bugün

Ömer hayyam gibi bir adamı da islamın bilim adamı olarak görmeyi başarabilmiş birinin yaptığı liste.

"camiye gittim kimbilir niye
ne namaz kilmaya , ne dua etmeye
eskiden bir kilim yurutmustum
o eskidi, gittim yenisini yurutmeye."
http://www.hurriyet.com.t...asp?yazarid=72&gid=61
özellikle Vııı. ve ıX. yüzyılda matematik, fizik, astronomi ve tıp alanları başta olmak üzere birçok alanda islam alemi önemli çalışmalarda bulunmuş ve önemli gelişmeler kat etmiştir. bu çalışmalar bahsedilen ilimlerin kendilerine has metodolojilerinin gelişmesiyle, sistemleşerek bağımsız ilim statüsüne kavuşmuşlardır. Bu gelişim, islâm âleminde, Beytülhikme denilen gerçek anlamda bilim akademilerinin, Şemsiyye denilen rasathânelerin ve Medrese denilen üniversitelerin yaygın bir biçimde kurulmalarını sağlamıştır.

her ne kadar batılı kaynaklar ilk üniversitelerin roma'da kurulduğunu işaret etse de, üniversiteler için gerekli sistemi ilk olarak islam aleminin medreseleri sağlamış ve avrupadan çok öğrenci çekmiştir.

ayrıca islam dünyasının alimleri kendi uzmanlık alanlarıyla sınırlı kalmayıp, birçok ilim tahsil etmişlerdir ve islam dünyasının her katkısını/yararını olduğu gibi bu konuyu da reddeden kıt görüşlülere aydınlanma dersi verirler.

bu konuda benim aklıma gelen en iyi örneklerden birisi Farabi'dir. kendisi aristoya yakın felsefi görüşleriyle bilinir ve aynı zamanda bir hekimdir. felsefeye, mantığa, sosyolojiye, tıbba ve matematiğe birçok katkıda bulunmasının yanısıra, Türk müziğinin önemli enstürmanlarından biri olan kanunu da farabi icat etmiştir.

yani günümüz müslümanlarının pasifliği ve geniş düşünememeleri tarihin yönünü değiştiren bir medeniyeti topyekün karalamayı ve reddetmeyi gerektirmez.
sadece muslumanlarin hayal dunyasinda olan billim adamlaridir. ayni islami bircok sey gibi.
islam'ı bilimi engellediğini ve bilimsel düşünceyi kısıtladığını zannedenler için kapak niteliği taşırlar.sadece birkaçını saymak gerekirse;

biruni - galilei'den 600 yıl önce dünyanın döndüğünü söylemiştir.
hazini - newton'dan 500 yıl önce yerçekimi ivmesini bulmuştur.
el cezeri - ilk robotlar ve sibernetik ilmi. ayrıca pistonlu motorlarda kullanılan ve doğrusal hareketi dönme hareketine çeviren krank mekanizmasının mucidi.
ebu'l vefa - dünya'nın güneş etrafındaki dönüşünün 365 gün 6 saat 9 dakika 6 saniye olduğunu günümüzdeki değerden sadece 58 saniyelik farkla hesaplamıştır.
*
(bkz: abdüsselam)
(bkz: nobel fizik odulleri)
arapça, farsça ve osmanlıca bilmeyen, arşiv incelemesi nedir anlamayan ve kütüphaneyi evdeki kitaplarını koydukları 2-3 raftan ibaret sanan cahillerin "ne gezer müslümanlarda bilim adamı!" şeklinde konuşmamaları gereken kişilerdir. bu kadar donanım herkese nasip olmaz tabi. ama en azından bir zahmet tdv islam ansiklopedisinin 2-3 cildi karıştırsınlar da hayal gerçek neymiş biraz öğrensinler.
islam alemindeki bilim adamları maalesef ütopik bir kavramdır, 500 yıldır öyle bir adam çıkmamıştır.

çünkü müslümanlar ikiye ayrılır;

bir kısım müslümanlar tüm bilimsel icatlara şeytan işi gözüyle bakıp haram ilan ederler.

ikinci kısım müslümanlar ise batının icat ettiği her şeyin kuran'da zaten olduğunu
söyleyip bu sayede islam'a daha sıkı sarılırlar.

madem 1500 yıldır orada yazılıydı niye sen yapmadın diye sorulması gerekir bu adamlara.