sadece yaptığınız iyi işlerden ve iyi olduğunuzdan emin olduğunuz özelliklerden bahsediniz. mesela sigara içmemek artı bir özelliktir. mesai kaybı yoktur. bir hobinizin olması sosyal olma ihtimalinizi arttırır. bu da mutlu bir kişiliğinizin olma olasılığını. ayrıca örneğin öğretmenlikte çocukları sevmek, ticarette mantık kullanmak v.b. ayrıcalıklar sizi başka bir yere koyar. en önemlisi en son aldığınız ücreti bir miktar arttırarak söylemeniz. çünkü bir çok şirket son alınan ücreti vererek teklif sunuyor.
asla, "ya bunlar beni almazlar ki..." gibi bir düşünceyle görüşmeye gitmeyim. unutmayın ki iş görüşmesine çağırılmanız zaten cv'nizin aranılan pozisyona uygun olduğunuzun bir göstergesidir.
giyiminize dikkat edin ve mümkünse görüşmeye takım elbiseyle gidin.
Tabiri caizse iş hayatında yeterince kaşarlanmamışların ihtiyaç duyabileceği tavsiyelerdir. Ve bu tavsiyeler asla internet sitelerinde veya kitaplarda anlatılmaz. Çünkü onlar patron sempatizanlarıdır. iş arayanlar için değil, işverenlerin ekmeğine yağ sürerler. Hadi örnekleyelim; aşağıdaki gibi birçok hurafenin yer aldığı kariyer.net sitesinde bu sorunun cevabı şöyle verilmiştir:
"6. kariyer hedefleriniz nelerdir?
özellikle kariyerinin başında olan yeni mezunların en çok hazırlıklı olmaları gereken soru tipi budur. eğer mühendislik eğitimi aldıysanız ve bankacı olmak istiyorsanız veya işletme mezunu iseniz ve bilgisayar sektöründe çalışmak istiyorsanız, güçlü dayanaklarınız olmalıdır. eğer bu tip bir kariyer hedefi ile mülakatçıyı cevaplarsanız niye bu kadar uzun süre mühendislik eğitiminde zaman harcadığınızı da iyi açıklamalısınız. ayrıca uzun süredir iş hayatında yer alıyor ve örneğin bir finans pozisyonu ile ilgili olarak mülakata alınıyorsanız, kariyer hedefleriniz arasında satış yönetiminin yer alması mülakatçının söz konusu pozisyona olan ilginizin oldukça düşük olduğunu sezinlemesine yol açabilir. her kişinin mutlaka bir kariyer hedefi olmalıdır. bu soruya cevap verirken kesinlikle duraklamayın ve doğrudan kariyer hedeflerinizi belirtin."
Oysa bu sorunun asla yukarıda yazıldığı cevaplanmaması gerekir!! Farzedelim ki cevapladık. Hadi yine örnekleyelim:
uyanık iK'cı: Kariyer hedefiniz nedir?
iş arayan masum aday: Eeöö...Kariyer hedefim mesleğimde yükselmek, iyi bir pozisyona gelmek, hatta yönetici olabilmektir, bıdıbıdıbıdı....
yanlış!!!
Bu soruya yukarıdaki cevabı verirseniz, aşağıdaki tokat gibi yanıtı alabilirsiniz!
uyanık iK'cı: Anlıyorum, ancak firmamız şu anda büyüme aşamasında (veya benzeri bir bahane uydurulur), o yüzden rotasyon şu aşamada sözkonusu değil. (meali: sana ne iş vereceksek hep onu yapacaksın, ne bir eksik ne fazla).
Bu durumda ideal aday olmadığınız düşünülüp adınızın üstüne çizgi çekilir. Tabii orada çalışmak istmiyorsanız sorun yok.
" kariyer hedefiniz nedir? " her zaman tuzak bir sorudur, sakın ha iK'cılar ve işverenlerin oyununa gelmeyin.
Önce bir sorun bakalım; onlar nasıl kariyer olanakları sunuyormuş çalışanlarına? Senin hayalindeki kariyeri onlar sağlıyor muymuş? işte bu yüzden tuzaktır bu soru: iş arayanın nabzını ölçmek için bir oltadır. Sorunun cevabı aşağıdaki gibi verilebilir:
uyanık iK'cı: Kariyer hedefiniz nedir?
iş arayan uyanık aday: Kariyer hedefim çalışacağım firmanın bana sunacağı fırsatlarla doğru orantılı. Biliyorsunuz her firmanın insan kaynakları politikası farklıdır, bu yüzden öncelikle sizin bana sunacağınız kariyer imkânlarını öğrenmek isterim.
yeni bir şirket oldukları için yol arkadaşı aradıklarını -takım arkadaşı kalıbının yerini almış- maaşların düşük olduğunu ama performansa göre artabileceğini ve haftada 6 gün yaklaşık 12 saat çalışabilecek köle aradıklarını bilin.
öncelikle kendinizi iyi tanıyın ve kendinizi iyi tanıtın. konuşma esnasında mesleğinize has kelimeleri ara ara sıkıştırın. ilk tokalaşma çok önemlidir, bu yüzden avcunuzun içini karşınızdakinin avcunun içine temas etmesini sağlayın, bir kişiyle konuşuyorsanız gözlerinin içine bakın, birden çok kişiyle konuşuyorsanız onlarla da gözgöze gelmeye çalışın ve kendinize güvenin. net olun.
görünüşe gelince; abartılı olmamak kaydıyla şık bir kıyafet, * günlük tıraş, düzgün saçlar ve beyaz gömlek şarttır.
bir de toplu mülakat şeklinde bi görüşmeye katılıyorsan eğer masanın etrafındaki adayları tuvalette olduklarını düşün. bana bi arkadaşım önermişti bu tekniği. ilk görüşmemdi, çok heyecanlanmıştım, bağırsaklarım bozulup ishal olmuştum bildiğin. arkadaşım da; hepimiz insanız, o mülakattaki lavuklar da tuvalete giriyorlar, sıçıyorlar, ishal oluyorlar, kabız oluyorlar... demişti.
çok etkili oldu. mülakata girdiğimde hepsini tuvalette olduklarını düşündüm, gülme krizine girdim. heyecanım geçmişti ama işe alınmamıştım tabi.
bunu yapma diye söyledim. bu da bi nevi tavsiye.
başvurduğunuz pozisyonla ilgili diğer firmalarda/kurumlarda çalışanların ortalama ne kadar maaş aldıkları hakkında fikir sahibi olun. iş görüşmesinde "maaş beklentiniz nedir" diye bir soru kesinlikle gelecektir ve siz işsizliğin verdiği eziklikle az istersiniz. sonra da o maaş bir türlü yükselmez ve size zamanı geldiğinde söylerler "senin istediğin maaşı verdik" diye. o yüzden fazla da uçmadan hakettiğiniz ve benzer pozisyondaki meslektaşlarınızın aldıkları maaştan daha azını istemeyin.
kesinlikle rahat ve kendinden emin olunmalı. ukala değil ama burnu biraz dik olmalı. en önemlisi koşullar konuşulduktan sonra karşı taraftan önce '' ben biraz düşüneyim sizi tekrardan arayacağım '' denmeli. tabii sağlam referanslara sahip olunmalı bunu yaparken. denendi ve onaylandı.
kesinlikle yanlış bilgi vermesin. bir şeyi bilmediğini ama kendinin bilmedikleri konusunda öğrenmek azminde olduğunu söylemesi, kem küm edip evet onu da biliyorum bunu da biliyorum demesinden daha hayırlıdır.
kendini pazarlamayı öğren. bilmediklerine takma en iyi bildiklerini ise mutlaka sun. iyi bildiğin bir şeyler olduğundan emin olana kadar mesleğinle ilgili iş görüşmesi yapma. bunları okulda öğretemezler. kolaylıklar.
- başvuru yaptığın ya da aranarak çağrıldığın kurumun giyim tarzına uygun giyin. örneğin kurumsal bir bankaya görüşmeye gidiyorsan kot-tshirt-spor ayakkabı üçlüsüyle gidilmez; aynı bir reklam ajansına siyah kumaş pantalon, beyaz gömlekle gidilmeyeceği veya gidilmemesi gerektiği gibi.
- bayansan çok makyaj yapma, abartıdan kaçın. saçın başın yerinde olsun. erkekler; siz de bi zahmet traş olun.
- yanında muhakkak güncel cv'ni bulundur.
- görüşmeye gittiğin kurumun yaptığı işlerden, bağlantılarından, başvurduğun pozisyonla ilgili gelişmelerden haberdar olarak git. hazırlıklı ol.
- görüşme sırasında yanında sağlam bir ajanda ve tükenmez kalem/dolmakalem/yani kurumsal görüneceğin bir kalem bulundur.
- görüşmeci ile göz teması kur. ama direk gözünün içine değil göz, alın ve burun üçlüsünün bulunduğu orta noktaya odaklan.
- gülümse. ama ota boka değil, yerli yerinde kullan. iyi bir silahtır.
- geçerli sorular sor. konuşmak için konuşmak yerine, öğrenmek ve etkilemek için konuşup soru sor ya da yorum yap.
- maaş mevzusunu sakın ola ki sen açma. karşı taraf açarsa mutlaka net bir tutar belirtmek zorunda değilsin. başvurduğun pozisyonun piyasadaki oranlarını göz önünde bulundur. buna göre cevapla.
- görüşme sonunda sana geri dönüleceği ile ilgili bir sinyal alamadıysan bunu sor, çekinecek bi durum yok.
- kendine güvenen bi imaj yarat; fakat ukala davranma.
bu tavsiyeler görüşmeye ilk gidecek olan yavrucaklar için. zira sonrasında, tabir-i caizse işin orospusu oluveriyorsun. kimse de seni çekip çıkaramıyor bu hayattan.
son olarak da başarılar dilerim genç işsiz kardeşim. rasgele.