Bir defa camide huzur kaynagi hali faktörü var hele alttan isitmali ise ve fazla abartili olmayan sade temiz bir köy camisi ise tatindan yemez huzur islamda ve muevazilkte dikenli tasarima sahip ayakkabi ile girdigin katedral gibi yerletde değil .
müslüman olsam da olaya tarafsız gözden bakmaya çalışacağım.
kilisler, gerçekten camilerden bambaşka bir havaya sahipler.sanki biraz insanları ürkütücü ortamıyla etki altına almak ister gibi.tabi çok kilise gezmediğim için belki bana öyle geliyordur, hristiyan bir insana böyle gelmeyebilir.kiliselerin havası gerçekten hiçbir ortama benzemiyor.
camiler ise, gerçekten insanı kendine çeken mekanlar.girince, özellike kimse yokken, uyuyasım, halılarda yuvarlanasım felan geliyor.devamlı aydınlık.genelde çoğu caminin tam ortasından devasa bir avize iner, o zaten başlı başına bir ferahlık veriyor insana.hatta bazen insanın çıkası gelmez camiden.
ama şimdi bakıyorsun ki ayasofya da bir kiliseydi.aklımda deli sorular.
kilise mimarisi bakımından- sivri çatıları, köşeli yapısı, duvar resimleri- daha ihtişamlı ve (bence) soğuktur..
cami bahçeli yapısı, daha sakin görünümü ile daha sıcaktır..
her ikisi de manevi duyguların yaşandığı mukaddes yerlerdir.. diğer tüm ibadethaneleri gibi..
yaklaşık on veya üzeri kiliseye gittim. avrupanın en büyük ikinci kilisesine gittim ve şunları söyleyebilirim;
kilise biraz karanlık ve kapalı basık bir havası var. insanı ürpertiyor. daha karamsar ve nefes alırken sanki bir baskı hissediyormuşçasına bir his uyandırıyor ancak insanı farklı duygulara sevk ediyor daha karamsar, biraz daha sert bir tavıra sürüklüyor.
camilerde ise;
camiler daha aydınlık. hatta daha ekini kullanmak burda gereksiz olur. Camiler aydınlık. ferahtır. insanı kendisine çeker. geniş ve ferah olduğu için insanı bir huzur kaplar. ne kadar karamsar bir gün olsada huzur bulabilirsiniz.
özetle;
kilise biraz karanlık ve ürpertici cami ise geniş ferah ve huzur buldurucu.