Katarakt en sık yaşa bağlı olarak ortaya çıkar. Bilinen bir sebebi olmamakla birlikte beslenme, ültraviyole ışınları gibi birçok risk faktörü bulunmaktadır. Lensin opaklaşmasının durumuna göre hastalar önceleri uzak ya da yakın görme bozukluğundan şikayet ederler. Opaklaşma arttıkça hem uzak hem de yakın görmeler hastanın sosyal yaşantısını rahatsız edecek şekilde azalır.
Tedavisi
Katarakt tedavisi cerrahidir. Hangi cerrahi teknikle yapılırsa yapılsın şeffaflığını yitiren lens tabakası alınarak yerine suni bir göz içi merceği yerleştirilerek ameliyat yapılır. Göz içine mercek konulmazsa hastalar cerrahi operasyon sonrasında yüksek numaralı gözlük veya kontakt lens kullanmak zorunda kalırlar.
oldukça kısa süren ancak oldukça usta bir doktora ihtiyaç duyulan bir ameliyatı vardır. gerçekten tecrübeli bir doktor, 10-15 dakikada halledip olayı bitirebilir.
gözdeki merceğin saydamlığını yitirmesiyle ortaya çıkan göz hastalığıdır. katarakt olan kişinin gözüne bakıldığında gözbebeği beyaz renk görünür ve coğunlukla yaşlılarda rastlanır. eskiden ameliyatta göze dikiş atılması daha sonra dikişlerin alınması gibi sorunlar varken, lazer yöntemiyle bu sorun ortadan kalkmıştır.
gözdeki merceğin saydamlığını kaybetmesiyle görme yeteneğinin kaybolmasıdır. doğuştan ya da sonradan olabilir. eğer anne gebeyken kızamıkçık geçirirse çocuk doğuştan katarakt olur. tedavisi cerrahidir.iki gözde de katarakt varsa gözler tek tek ameliyat edilir.