türkiye savaşa fiilen katılmasa da savaş bittikten sonra almanyaya savaş ilan etmiş ve çok ciddi olmasa da bir savaş tazminatı almıştır. bunun dışında sınıra yığnak yapılmış ve seferberlik ilan edilmiştir
Kahire de yapılan müttefik toplantısında churchill ismet inönü ye neden savaşa katılmadıklarını katılmaları gerektiğini söylemiş ismet inönü ise şöyle bir cevap vermiştir : '' -burası iyi korunuyor mu ? +tabiki, uçaksavarlar tanklar ile çok sıkı korunuyor. -halkımı koruyacak uçak savarlarımız yok biz ne yapacağız peki ? >roosevelt< : hahahah iyi sıkıştırdı şimdi ne diyeceksin ? ''
bu savaşa katılmadığı halde en büyük ekonomik darbeyi yiyen tek ülke türkiye cumhuriyetidir. savaşa katılan galip ya da mağlup hemen hemen tüm ülkeler savaştan hemen sonra sanayileşme yarışına girerek dünya devi olmuşlardır lakin savaşa katılmayan türkiye, mevcut yönetimi sebebiyle sanayileşme politikalarını tamamen terkedip tarım toplumu haline getirilmiş ve sovyet tehlikesi var diyerek abd güdümü altına sokulmuştur.
Şu an ''Dünya ne boktan bir yer oldu'' diyorsak bunun en büyük sebeplerinden biri ve belki de en büyüğüdür. Birçok kavramı yaratmıştır bünyesinde ve bu kavramlar insan öldürtmüştür !
özet olarak dünyayı sömüren ingilizlere, amerikalılara, ruslara ve diğer avrupa ülkelerine karşı Almanya ile japonya'nın bizim neyimiz eksik biz de sömürmek istiyoruz deyip paylarını alma istekleridir ki tarihsel ve coğrafi olarak bakıldığında bu isteklerde japonların ve almanların haklılıkları daha büyüktür (sömürünün haklı yanı olmaz o başka mesele de japonyanın götünün dibindeki adalarda ingilizlerin ne işi var! diye sormak da lazımdır). Nitekim dünyayı yüzlerce yıldır sömüren haydutlar yeni palazlanan haydutları tepelemiş üzerine bir de onlara şöyle kötülerdi böyle kötülerdi diye kendi kötülüklerine bakmadan lanetler yağdırmışlardır. Merak ediyorum acaba Amerika japonya ile savaşa girdiğinde çalışma kamplarına götürülen yüzbinlerce japon kökenli amerika vatandaşına, yani amerikalılara, beyaz amerikalılar yenileceklerini anlasalar neler yapacaklardı? yahudilerle aynı sonu paylaşacak mıydı o çekik gözlü amerikalılar paylaşmayacak mıydı? sovyetlerin hitlerden aşağı kalmayan hatta birçok kez geçen yaptıklarına değinmeye bile gerek yok lakin amerikanın bu yönünü pek bir insan bilmez.
hitler kurban olarak seçilmiş, almanlar katil ilan edilmiştir. lakin, japon, rus ve amerikalıların yaptığı katliamları sümen altı etmişlerdir. dresden bombardımanı, berlin bombardımanı, pasifik savaşında adalarda kısılıp kalmış japon askerlerine uygulanan imha yöntemleri kan donduran cinsten olsa da, kazanan haklıdır felsefesiyle görmezden gelinir. kahrolsun naziler demek hayli yetersizdir bu savaş için. kendi adamlarını yem olarak cepheye süren, hayvanları bile savaştıran stalin denen caniyi atlamamak gerek.
hakkında ciltlerle kitap okuduğum, binlerce sayfayı bulan bir sürü kitabı okuduktan sonra sadece "biraz biraz" anlamaya başladığım , tarihin gördüğü en kanlı savaş.
askeri açıdan muharebeleri takip etmek, hangi muharebenin neyin sonucu olarak oluştuğunu bilmek ve kronolojik olarak savaşın gidişatını bilmek istemiştim. okumalarıma başladıktan sonra gördüm ki, bu hemen hemen imkansız birşeydir.
her tarafta dişe diş verilmiş savaşlar, kimsenin adını duymadığı yerlerde verilmiş, anlatanlara 700-800 sayfa kitap yazdıran, bir sürü muharabeler...
siyasi açıdan pek çok gariplik. dost düşman tanımlamasının güçlüğü. japonya mesela asya´da çin´in dışında bilimum ülkeye saldırır. bu ülkeler hollanda portekiz gibi, "müttefikler" yanlısı ülkelerin kolonileridir. japonya, "düşman" dır. ancak bu hollanda kontrolündeki bu ülkelerle japonya arasındaki "savaş ticareti" -mesela kauçuk çoktu tayland´da laos ta, sanki hiçbir şey olmamış gibi devam etmiştir !!!..
insanlığın bütün sınırlarının kalktığı tek olaydır bu savaş. almanların yaptıkları 300 denizaltı 1942-1943 yıllarında atlantik okyanusunda binlerce sivil gemi ve milyonlarca ton -13 milyon ton- erzak batırmışlardır okyanusa. "ingilzer adada aç kalsınlar, ve bizimle bizim istediğimiz şekil bir barış imzalasınlar" diye...bu gemilerde kaç kişinin öldüğü bugün bile listelenmemiştir.
gizli servis oluşumlarının, gizli dinleme oluşumlarının başladığı yer, tam olarak ikinci dünya savaşıdır.
"uzun mesafe uçuş" yapabilen uçaklar atlantiğin ortasındaki , uçakların ulaşamadığı 1600km lik kısımda alman denizaltılarının orada seyreden bütün gemileri "keklik" gibi avlamalarının önüne geçmek için - ki bu işi ancak 2,5 yılda başardılar- ikinci dünya savaşı içinde panik içinde hummalı çalışmalar sonucu yapılmıştır.
ikinci dünya savaşını her yönüyle anlamak, bir insan için çok güç bir konudur. işin teknik, askeri, politik, sosyolojik, siyasal öyle çok ünitesi vardır ki, bu durum , bu savaşla "hobi" bazında ilgilenmeyi hemen hemen imkansız hale getirmektedir. birçok tarihçi kendisini savaşın belirli bir açısına konsantre etmiş ve sadece bu alanı anlamaya çalışmıştır.
örneğin general montgomery´nin yazmış olduğu ve sadece afrika savaşlarını anlatan kitap 1000 sayfadan kalındır!!! kaldı ki afrika´daki savaşlar kadar, hatta daha önemli öyle çok olay, muharebe, politik çekişme vardır ki...
sonuçta sadece dresden bombardımanı , planlanması, sebepleri, hazırlıkları, sonuçları, kızılordunun frankfurt oder şehrini geçerken bu planda dresden bnombardımanının oradaki olaylara etkisi hakkında bildiğim en az 6 son derece kalın kitap vardır.
sonuçta - ikinci dünya savaşı tarih içerisinde bildiğim, "en kompleks" konudur. konuya hiçbir zaman tamamıyla hakim olamadım, ve bütün savaşı kronolojik olarak bilen bir şahıs olduğunu da sanmıyorum. "karınca duası" gibi küçücük minnacık harflerle basılmış olmasına rağmen 2000 sayfanın üstünde bir kalınlığa sahip olan winston churchill´in "2.dünya savaşı" isimli eseri odak noktasına, sadece ingiltere´nin nazi almanyası, abd, fransa ile serüvenini anlatır, abd-japonya çekişmesine pek girmez, kızılordu- wehrmacht çekişmesine de "şöyle bir" değinir.
halen daha etkileri bitmiş de değildir ikinci dünya savaşının. çin denilen ülkenin bugün süper güç olaya yönlenmesinin ardındaki sebepler bile 2.dünya savaşıyla ilintilidirler.
insanlık tarihinin her bakımdan "extrem" lere ulaştığı çok önemli bir dönemdir.
almanya rusyaya saldırmasının faturasını ağır ödemiş ve normandiya çıkarmasından sonra 3 yılda kazandığı ingiltere ve ispanya hariç neredeyse tüm avrupa ve kuzay afrika topraklarını kaybetmiştir. şurda savaşın seyriyle ilgili bir gif vardır savaşın seyri ve toprakların değişimi daha rahat gözlenebilir:
günümüze kadar yapılmış en büyük, kapsamlı, kanlı savaştır. en kısa haliyle 1.dünya savaşının sonuçlarının almanya'yı memnun etmemesiyle başlamıştır.1930lardaki büyük buhran başta amerika olmak üzere avrupayı da kavurmuştur. hitler'in başa gelmesi de bu dönem civarındadır. önce sistemi canlandıran politikalarla çözümler üretip, orduyu yapılandırarak saldırıya geçmiştir.1939 da almanyanın polonyaya saldırmasıyla başlar. her ne kadar başlatanın almanya olmasına rağmen savaşa katılan her bir ülkenin ciddi ve geçerli bir sebebi vardır.
insanoğluna bir dünya savaşının yetmediğinin kanıtıdır.götümüzde patlayan bombalardan korkmamış olacağız ki ikinciye cesaret etttik cesaret ettiler.kazanan yine abd ve ingiltere kaybeden yine almanyadır.soğuk savaşıda başlatan hadisedir.