sınır tanımayan kemalist hezeyanlarından en sonuncusu. kardeşim kafanız mı güzel sizin? neyle besleniyorsunuz? bu kafaya erişmek için ne kullanıyorsunuz?
ataturk'ten önce milli mucadelenin baslamasının ilk yıllarında yazıldıgı icin olabilir, ama daha onemlisi bu marşın birlik olmaya cagıran bir mars olmasındandır. ataturk kelimesi ile sozlugu ikiye bolmeyi basaranlara selam olsun.
istiklal marsında türk, islam, müslüman, allah kelimeleri de gecmez ancak bu saydıgım kelimelere kuvvetli vurgular vardır. bunun nedeni ne olabilir. tabiki terimler, kelimeler bir seyi acıklamak, ne oldugunu etraflıca insanın zihnine aktarmak, orda bir fotograf olusturmak icin kullanılır. özellikle söz konusu bir şiir ise.
ancak kelimelerin cok onemli bir dez avantajı vardır. zaman değiştikce kelimelerin insan zihnine aktardıgı fotograf değişmektedir. ornek vermek gerekirse türk kelimesi eserin yazıldıgı donemde insanın kafasında anadoluda yasayan muslumanları tarif ederken, bugun bir ırkı tarif ettiğini dusunen insan coktur. müslüman kelimesi bir teror kavramı olarak ele alındıgı durumlar vakidir, en azından ulkemizde bile filmlerde, musluman; cember sakkallı dolandırıcı tiplemesiyle resmedilmiştir. özetle efendim sair jargonlar, terimler, kelimelerin direkt olarak bir anlam ifade etmesindense o kelimelerin vurguladıgı seyleri yazmıstır, kelimelerin içini dolduran özü direk olarak vermiştir. bunu yaparken de kimsenin ustunde tartışma yapmayacagı kelimeleri secmistir.
ornegin allah yerine hakk kelimesi tercih edilmiştir. evet daha hos durmustur ayrı konu ancak dönem millilesme donemidir. bu donemde isimlerde bile bir değişim yasanmaktadır. daha milli oldugu dusunulerek olmalı abdullah yerine abdulhak ismini duymaya basladıgımız yıllar bu yıllardır. (abdulhak hamit, abdulhak sinasi bunları hatırladık hep birlikte)
islam denmemektedir ancak "bu ezanlar ki sahadetleri dinin temeli, ebedi yurdumun üstünde benim inlemeli." ilk mısrada islamın tanımı ikinci mısrada türkiye'nin dininin islam oldugu vurgusunu barındırmaktadır. (nitekim ilk anayasalarımızda su madde bulunurdu. "turkiye cumhuriyetinin dini din-i islamdır.")
bu sebeplerden dolayı istiklal marsı hayal ettiğimiz t.c. anayasası gibidir. kimse içerisinde kendini dıslanmıs hissetmez herkesin marsıdır.
Ülkeyi kurtaran önderimizdir fakat Kemal Atatürk sevgisindende üstün bir sevgi varsa o da vatan sevgisidir o sevgi hepsinin üstündedir. Marş okunurken belki yazılı olarak ismi geçmiyor ama biraz maneviyatla söyleyince Atatürk ünde uğrunda şehit olanlarında tek tek ismi geçmekte. En azından ben duyuyorum siz duymuyor musunuz?
atamız o marşı yazdıran irade ve cesarettir.
şairin, kahraman ırk diye seslendiği ve gülmemizi beklediği tarihe malolmuş abide şahsiyetlerin en önemlilerinden biri olduğundan direkt adının verilmesine zaten gerek yoktur.
kaldı ki atatürk, hayatının ve reformlarının satır aralarından okunması gerektiği gibi böyle bir duruma müsaade de etmezdi.
atatürk, halkına iradesini teslim etmeyi ve halkının tam manası ile kendisine inanmasını sağlamayı hedefleyen, narsist duygulardan arınmış, halkı için, halkı ile lider olmuş bir önderdir.
türk ün başarıyı yakaladığı her alanda onun aziz hatırası zaten vardır ve olacaktır.
biz yaptık, biz ettik diyen güruhla atamızı lütfen karıştırmayalım.
...Benim naciz bedenim birgün elbet toprak olacaktır fakat TÜRKiYE Cumhuriyeti ilelebet payidar kalacaktır. atatürk'e ait bir sözdür.
...Hakkıdır, Hakk'a tapan milletimin istiklal (istiklal marşı)
...Bastığın yerleri 'toprak' diyerek geçme, tanı!
Düşün altındaki binlerce kefensiz yatanı.
Sen şehid oğlusun, incitme, yazıktır, atanı (istiklal marşı)
...ey yükselen yeni nesil, gelecek sizindir. cumhuriyeti biz kurduk onu yükseltecek ve sürdürecek sizsiniz (atatürk)
tüm bunları ne için yazdım? birincisi, atatürk hiçbir zaman bencil düşüncelere kapılmamıştır. içinde bulunulan dönemi atlatırken bir bütün olarak bunu başardıklarını bizzatihi kendisi de belirtmiştir. bu açık bir şekilde nutuk adlı kitabında da görülebilir. cumhuriyeti halka mal etmiş, geleceğini ise gençlere emanet bırakmıştır. istiklal marşında millet ve milletim kavramlarıda buraya işaret etmektedir.
ikincisi, atatürk'ün en başta verdiğim sözü üzerine. o da bir faniydi ve gün geldi öldü. fakat onun arzuladığı temellerini attığı cumhuriyetin sonsuzluğuydu ve bu bütünü oluşturan milletin bekası. zira istiklal marşında da atatürk'ün de arzu ettiği üzere milletin mutluluğu ve bekasına vurgu yapılmaktadır.
üçüncü olarakta mehmet akif bu şiiri sadece dönem içinde yaşayan insanlara yazmamıştır. kendisinden sonra gelecek nesli düşünerek kaleme almıştır. ''sen şehit oğlusun,incitme,yazıktır, atanı'' derken bütün ecdadımızı kastetmektedir. bu atalarımızın içerisinde elbette atatürkte vardır.
işin özüne gelirsek. kimse kraldan çok kralcı olmaya kalkmasın. atatürk'ün yaşamı ve sözleri önümüzde dururken, kalkıp bunları söylemek, hem de atatürk üzerinden söylemek çok abes olur. türk devletlerinde hükümdar, lider, padişah ismi ne olursa; bugüne kadar hep vatanı ve milleti için var olmuştur. ne yapılmışsa onlar için yapılmıştır. atatürkde milleti ve vatanı için var oldu. yarın kemalistler onun üzerinden demogoji yapsın diye değil.
atatürk için yazılmadığı için isminin geçmesi gayet normaldir. ama kemocanların zoruna gitmiş olacak ki, bu durumdan kendilerine vazife çıkarıp neden atatürk'ün ismi istiklal marşında geçmiyor falan demiştir.
aslında çok büyütmeye gerek yok. bunlar değiller mi istiklal marşından rahatsız olanlar? doğu silahçıoğlu isimli general değil miydi içinde haktan falan bahsedildiği için istiklal marşından rahatsız olan.
ayrıca, mustafa kemal atatürk'ün, mehmet akif ersoy hakkındaki düşüncessi şöyledir.
--alıntı--
mehmet akif ersoy'un cenazesi kaldırıldıktan sonra öğrencilerle paylaştığı düşüncedir. bu söylediklerim kesin kes bana ait değildir. eğer hayatınızda burhan bozgeyik'in meşhurların son anları isimli kitabını okuduysanız bu sözü görmüş olmanız gerekir.
--spoiler--
Cenazenin böyle kaldırılışına Mustafa Kemal çok üzülecek (M.Akifin) törenden sonra istanbula geldigi bir gün pera palasta Yüksek Ticaret Okulunun yıllık balosunda, kendisine gösteri yapan "Yaşa Gazi" diye bağıran gençlere;
"Ben size devrimlerimi emanet ettim.Siz ise benim devrimlerime karşı olan Mehmet Akifin cenazesini büyük törenle kaldırdınız" diye sitemde bulunur.Ağır konuşur.
--spoiler--
burhan bozgeyik bunu kitabında söylemiştir.
--alıntı--
gayet normal bir olaydır. tüm türk milletine yazılmış bir eserdir. atatürkünde türk olduğunu bildiğimize göre sıkıntı yoktur. yoksa bir şüpheniz mi var? faşistliğe,uç noktalara ulaşmış bir zihniyetin ideolojinin sözüdür bu. böyle bir konuya değinmek bile saçmadır.
büyük eksikliktir. bu çerçevede bir öneri de şöyle olabilir; devlet memuru olabilmek için ergenliğe girdikten sonra her yıl anıtkabiri ziyaret etmiş olma şartı getirilsin.