kuantum fiziği için konuşacaksak, önce türkiye ortalamasında yerlerde sürünen fizik sınav ortalamasını dikkate alırsak daha az yüzeyden konuşmuş oluruz..
türkiyede geneli itibariyle klasik mekanik üzerinde dönüp durmaktayız..
kuantum fiziği üzerine güzel bir söylem vardır kimin olduğunu unutmakla beraber;
hah, richard feynman..
kuantum fiziğini anladığını belirten kişiler aslında hiç anlamayanlardır..
bu bir ezber ve genelleme olmakla birlikte bilimselliğin sulandırılmaması amacıyla hala gideri olabilen cümledir..
ciddiyet bildirmek görevini üstlenir..
üzerinde çalışan birisi olmadığım için ben kuantum fiziğini bilmiyorum yani bu kadar basit..
klasik fiziği oturtalım bu bile büyük bir adımdır bizler için..
edit: çok afedersiniz ama mevlananın sözü ile bunu bağdaştırmak nasıl bir dünyanın mahsulüdür? islamı bir noktaya çekmek adına sulandırmak zorunda mıyız bilimselliği?
diğer adı parçacık fiziği dir. atom altı parçacıkların yaptığı davranışların klasik fiziğe uymamasından dolayı bu bilim dalı ortaya çıkmıştır.
en meşur deneği (bkz: çift yarıkta girişim deneyi) dir.
kuantum fizigi amber rose ile nicki minaj'in bel ve kalca oraninin arastirilmasinda da kullanilir. bu fizigi olusturan molekuler atomlari arastirin arkadaslar...
Latince’de Kuantum, tanecik manasına gelmektedir. Fizikte ise, bu kelime atom ve atomaltı seviyedeki tanecikleri tanımlamak için kullanılmaktadır. Fizikte Kuantum teorisi (mekaniği) denince, bu tür parçacıkların yapısı ve birbirleriyle olan tesirlerinin araştırılması anlaşılır. Eski Yunan’da Eflatun, felsefe yoluyla öğrencileriyle gerçeğe giden yolu arı yordu. Bugün de Rochester Üniversitesi’nden Leonard Mandel gibi birçok fizikçi de Kuantum teorisi yoluyla aynı şeyi yapmaya çalışıyorlar. Fizikçilerin laboratuarlarda yaptıkları araştırmaların sonunda cevap aradıkları sorular şunlar: insan bilgisinin nihai sınırı nedir? Fiziki âlem bir manada bizim idrakimizle mi şekilleniyor? Kâinatta bir tesadüfîlik var mı, yoksa bütün hadiseler önceden belirlenmiş midir?
uğrunda araştırmalar yapmaya değecek olan bir teoridir. şayet hakkında sayfalarca yazılar okurken bile zevk alabiliyor insan.
günümüz kabul görülen fiziği baştan aşağıya değiştiren bir teoridir. fakat şuanlık yalnızda teori olarak kalmıştır.
Hala kendi içinde çok fazla bilinmeyeni,anlaşılmayanı bulunan,kuantum elektrodinamiği ki kuantum fiizğinin en ayağı yere basan konusudur teorisini ortaya atan feynmann'ın kuantum mekaniğini anladığını iddia eden birisi hiçbir şey anlamamıştır dediği dünyanın en zevkli birkaç konusundan biridir.
Edit:Öğrenmek isteyenler için bildiğim en iyi kaynak mıt open course ve feynmann'ın kırmızı kaplı kitabı.
materyalist ve marksistleri zora sokan protestan alman fizikçi max planck'in geliştirdiği günümüz fizik disiplininin adıdır. bunu anlatacak bilgiye sahip olmama rağmen alanımın dışı olduğu gerekçesiyle bu disiplini öğrenmek isteyenler iki kaynaktan faydalanabilirler. birincisi bilim- din felsefecisi caner taslaman'ın kuantum teorisi, felsefe ve tanrı kitabından araştırabilirsiniz.
diğer araştırma kaynağımız ise elbette prof.max planck ve paul davies gibi dünyaca ünlü fizikçilerin makaleleridir. maalesef türkçe makaleleri yoktur lakin ingilizce bilmeyenler ise yine caner taslaman ve fizik felsefecisi enis doko'dan faydalanabilirler...
ışık ve maddenin atom boyutundaki davranışlarını, artisliklerini, anarşikliklerini inceleyen bilim dalı. çok deyişik şeyler yapıyolarmış. öyle diyolla...
herkesin çözmek için uğraştığı ve ancak istisnasız kimsenin anlayamadığı bir dünya. istisnasız dememin sebebi şudur ki bu teoremi ortaya atanlar bile kesin sonuca varamamıştır ve hala tartışmalar devam etmektedir.
Einstein'ın Niels Bohr'a ''god doesn't play dice(tanrı zar atmaz)'' bire zındık dediğinden beri bu karmaşık bilim dalı sonsuz tartışmaların içine girmiştir.
şimdilerde, ulan dur iki bilimsel takılayım diyen tipler tarafından anlaşılmak için iki video izlenip ağğbi bu ne ya tripleriyle atom fiziğine de profesorlüğe de lanet olsun deyip anlamaya çalışmaktan vazgeçilir. herkes anlasaydı bu kadar dikkat çekici olmazdı zaten olmuyorsa yer çekimi, elma falan yeter fazla kasmamak lazım.
einstein 'ın yanıldığı (hiçbirşey anlamadığı için kuantumdan nefret eden br doktora öğrencisi tarafından yıllar sonra ispatlandi) iki konudan biridir. (diğer konu için (bkz: evrenin genişlemesi) )
bu teoride tüm konular ezber bozmaktadır ve anlaşılması güçtür. hatta kuantumu anladım diyen kişi gerçekten hiçbirşey anlamamıştır diye bir vecize de vardır. ezber bozan bir konu için (bkz: dolaşıklık)
edit: bu kadar bilimsel bir entry nin nesini eksiledin la ezik nesne?
atomu oluşturan parçacıkların fiziği olup, alışageldiğimiz fizikten küçük bir belirsizlik ve dolayısıyla işin içine olasılığın girmesiyle biraz ayrılmıştır.
ama sıkıntı yok... o belirsizlik nedeniyle bir demir atomu hiçbir zaman bir altın atomu haline gelmediği için olağan hayat akıp gitmeye devam edecek.
max planck'ın kitabına başlayarak içine resmi olarak adım atmış olduğum alandır. viki veya diğer ansiklopedilere bakarak anlayıp öğrenmek oldukça zordur.