--spoiler--
Kanuni, sarayının önündeki bir bahçeye kendisine hediye edilen bir armut ağacını diker. Zaman zaman onun büyüyüp büyümediğini kontrol eder. Her nasılsa karıncalar armut ağacına musallat olmuş, kabuklarını kemirerek ağaca zarar vermekteler. Kudretli Sultan, çok önem verdiği armut fidanının gözünün önünde sararıp solmasına daha fazla razı olmaz ve bir çare aramaya koyulur. Sonunda Şeyhülislam Ebussuud Efendi'den karıncaları bertaraf etmek için yazdığı şu beyitle fetva ister:
''Drahta ger ziyan etse karınca
Zarar var mıdır anı kırınca''
Ebussuud Efendi de bir beyitle Kanuni'ye şu tarihi cevabı verir:
bölümümle hiçbir alakası olmayan fakat zorunlu olan dersin özenile bezenile hazırlanılan konusudur. aldığım nota bakınca hocanın bu padişahtan hiç haz etmediğini düşünmekten de kendimi alamadığım doğrudur. **
ne iddia edildiği gibi haremde keyif çatmış ne de aralıksız 30 yıl sefer yapmıştır. ifratla tefrit arasında gidip gelen zihniyet yüzünden hayatı çarpıtılan bir padişahtır. kanunu 46 yıllık saltanatının(hicri 47,5 yıl) yaklaşık 8 yılını bizzat komuta ettiği 13 büyük seferde yani bazı çevrelerin "at üstünde" dediği şekilde geçirmiştir. bu 13 seferde toplam 43700 km yol yapmış gerek karalarda gerekse denizlerde türk tarihinin en büyük zaferlerinden bazıları kazanılmıştır.
türkmen katliamına ortak olmuş 38 kürt beyine, türk kanı ile sulanmış toprakları bahşeden, muhteşem bir türk düşmanı.
(bkz: başbakan ın bildiği kanuni/#17723261)
27 nisan 1495 pazartesi günü dünyaya gelen, osmanlı padişahlarının zirve şahsiyetlerinden biridir.
ismi süleyman olsun. hazret-i süleyman gibi baht ve taht sahibi olsun diyen babası Şehzade selim, çoğu kişinin bilmediği bir de süt kardeşi yahya vardır.
Maleseev günümüzde adı anıldığında akla halit ergenç in yüzü gelmektedir. Ve cariye düşkünü olarak anılmaya başlanmıştır.
işte bunlar hep amerikanın oyunu.
kendisi aynı zamanda ünlü bir şair olan kanuni sultan Süleyman'ın meşhur şiirlerinden birisi şudur; halk içinde muteber bir şey yok devlet gibi, olmaya devlet cihanda, bir nefes sıhhat gibi. saltanat dedikleri bir cihan kavgasıdır, olmaya baht-ü saadet dünyada vahdet gibi.
osmanlı devleti tarihinin en başarısız padişahlarından birisidir.
öyle ki, sefere çıkıldığında hazinenin altınlarını 40 deve taşıyacak kadar elinde büyük bir hazine ve maddi güç varken bunu doğru bir şekilde yönetememiştir.
kendisinden sonra padişah olması için bıraktığı selim seferlere bile çıkmamıştır zaten sonrası yokuş aşağı.
Türk tarihinde en uzun süre ülke yönetmiş iki sülayman dan ıspartalı olmayandır. Türkler ve müslümanlar arasında konumu batılılardan daha fazla tartışma konusudur. Batılılara göre bütün Türk tarih karakterlerinin en büyüğü ve en güçlüsüdür. Kendi zamanındaki tüm krallardan ve şahlardan daha üstün anlatılır. Hatta avrupa kralları onun sadrazamlarının seviyesinde olduklarına dair antlaşmalara bile imza atmış mümkün mertebe tepesini attırmamaya özen göstermiştir. yahudiler, ortodokslar ve yeni ortaya çıkan protestanlar düşman oldukları papa ve katoliklerden başları sıkıştıkça sultan süleymana çok yalakalık yapmışlardır. yahudilere çok yüz verdiği için necip fazıl gibi pek çok islamcının karşıtlığını kazanmıştır. en büyük hataları şehzade mustafa ve piri reisi idam ettirmektir.
babası yavuz sultan selim in almadığı, bugünkü sudan ın masawa ve aşağı nubya bölgelerine tekabül eden yerleri, emri ile osmanlı imparatorluğu na katan padişah. memluk beyi çerkez özdemir bey tarafından sınırlara katılan bu toprakların fethedildiğini, tarihçi holt tespit etmiştir.