türkiyede hiçe sayılan kul hakkı, dini vecizeler kullanılarak yeniyor. dolayısı ile bu ülkede yaşayan kişi, ya hakkını yediriyordur ya da yemeyi öğrenmiştir.
Kul hakkı güçlüden zayıfa doğru ilerleyen sadece zayıfları hedef alan bulaşıcı bir hastalıktır. Kul hakkı yemek istiyorsan başta vicdan denen örtüyü üzerinden atmalısın.
Allahım bugün pek kültürlü gördüm kendimi hayırlısı..
Kim bir kul hakkı yemişse derhal o kardeşi ile helalleşsin Çünkü (kıyamet günü) dirhem de geçmez dinar da Böyle olunca o (hak yiyen) kişinin sevapları alınır o adama yüklenir. Eğer sevapları yoksa o hakkını yediği adamın günahları buna yüklenir.
Şöyle özetleyelim
"Yoksulun sırtından doyan Doyana doyan Doyana Bunu gören Yürek nasıl dayana nasıl dayana Yiğit muhtaç olmuş kuru soğana Bilmem söylesem mi söylemesem mi söylemesem mi".
Mekanın Cennet olsun Mahsuni Baba.
özellikle kamusal alanda yani her türlü ortak kullanım olan alanlarda daha çok dikkat etmemiz gereken çeşitli haklardır.
bu hakları allah sadece kendine olan bireysel ibadetlerden daha çok önemsiyor. kendine olan bir görevi(farzlar) kul ne kadar haksız olursa olsun kendi merhametiyle, rahmetiyle, mağfiretiyle affedebilir lakin bir insana, hayvana, canlıya ve diğer cansız mahlukata yapılmış bir haksızlığı-zararı asla affetmeyecektir. o sebepten çok çok çok dikkat etmemiz gerekli. inşallah bunun bilincine varabiliriz.
kul hakkı nedir. kul hakkı sadece fiziksel olarak çalmak vb. örnekler değildir.
yere tükürmek haktır.
çevreyi bilerek kirletmek haktır.
devlet malına(elektrik direkleri, çöp konteynerleri, işaretçi ve tabelalar, banklar vb.) kasten zarar vermek haktır.
ağaca, bitkiye, hayvana zarar vermek haktır.
bunlar çok ince noktalar. zannediyorum ki insan oğlu hep bu noktalardan kaybedecek. namazdan beklerken tabiri caiz ise golü bu ve bunun gibi durumlardan yiyeceğiz. hak allah'ın ismidir. ve hiçbir zaman zayi olmayacak bir şeydir. inşallah bu bilinçte insanlardan oluruz. amin.
Kul haklarına karşı işlenmiş günahların tövbesi; öncelikle haksızlığın ortadan kaldırılması, haksız olarak alınmış malların iadesi ve hak sahiplerinden helallik alınması ile mümkündür. Onlara iyi davranmak ve dua etmek gerekir. Şayet hak sahibi kimse ölmüş ise, onun adına allahu tealadan mağfiret talep etmek ve iyilik yapmak, tövbeye konu olan malları çocuklarına ve varislerine geri vermek lazımdır. Şayet varisleri bilinmiyorsa, haksız olarak alınan malın veya yapılan haksızlığın miktarı kadar, hak sahibi veya haksız yere eziyet görmüş kimse adına fakirlere sadaka verilir.