mesela bir kafe açabilirsiniz. kahve iyi satılıyor, yanında kek falan. sadece arkadaşlarınız gelse paraya para demezsiniz. çok mükemmel bir yatırım bence. ya da lokmacı olabilir...
dene yanıl bir daha dene... dene başarısız ol, sonra bir daha, daha iyi yenil, daha çok başarısız ol.. sonra bir daha... sonunda göreceksin ki iyi bir girişimci olmuşsun.
1- tembelseniz kurmayın. çok ama çok koşturmanız gerekecek.
2- bilmediğiniz işe girişmeyin. batma olasılığı çok yüksek olur. iyi bildiğiniz işle ilgili girişim yapın. akmasa da çorba kaynar.
3- yatıracak sermayeniz yanında sizi destekleyecek geriden gelen bir birikiminiz daha olsun. (özellikle ortaksız tek başınıza girişiyorsanız.)
4- ortaklı iş sıkıntı yaratır. mümkünse tek başınıza kurun.
5- haftanın beş günü çalışıp, 9-18 mesaisi yapmayacaksınız. haftanın 7 günü çalışıp 7-24 mesaisi yapacaksınız.
buna uygun olduğunuzu düşünüyorsanız kurun. düşünmüyorsanız memuriyete devam.
maliye ve ssk'ya yatıracağınız paraları siz yatırın. muhasebeciye bırakmayın bu işleri.
bir de , işin küçüğü büyüğü olmaz her müşteriye saygı gösterin.
doğru olun .
anahtar kelimeler çok çalışmak, it gibi çalışmak, risk almak ve sabırlı olmaktır.
olacak iş var olmayacak iş var. iş kuracaksan bildiğin iş olacak. beş senelik plan yapacaksın ama uçmayacaksın. mesela iş kurdun, beş sene sonra 10 milyon dolarım olacak dersen ütopik bir düşünce ama beş sene sonra yılda beşyüzbin tl kazanacağım dersen bu makul.
yani planları çok uçmayarak yapmak lazım. allah nasip ederse daha fazlası da olur.
çok çalışıp, it gibi çalımak lazım. bir de kazanmak ve başarılı olmak için nelerden feragat ettği de önemli insanın.
uykundan, kız arkadaşından, karından, ailenden ve huzurundan bile olabilirsin. yani riskleri göze almak çok önemli. batma riskini de göze almak lazım bu nedenle rehavete kapılmadan sanki asgari ücretli bir çalışansın da çok çalışmaktan başka seçeneğin yokmuş gibi hareket edeceksin.
iş yaptın yüzbin tl kazandın, gidip araba almayacaksın, mavi kartını kullanmaya devam edip o parayı yatırıma çevireceksin. böyle böyle bir zaman sonra (1 yıl, 5 yıl, 10 yıl o sana ve yaptığın işe göre değişir) karşılığını muhakkak alırsın.
- fizibilitenizi iyi yapın.
- unutmayın her zaman her şeyi tam olarak öngöremeyebilirsiniz. öngörülemeyen giderlerinizi kendi hesabınızdan 20% fazla olarak hesaba katın.
- elinizdeki sermaye tutarına güvenmeyin; sizi bir yere kadar idare edecektir. pazar analizlerinizi yaparken asıl getirinizin "insan"dan geleceğini unutmadan tüm risk analizlerinizi insana ve doğal olarak güvensizlik tabanlı yapın.
- ekibinizi iyi oluşturun. mümkünse sizlerden zeki fakat sizden akıllı olmasınlar.
- muhasebeyi öğrenin. muhasebe bilmeyen patronların patronlukları kısa süreli olur.
- her düşünceye kulak verin fakat sizleri ne korkutsun ne de gaza getirsin.
- bir sektörde 2-3 sene çalıştıktan sonra işi kaptım ben diye dönüp arkanızı gitmeyin. hemen şirket açmayın. uzmanlaştığınıza siz değil pazar karar versin.
- siyasi görüşünüz ne olursa olsun düşüncelerinizi işinize yansıtmayın. hayır ben yapamam derseniz de kapital dünya size göre değildir. bu nedenle girip ne paranızı ne de sinirlerinizi boş yere harap edin.
vakt-i zamanında kendi işini yapmış, sıkılmış, zarar etmiş bir insan olarak sizlere ufak da olsa önerilerim.
işimi kuralı 3,5 yıl oldu, yaklaşık 1 sene önce ihracata başladım ve çok şükür hedeflerime emin adımlarla ilerliyorum.
işin sırrı sabretmek, çok araştırmak, yurt içi ve dışında çok koşturmak, ve kısmetli olmak...
dolaşan kurt aç kalmaz, çok çalışın ve koşturun gençler, ve allah tan isteyin.
3 arkadas birlesip is kurmayin. sonra batinca batti oluyor. sans, kismet diye bisey yok bu islerde. amacin para kazanmaksa ne yaptigini biliyor olacaksin. cocuk isi degil bunlar. gerci bende sanki 7 holding sahibiyim amk, yani oyle yapmayalim hep birlikte, akilli olalim.
tabi adı bilindik bir firmanın temsilciliğini alın. aras kargo veriyor şuan.
birde ptt'yi tavsiye ederim. ilçenizde ptt acenteliği veriliyor olabilir inceleyin yayınlanan ilanları. Ondada fena değil para. izmir de bir ilçedeki ptt benim arkadaşım söylediğine göre aylık 3000-4000 temiz kalıyormuş kemiksiz. gerçi o biraz eksik söyler ben bilirim ciğerini. * 3-4 diyorsa 5-6 dır o.
risk alın ancak alacağınız risk sizin boyunuzdan büyük olmasın. Ufaktan başlayın eğer tutarsa yürürsünüz. Tutmazsa " zararın neresinden dönersen kardır" prensibine göre hareket edersiniz. Piyasayı iyi bilin. mümkünse o iş dalında tecrübe kazanıp başlayın.
Ayrıca altın kuralı unutmayın " akrabayla iş yapmayın!! "
2013 yılının uygun bir yıl olmadığını bilin. ama kararlı iseniz ;
1- başlangıçtan itibaren maliyetlerinizi olabildiğince minimize edin.
2- eğer bir ekip işi yapıyorsanız kalifiye insanlarla çalışmaya özen gösterin.
3- muhasebe işini sıkı tutun ( çünkü sıkı tutmayan, ..iki tutar ticari kuralı her zaman işler.)
4- mutlaka etraflıca bildiğiniz işi yapın.
bitmeyecek bir sektör seçin, işin başına bileni getirin ve son olarak küçük başlayın. 2 yılda kendinizi tanıyamazsınız. insanlara iyi para verin ki çalışırmış gibi yapmasınlar, gerçekten çalışsınlar. ne salatalıklar götürdü bu ülkede parayı, sizin neyiniz eksik. kendi işinizi kurmanız, ömür boyu salatalıkları dinlemenizden iyidir. son bir şey daha, az buçuk bildiğiniz işi yapın.