konstantin öldüğü için artık geçerliliği kalmayan şehir ama bazı yunan malları ben kaşınıyorum demek için mal mal başlık hortlatıyor. tanım: istanbul'un eski adıdır.
Kutsal şehrimiz. Birgün orayı alacağımız, sevinç naraları atacağımız gerçeği t*rkleri deli etmekte. T*rk kızlarını becermeyi tüm ortodoks ailesi olarak sabırsızlıkla bekliyoruz.
konstantin kurmamıştır ama konstantin ihya etmiştir. konstantin gelmeden önce megaralı yerleşimciler tarafından mesken edildiği, ufak bir topluluğun bulunduğu vakidir (ki imparatorluğun adı -ilber ortaylı'ya göre yanlış bir şekilde kullanılıyor olsa da- bu arkadaşların byzas'ı yüzü suyu hürmetine bizans'tır).
roma'nın gözden düştüğü ve artık romalıların da roma'da pek refah içinde yaşamadığı düşünülürse konstantin'in bu akıllı hamlesi şaşırtmasa gerek ki zaten 3. yy'dan itibaren tetrarşinin hiçbir hükümdarının ikametgahının roma'da olmayışı, roma'nın gözden düştüğünün en açık kanıttır.
konstantinopolis'in kuruluşuyla ilgili küçük notlar:
- 336 yılına kadar sürecek hummalı bir çalışma başlatıldı.
- tek kalemde 40.000 got işe alındı.
- romalı aristokratları buraya yönlendirmek adına bu şahıslara özel saraylar dikildi.
- roma halkını da çekebilmek için annona denilen vergi değiştirilmeden uygulandı ve üstüne bedava buğday dağıtımı uygulandı.
- konstantin kentin sınırlarını bizzat kendisi çizdi.
- 330 yılındaki sikkelerde açıkça şu görülür: roma da istanbul da imparatorluk harmanilidir, defne çelenk ve büst iki şehri de kapsar ancaaaaaak! imparatorluk asası konstantinopolistedir!
Tarihte çok önemli bir yeri vardır. Aynı Roma gibi. Ancak şimdilerde sadece adı var. iğrenç bir kentleşme, rant gibi sikindirik şeyler bu kenttedir. Ve Batı Anadoludaki en büyük terörist yuvasıdır. iskenderiye gibi oda sikilmiştir.
konstantinopolis günümüzde ki istanbul'un karşılığı değildir.konstantinoplisin sınırları istanbulun sur içinden ibarettir. yani günümüzdeki fatih ilçesinin sınırlarıdır. bi avcılar,büyükçekmece ya da bağcılar ilçeleri istanbuldur ama konstantinopolis değildir.
istanbul' un tüm avrupa tarafından bilinen ve ısrarla bu şekilde zikredildiği ismidir. hoş istanbul da yunan kökenli bir kelimedir. yunanlılar bu şehre stamboli demişlerdir. bu sözcük şehre doğru, şehre ait anlamlarına gelir. bu isim ermeni ağzıyla esdanbol şeklindedir. bir ihtimal de olsa * istanbul isminin etimolojik kökeni budur.
yunanistanda kıyı şeridinden selanike gidiyorsanız yoldaki muhtelif kasaba çıkışlarında istanbulu gösteren tabelaların üzerinde yazdığını görebilirsiniz. talelanın altına geçip el hareketi yaparak fotoğraf çektirirseniz sağınızdaki solunuzdaki insanların alel acele telefon ettiklerini görürsünüz. uzaklaşma vakti gelmiştir keza kesinlikle polisi arıyolardır.