Nafaka türleri var.
Çocuklar için alınan nafaka başka, zaten çocuk 18 yaşına geldikten sonra anneden kesilip çocuğa veriliyor.
Kadının aldığı nafakaysa boşanma sonrası kadın yoksulluğa düşüyorsa ve belirli birkaç kriterle birlikte hesaplanarak kadına veriliyor. Eğer kadının hayatı düzgün değilse ya da parasızlık durumundan çıkarsa nafaka kesiliyor hatta bazen herhangi bi sebep göstermeden bile nafaka düşebiliyor.
Ha tabi durumu fırsata çevirenlere sözüm yok bence de verilmemeli fakat ne kadınlar var çocuğu için veya ailesinin geri kabul etmediği durumlarda yedikleri onca dayağa susmaya mecbur kalan işi olmayan boşanınca belki de çocuğuyla ortada kalabilecek...Bu gibi durumlarda dışardan bi gözle konuşmak daha kolay oluyor. Zaten biraz gururu olan insan kendisine yediremez en fazla bir süre o parayı alır çalışır hatta belki geri bile öder. Şu hayatta çaresiz kalmak diye bir şey de var unutmamak gerek.
kanun bilmeyenlerin salladığı konudur. nafaka sadece kadına ödenen bir şey değildir. gerekli şartlar oluştuğunda (kadının maddi durumunun iyi olması, erkeğin boşanmada ağır kusurlu olmaması, erkeğin boşandıktan sonra yoksulluğa düşecek olması vb.) kadının erkeğe nafaka ödemesine de hükmedilebilir.
türkiye'de erkekler genelde "ben kadın parası yemem" mantığıyla yaklaştıkları için, boşandığı karısı maddi olarak çok iyi durumda olsa bile mahkemede nafaka talep etmeyi gurur meselesi yapıyorlar ve dolayısıyla kadının nafaka ödediği örneklere çok rastlanılmıyor.
nafaka konusunun asıl mantığı, evli taraflardan hangisi maddi olarak iyi durumdaysa, boşandıktan sonra yoksulluğa düşecek tarafa nafaka öder. (boşanmada ağır kusurlu olmaması kaydıyla) kanun bilmeden sallamayı bırakın artık ya.
erkeklerinde nafaka isteyebileceği gerçeğinden bi haber cahili yerin dibine sokmak için mükemmel bir fırsattır, keşke biri bunu karşımızda söylese. lafla ağız yüz sikmek deyimini layıkıyla yerine getirebilsek.
nafaka boşanan eşlerden birinin hayatını idame ettirebilmesi ya da ortak çocukların ihtiyaçlarının karşılanması için diğerine ödediği bedeldir. türleri vardır. şöyle ki;
tedbir nafakası : boşanma davası devam ederken taraflardan birinin talebi doğrultusunda ve mahkemenin karara bağlaması ile dava sonuçlanıncaya kadar verilen nafaka.
yoksulluk nafakası: boşanma neticesinde ve talep üzerine eski eşlerden birinin diğerine ödediği fakat ekonomik araştırma ile belirlenen miktardır. yani herkes kafasına göre nafaka belirleyemez. iki tarafında ekonomik durumu araştırılır ve karar ona göre verilir. yoksulluk nafakası eşlerden birinin ölümü ya da evlenmesi ile sona erer.
iştirak nafakası: evlilik neticesinde ortak çocukların eğitim ve diğer ihtiyaçları için verilen nafakadır. burda da yine ekonomik durum öncelikle araştırılıp rakam belirlenir.
ülkemizde kadınların daha çok nafaka isteminde bulunması ve verilmesinin nedeni ise ekonomik özgürlüklerinin kısıtlı olması veya ekonomik özgürlükleri olsa dahi boşanan erkeğin ekonomik durumunun nafaka verebilecek durumda olmasıdır. aksi yönde uygulamalar olsa dahi genel durum budur.