yaklaşık 1 hafta önce ziyaret ettiğim canım memleketim. her ne kadar ayık dolaşmak mümkün olmasada ne kadar rahat ve sıcak bir yer olduğunu zil olduğunuz zaman bile anlarsınız. ayrıca hayatımın en ilginç zamanını yaşadığım bir mekana gittim ki burada. 2-3 sapsanız ve yolunuz keşanda birahaneler sokağına düşerse mutlaka gidin. aha da adı gecekuşu bar sefer in yeri.
ilk gözüme çarpan ayçiçeği tarlaları oldu. nasıl arpa-buğday tarlaları varsa keşan'da ve trakya'da da ayçiçek tarlaları var dönümlerce. havası hem rüzgarlı hem güneşli. güneşin sıcak etkisi ve rüzgarın soğukluğu birbirini dengeliyor. çok güzel bişey.
oldukça sıcak, hoşsohbet ve kültürlü insanların mekanı. arada istisnaların olması gayet doğal ama kaideyi bozmuyor.
festival dolayısıyla orada bulunduğum 7 gün boyunca su gibi alkol tüketildiğini gözlemledim. yaz olmasından dolayı alkol tüketimi bira ağırlıklıydı. göbeğime bayağı katkı yaptığıma inanıyorum bu sayede.
cennet bahcesi diye bir yer var 4-5 gösteriye çıktık. çiçekler yeşillikler oyuncaklar falan. oyuncak dediğime bakmayın çocuktan çok büyükler kullanıyor o oyuncakları. biz de kullandık tabi. hoştu, eğlenceliydi. siz de giderseniz siz de kullanın ben onu gördüm ki koskoca adam oyuncağa biniyor diyerek yadırgamıyorlar.
belediye başkanı çok samimi ve çok rahat. kaldığımız yurdun bahcesinde yaptığımız gösteriye günlük kıyafetlerle katıldı. başka yerde olsa takım kıyafetsiz olmazdı heralde diye düşünüyorum.
bir de kızların çoğu renkli gözlü galiba keşan'da.
cennet diye tabir edilebilecek süper ilçe. dışarıdan gelen insanlar için sıkıntı ötesi bunaltıcı ilçe gibi gelir ancak bir keşanlı için bulunmaz nimettir. acaip bir hoşgörü vardır keşanda. sabah namazından çıkan cemaatle sabahın köründe meyhaneyi kapatarak çıkan sarhoş insan selamlaşıp hatta selamlaşmaylada kalmayıp beraber sabahçı kahvesine yada bir çorbacıya gidebilir ve bu kimseye dokunmaz. dindarlara karışmazlar ancak dincilerden nefret ederler. her ne kadar rahatlarına düşkün olsalarda çok çalışkan insanları vardır. aşırı fazla misafirperverlerdir. misafirliğe gittin mi her an mangal sefasına tabi tutulabilirsiniz.
bu yıl 1-6 ağustos 2008 tarihleri arasında düzenlenecek geleneksel keşan festivaline evsahipliği yapan ilçe. bir rivayete göre bu festival boyunca halk dansları ekibimizi ağırlayacaktır.
insanlarının çok içtiği ama kıçına değil ağzına içtiği memlekettir. içip içip sapıtmazlar, alkole güvenip kavga çıkarmazlar.
metrekare bazında istanbulla yarışamasa bile insanların medeniyeti ve kültürü göz önüne alındığında istanbul'un istatistiklerinin ağzını burnunu yamultur.
edit: bu entry memleketime ve memleketim insanına bok atan herkese cevaptır. keşanda deniz görmemiş insan yoktur (gözlemimdir). istanbulluların %60'ı deniz görmemiştir (kaynak hürriyet gazetesi).
Polonezkoy Muhtari Daniel Ohotski, 5'inci gobek, dogma buyume Istanbullu...
Istanbul Belediye Baskani, Artvinli.
Sisli Baskani Erzincanli, Eminonu Baskani Malatyali, Pendik Baskani Sakaryali, Umraniye Baskani Balikesirli, Uskudar Baskani Trabzonlu,Kadikoy Baskani Muslu, Gaziosmanpasa Baskani Kastamonulu... En unlu restorani, Konyali!
sahillerinin eski haline göre daha çok kirlendiği, eskiden çok daha fazla cennet gibi görünen beldelere sahip ilçe. nerdeyse 5 yıldır dalgıç istilasına uğrayan mecidiye limanı ve pek çok insanın deniz kenarını çöplük olarak görmesi sebebiyle mecidiye sahili yavaş yavaş kirlenmeye başlamıştır.
Nüfusunun tamamının ana dili konuştuğu Keşan'ın merkezi (2000 yılı nüfus sayımına göre) 46,734, belde ve köyleri 34.842 olmak üzere toplam 77,576'dır. Bu sayı, mevsim özelliklerine bağlı olarak değişkenlik göstermekte, özellikle yaz aylarında 250,000 kişiye ulaşmaktadır.
Bazı köylerinde yaşlı insanların ana dili, pomakça ya da benzeri diyalekt'ten slavca dır. Örneğin, Mavros (Çamlıca), Grabuna (Bahçeköy), Todoriç(Orhaniye) isimleri ile anılan köyler, bugün müslüman oldukları için türkçe konuşmaktadırlar.
Keşan Marmara Bölgesi'nin Trakya bölümündedir. Yörede Akdeniz ikliminin Marmara'ya özgü iklim şekli hüküm sürer. Yüzölçümü 1087 km2 olan Keşan'ın denizden yüksekliği 100 m.dir. En yüksek noktası ise 371 metre ile Hızırilyas (Hıdrellez) tepedir. Yıllık yağış miktarı 550-600 mm. olup, mevsimlere göre dağılımı Kış: %38, Sonbahar: %27, ilkbahar; %22 ve Yaz: %13'tür.
Toplu bir yerleşme alanı görülen Keşan'da Cumhuriyet döneminde ve özellikle son 20 yılda hızlı bir yapılaşma göze çarpar. Kooperatif ve özel kişilerin yapıları halen hızla devam etmektedir. Bu hızlı gelişmeye sosyal yaşam da ayak uydurmuştur. Keşan'da her gün, özellikle haftalık pazarı olan cumartesi günü çok canlı bir günlük yaşam görülmektedir. Bu hareket Keşan'da sosyo-ekonomik hayatı da olumlu yönden etkilemektedir.
Saros sahil şeridi ve burada yer alan Erikli, Mecidiye, Yayla, Gökçetepe, Sazlıdere gibi sayfiye yerleri deniz, orman ve piknik tipi yaz turizmi merkezleridir. Temiz denizi ve yakınlığı Keşan'ı yaz turizminin ilgi odağı haline dönüştürmüştür. Uzun yıllar önce yerli ve yabancı balıkadamlar tarafından keşfedilen ve Orfoz balığıyla ünlenen Saros Körfezi amatör balıkçılar için de bulunmaz cennetlerden birisidir. Saros Körfezinde 144 çeşit balık, 170 çeşit sualtı canlısı vardır. Körfez otoepürasyon denilen dünyanın kendi kendini temizleyebilen iki körfezinden biridir. Bunun yanısıra dalış turizmi (scuba diving), doğa yürüyüşü (trekking) tarzı turizm etkinlikleri için elverişlidir. Gökçetepe ve Danişment sahillerinde Orman Bakanlığı-Milli Parklar'a bağlı günübirlik ve yataklı dinlenme tesisleri vardır.
erikli ve mecidiye isimli turistik beldeleriyle saros körfezine kıyısı olan, paşayiğit ve keşanlı ali gibi kahraman kişileriyle ünlü, il olmaya aday bir edirne ilçesi
genellikle doğu karadeniz (trabzon,rize,artvin) civarlarında kadınların başına bağladıkları,siyah kırmızı bordo renk tonlarını içeren eşarp şeklınde aksesuar. şiveli tabiri ÇEŞAN dır.