Silikozis, silika (SiO2) adı verilen maddenin uzun süre solunması sonucu gelişen kronik bir pneumoconiosis (pnöymokonyoz) tablosudur. Maden işçileri arasında bir dönem Dul Bırakan Hastalığı olarak anılmıştır.Bir işçinin kot taşlama işinde altı ay çalışması bu hastalığa yakalanması için yeterli bir süre olup nefes darlığı (dyspnea), yorgunluk gibi belirtilerle ortaya çıkar.Ne yazık ki toza maruz kalma ortadan kalksa bile hastalığın ilerlemesinin önüne geçilemez.
bir çok kurumda çalışmadığı halde çalışılıyor gösterip yüklü maaşlar alan kamu personellerini görmezden gelen zihniyetin, ölümü göze alarak, çalışmak zorunda oldukları ve yapacak başka bir iş bulamadıkları bu vatandaşlar için biçtiği bedel. adil ve sosyal devlet bir selam da benden sana.
ölsünler gereksiz herifler, bir de sakat kalıp devleti boşu boşuna zarara sokuyorlar.
o paraları da toplayıp kenan evren'in maaşına eklesinler. o da onları kıvırıp...
deyim yerindeyse bok yolunda çalışan emek işçilerinin aldıkları üç kuruş maaştır. şimdi o parayla kirayı mı ödesin mutfak masrafı mı yapsın, çocukları okula mı göndersin, elektrik su doğalgazı mı halletsin yoksa bir silah alıp intihar mı etsin...
otomobilin insan eli değmeden yapıldığı buna rağmen kot yapmak için insanların çalıştığı bir sistemden beklenecek bir durum . acaba kot taşlama saçmalığını otomasyonel üretime geçirecek kadar beynimiz mi yok yoksa insanların çalışması gereken bir sistem varda millet boşu boşuna mı telef oluyor bunu bilemedik.
ülkemizde iş olanakları düşünüldüğünde ss kanuna göre çalışacak mantığıyla layık görülen maaş. bazılarının bu durumda başka iş bulsun demesi ise garip. iş bul madem bu insanlara da çalışmasınlar. 200 lira ne lan!
Maaş değil, yardım parasıdır. Şu liseliler var ya... neyse...
Asıl önemli olan kişinin bu tehlikeleri içeren bir işte çalışmasını engellemek veya işyerini denetleyip iş güvenliği standartlarını uygulatmaktır. Ayrıca hastalanan işçiye insana yakışır tedavi şartları sağlanmalı.