eğer beyin yetmezliği çekmiyorsanız görülecektir ki;
fransızca,
1- un
2- deux
3- trois
4- quatre
5- cinq
ispanyolca,
1- Una
2- Dos
3- Tres
4- Cuatro
5- Cinco
italyanca,
1- Uno
2- Due
3- Tre
4- Quattro
5- Cinque
her dil kendine has harf diziminden oluşmaz.
kürtçe nin grameri, tarihi, yapısı ile ilgili sik kadar fikri olmayan insanların dil bilimci edasıyla bir dili yargılamaya çalışmaları tek kelimeyle tek hücreli milliyetçi eblehliğidir.
alfabesi olmayan bir dil, dil olamaz. ıslık dilinin dahi dudak hareketlerinde bir alfabesi vardır. o dil dil olmadığı için adını bile yazmam. lafı sokarım çok mutluyum
Evet bu konuda bilinen tek şey kendine has bir numaralandırması olmamasıdir. gördüğüm tüm dil bilimciler bunu söyler. ayrıca batı dillerindeki numerik benzerliğin de kökenlerinin latinceye dayanmasıyla açıklayabiliriz. birbirlerine benzemek farklı, aynen almak çok farklı.
dünya dil ailerinden hint-avrupa (dünyayı cehennem eden ırklar bütünlüğü her neyse) bunlar fars dili ailesine mensupturlar. ama hiçbir büyük ailede olmayan durum bunlarda var. nerdeyse il il farklı lehçe anlaşılmayan. her ortamda kürt ve zaza arkadaşlarım tarafından hiç anlamıyoruz şeklinde teyid edilmiştir.
kürt düşmanı bazı amcaların devamlı körüklediği bir iddia. zaten bu kürt vatandaşlar devamlı "dövlet bize bohmir" derlermiş de (ahahahah çok komik, sözlük ahalisi olarak bu muhteşem espri her gün 10 kez yazılınca gül gül bayılıyoruz hepimiz(!)). e üstelik kürt diye de bir şey yokmuş, o da uydurmaymış. karda yürürken "kart kurt" sesleri çıkıyor diye oradan türetilmiş, hala kenan evren'in gayet net açıkladığı bu bilimsel gerçek(!)ten haberi olmayanlar var sözlükte, ne ayıp...peki bu soluduğumuz hava mı?
ırkçı önyargıların, etnik kimlikleri inkar politikalarının insanları bir yere götürmediğini bir kez daha hatırlatan bir iddiadır. insanlar şu veya bu etnik gruptan doğdular diye ne başları göğe erer, ne de yerin dibine sokulmayı hak ederler. bu durum kürtler için de geçerlidir. kürt olmaları onları yüceltmez. aşağılık da yapmaz.
şu başlık altında "türkçe de uydurma bir dildir" görüşünü savunanları görmek ne acı. türkçe uydurma bir dilmiş sebebi de dildeki yabancı kelimelerin çokluğuymuş. yabancı kelime nedir ki. mesela "hayat" kelimesi. arapça kökenli bir kelimedir. ama türkçedir. evet hem de "yaşam" kelimesinden daha türkçedir. biz bu kelimeyi 1000 yıldır kullanıyoruz. bu kelime artık kültürümüze, adetlerimize, genlerimize işlemiş. o halde bu "hayat" kelimesinin türkçe olmadığını nasıl iddia edebiliriz.
dünya üzerinde saf dil yoktur. bugün ingilizcedeki latince kelimeleri çıkarsak geriye ne kalır. mesela farsça. farsçada da muazzam derecede arapça kelime var. arapçada da farsça ve türkçe kelime var. kültürlerin birbirine girdiği coğrafyalarda dillerdeki kelimelerin birbirine girmesi kaçınılmazdır. ayrıca bir dil başka dillerden kelime alarak bozulmaz. bir dil, başka dillerden kural aldığı zaman bozulur. mesela türkçenin basit bir kuralıdır, dilimizde yüklem cümle sonunda yer alır. ancak avrupa dillerinde yüklem cümle başındadır. işte türkçe avrupa dillerinden etkilenip de yüklemi cümle başına alsaydı, işte o zaman bozulmuş olurdu ki balkanlarda yaşayan türklerin konuştuğu türkçeye bakacak olursak yüklemi en başta kullandıklarını görürüz. mesela, "isterim gideyim" gibi bir kullanımları vardır. sebebi de çevrelerindeki avrupa dillerinin varlığıdır.* resmî dilimizde ise böyle bir bozulma yoktur. 1500 yıl önce yazılmış olan orhun abidelerindeki türkçenin kuralları ile şu anki türkçenin kuralları genel manada aynıdır.
türkçe bozulmuş bir dil değildir. bu dil bin yıllar önce ölüp gitmiş olan sümerce ile komşu bir dildir ve halâ dimdik ayaktadır. yabancı kelimeler almış olması onun bozulduğunu göstermez. bugün dünya üzerinde bünyesinde yabancı kelime barındırmayan medeniyet dili yoktur.
anakonu olan kürtçeye gelecek olursak, bu dil de uydurma değildir elbet. ancak bu dilin eksikliği şudur ki kürtçenin resmî dili yoktur. mesela türkçenin resmi dili istanbul türkçesidir. sebebi de osmanlı'nın kuruluşunun bu civarda oluşudur. ve istanbul tükçesi yüzyıllardan beridir resmî dildir, bu yüzden ifade gücü olarak mükemmelleşmiştir ve tüm ülke tarafından bilinir. ancak tarihte bir kürt devleti olmayışından dolayı bir kürtçe resmî dil de olmamıştır. olmuşsa da isktikrar sağlanamamıştır. farklı iki yörede büyümüş iki kişi kürtçe konuşurken anlaşamaz, tıpkı türkçe bilen birisinin türkmence konuşan birisiyle anlaşamaması gibi.