela "tu diçi" dersek "sen gidiyorsun" anlamına gelir ama "tu diçiiii" sondaki i harfini uzatıp baskın söylenirse "sen gidiyor musun?" anlamına gelir. işte bu nedenden dolayı kürtler türkçe konuşurken soru ekini kullanmazlar.
sondan eklemeli bir dil olan Türkçe'den farklı olarak, Hint avrupa kökenli bir dil olmasından kaynaklanmaktadır. cümle yapısı buna müsaittir, mesele oradadır.
sonu n harfi ile biten kelimelerden sonra, soru eki olan mi-mı-mu-mü sözcüklerini dillendirmenin zorluğu nedeniyle olabilir. bu durum adana ve çevresinde de yaşanır. adanalılar geliyon nu der mesela. mu demez. yedin ni der, gördün nü der. n den sonra m demek dilimizi zorlar. böylesi bir kolaycılığa kaçar dil ister istemez.
ama aynı durum sonu r ile biten şimdiki zamanlı sorularda yaşanmaz. kürtler gelorrr musun der rahatlıkla. adanalılar da geliyor musun der. çünkü r den sonra m dili zorlamaz. ş-k-m-l gibi harfler de zorlamaz, sonuna mi soru ekini belki de kendisi ister. sesli harflerin hiçbirisi zorlamaz. deneyin görün.