ikinci dünya savaşı nın atlanan detayları

entry168 galeri31
    51.
  1. çin ile japonya daha dünya savaşı başlamadan fiilen savaş halinde idi. dolayısıyla savaşta çin de müttefik devletler safında olmuştur. çin'in doğusunda geniş bir bölümü savaş sırasında japon işgali altında kalmıştır.
    2 ...
  2. 52.
  3. 2. dünya savaşı'nın başlangıcında abd'nin sömürgesi olan filipinler'in savaş sırasında japonya tarafından işgal edilmesi; daha sonra, japon işgalinden kurtulmasını takiben bağımsızlığını kazanması.
    2 ...
  4. 53.
  5. ikinci dünya savaşı'nın getirdiği teknolojik gelişim.
    2 ...
  6. 54.
  7. "insanoğlu akıllı bir varlık olsa, tüm zaferler kansız kazanılırdı"
    1 ...
  8. 55.
  9. * Kursk Muharebesi'nde tek bir Tiger I in 22 tane T-34'ü imha etmesi. 23. tank'a da bir kez ateş etmesi ve tankın ağır hasar alması fakat ateş ettiğinde Tiger'ı patlatması.
    * 13 Haziran 1944 tarihli Villers-Bocage Muharebesi'nde SS 101. Ağır Panzer Taburu'nun 2. Bölüğüne bağlı Michael Wittmann komutasındaki Tiger I in, 12 tank dahil olmak üzere toplam 27 zırhlı araçı imha etmesi.

    (bkz: pak 43)
    (bkz: kwk 43)
    3 ...
  10. 56.
  11. almanya'nın ingiltere'ye tonlarca bomba attığıdır.
    stalingrad savunmasında rusların almanları nasıl darmaduman ettiğidir.
    normandiya çıkarmasında fransa'nın ne kadar aciz bir devlet olduğunun anlaşılmasıdır.
    ve ve ve hayat sahası'nı gerçekleştiremeden kafasına tek kurşun sıkarak intihar eden nazizmi iliklerine kadar yaşayan adolf hitler reyiz'in ölmesidir.
    2 ...
  12. 57.
  13. yahudiler ve yahudilikle alakalı olmayan diğer herşey denilebilir,

    70 milyona yakın kişi ölmüş, ama savaşın tek sebebi ve sonucu olan yahudi soykırımı konu ediliyor sürekli, aslında anlıyorum, israilin bugün orada devlet kurmuş olmasının haklı gösterilmesi gerek, "onlar bunu hak etmişlerdi helal olsun" diye bağırmalıyız tüm dünya olarak, bu yapılan filmler, haberler, yazılan kitaplar hep israil devletinin kurulmasının meşruiyetini unuttukça tüm dünyaya hatırlatmak içindir evet, ama bu diğer 67 milyona haksızlık olmuyormu?
    10 ...
  14. 58.
  15. savaşı amerika'nın kazanmasıyla atlanan detaylardır, hoş detay değildir ya bunlar.

    ikinci dünya savaşı hollywood tarafından salt yahudi soykırımından ibaretmiş gibi gösterilir. özellikle doksan sonrası patlayan ikinci dünya savaşı furyasında kaç tane "savaş" filmi vardı ki? Piyanist'inden tut Schindler'in Listesi'ne, Hayat Güzeldir'e hemen tamamı yahudi soykırımını anlatır. Ama en az yahudi soykırımı kadar insanlık dışı olan atom bombalarıyla ilgili bir tane film var mı? hayır yok. bütün film ve dizilerde bu atom bombası hadisesi için söylenen tek şey var ki o da "yapmasak daha fazla insan ölecekti". Pearl Harbor filmi japonlar bizi uf etti temalı bir filmdi, pacific desen malum... Yani demem o ki nasıl bugün bütün dünya "Amerika atom bombasını atmak zorundaydı, atmasa daha çok insan ölecekti" gibi bir düşünce içindeyse almanya'nın zaferiyle sonuçlanan bir savaşla şekillenseydi aynı insanlar, yani bizler, "tamam hitler'in yahudileri öldürmesi kötüydü ama..." diye başlayan cümleler kuracaklardı. tarih'te ama lar bitmez çünkü, ölen insanlar önemli değillerdir zira, tarihi muzafferler yazar.
    13 ...
  16. 59.
  17. ingilizlerin atlantis yolcu gemisine saldırıp batırması. suyun üzerinde kalan amerikalı ve diğer milletlerden kazazedeleri kurtaran alman denizaltılarını bombalaması ve daha sonrasında suçu almanların üzerine yıkarak amerikayı avrupaya operasyon yapmaya ikna etmesi.
    3 ...
  18. 60.
  19. berlin'in düşeceği kesinleşince, hitler'in propaganda bakanı goebbels'in karısıyla beraber yanılmıyorsam 5 çocuğunu da uykularında siyanürle zehirleyerek öldürmesi. gerekçeleri ise, çocuklarının nazizmin olmadığı bir dünyada yaşamalarını istememeleridir. karı koca goebbels'ler kendileri de öyle bir dünyada yaşamak istememiş olmalılar ki, sonra da beraber intihar etmişlerdir.
    3 ...
  20. 61.
  21. 62.
  22. - mussolini'nin ordusunun balkanlar'ı ve yunanistan'ı işgale daşşaklarını sallaya sallaya, mandolin çalarak gitmesi, ve doğal olarak o mandolinleri ellerine alarak gelmeleri. bunun üzerine hitler 'bir işi beceremiyorsunuz amk' diyerek balkanları kendisi işgal etmiştir. bu, almanlar'a yaklaşık 4 aylık bir süre kaybettirmiş, bu süre almanya'nın sovyet işgalini kış aylarına sarkıtmıştır. rusya kışında da nazilerin silahları çalışmamış, motorize birlikleri çamurlu yollarda bayram dönüşü gibi kazalar yapmış, askerlerinin götü donmuştur.

    - paris'in nazi işgaline uğramasıyla fransızlar ismini yeni başkentinden alan vichy hükümeti kurmuştu. fransız devrimiyle gelen liberte, egalite, fraternite(özgürlük, eşitlik, kardeşlik) mottosu; travail, familie, patrie(çalışmak, aile, vatan) olarak değişmişti.

    - abd, atom bombasını geliştirirken almanya'dan çok büyük yarar sağladı. öncelikle intelligence *, ve berlin işgali sonrasında da direkt bilgi ve bilim adamlarına el koymalarıyla bu silahı ürettiler.

    - abd'nin atom bombasını tokyo gibi büyük bir şehre atmamasının sebebi, bu gibi şehirlerin konvensiyonel silahlarla yıpratılmış olmasıdır. hiç çatışma yaşanmamış bir şehre atom bombası atmak, silahın etkilerini daha iyi gösterecekti.

    - savaşta her on sovyet vatandaşından birisi ölmüştü.

    - savaş sırasında petrol sıkıntısı çeken almanlar, kuzey ırak petrollerine gözünü dikmiş, ve buradaki kürt aşiretleriyle işbirliği yapmıştır. almanlar bağımsız bir kürt devletinin varlığını ve ingilizlerin bölgeden atılmasını istiyorlardı. bunun için kürtlerin isytan etmeleri lazımdı, ancak kürtlerin bir simgesi(bayrağı) yoktu. günümüzde kürtlerin kullandığı yeşil-beyaz-kırmızı renkli bayrağı bu vesileyle, operasyon sorumlusu alman komutan johannes müller oluşturmuştur.

    - ingiltere, abd'ye olan savaş borçlarını anca 2006'da kapatabilmiştir.
    6 ...
  23. 63.
  24. almanlar rusya' ovalarında ilerlerken türkiye' almanlara çelik yapımında gerekli olan krom' u sağlıyordu.

    ayrıca kaçak olarak kereste sağlandığını da okumuştum, almanlara.

    ayrıca müttefikler tarafından nazi toplama kamplarına giden demir yollarının savaş boyunca bombalanmaması ilginçtir.
    2 ...
  25. 64.
  26. Amerikan merkez bankasının başındaki isimle nazilerin 1 numaralı silah tedarikçisi ismin birkaç yıl sonra birleşerek 'International Money Found' adlı kuruluşu ortaya çıkarmaları. ilginç olan taraf ise bu iki kişinin yahudi kökenli olmasıdır.
    5 ...
  27. 65.
  28. 66.
  29. ikinci dünya savaşı başlığı altında uzunca yazdığım bilinmeyen önemli ayrıntılar olmasına rağmen; internet.

    günümüzde kullandığımız en etkili iletişim aracı olan internetin icadı bu savaşla ilgili. bu büyük savaşta herkes birbirinin iletişim şifrelerini çözerek önceden tedbir alma yarışındaydı. farklı iletişim sistemleri ve kodlamalar üzerine çalışırken abd'li uzmanlar günümüzde kullandığımız internetin altyapısını oluşturdular. ve bilgisayarların gelişmesiyle beraber, uzatmayalım gerisini anladınız.
    0 ...
  30. 67.
  31. 2.dünya savaşından yıllar sonra bir gencin, ismet paşaya ''çayı üzümle içtik paşam'' diye serzenişte bulunması üzerine ismet paşa cevabı yapıştırır.

    ''çayı üzümle içtin ama babasız kalmadın.''
    3 ...
  32. 68.
  33. alman ordusuna "gönüllü" olarak kaydolmak isteyen alman gençlerin; köy ve kasabalarında bıraktıkları bisiklet leri bu sınıra yakın konuşlanan fransız gezgin birlikleri ele geçirip, üzerlerinde puro içerken; mutluluk içinde görüntüleniyordu. fransız halkının başından beri "gerçeküstü" gördüğü ve britanya ile elele verildiğinde kısa sürede tamamlanacağını ön gördüğü savaşın mutluluk verici bir portresiydi. ancak kazın ayağı öyle değildi! bu mağrur ve sahte gülücüklü ordu 2 hafta gibi asgari bir sürede yere yığılmıştı.
    0 ...
  34. 69.
  35. detaylar fettandır akıl çeler, hakikati gizler.

    özalın ölümüne örtülen şal, sonrasında yaşanan faciaları gölgede bırakmıştır. detaylara boğulursan dünya detay ifade.

    muazzam savaşlar, 1. 2. hepsi, ekonomik krizlerin nihayetidir.

    krizden murat çökme değil, yeni veçhenin devletlere, ülkelere dayatması. kadere benzer biraz, kaçınılmazdır.

    almanyanın, franko ve musolinin eşliğinde koca avrupayı ele geçirmesi, dönüp rusya üzerinden avrasya ve asyaya yönelmesi, 1929 krizinden yeni çıkmata olan, çıkarken çok pazar ihtiyacında olan abd'yi savaşa mecbur kılmıştır. japonyanın liman kazası detaydır, abd 3 5 kruvazörünü kaybetmiştir. aynı anda yüzlercesi ikame.

    alman yayılmacılığı barbarossa harekatıyla savaşı kaybetmiştir. normandiya çıkarması sovyet ilerleyişine mukabeledir.

    okyanus ötesi japon harbi, çin yayılmasına müdahaledir.

    atom denemeleri, savaş sonrası egemen benim ilanıdır.

    sovyetlerin atom teknolojisine anında yanıt vermesi, tarihi yazmıştır. detantın kapısını açmıştır.

    detaylar fettandır, tarih yolunda ilerler.
    2 ...
  36. 70.
  37. dünya'yı değiştiren büyük teknolojiler bulunmuştur.

    ciddi anlamda eğer bir bilim patlaması olduysa bu bu savaşın sayesindedir.
    3 ...
  38. 71.
  39. -savaş havacılığın gelişmesine özellikle de askeri havacılığa müthiş katkı sağlamıştır. ilk jet motorlu uçaklar da, roketler de, ağır nakliye uçakları da, stratejik bombardıman uçakları da yoğun olarak ilk kez bu savaşta kullanılmıştır. abd başından beri bu uzun soluklu savaşta teknolojinin ve insan gücünün çok önemli olduğunun bilincindeydi ve yatırımlarını hep bu yönde yaptı. savaştan birkaç yıl önce havacılık faaliyetleri hızlandırıldı, yeni komutanlıklar kuruldu, eğitim programları yazıldı, hava üsleri açıldı. 52 farklı ülkede telsiz istasyonları kuruldu. ancak sam amca savaşın bu kadar yakın zamanda kapısına dayanacağını düşünmediğinden olsa gerek 1939 yılı ortalarında yani savaş henüz başlamamışken abd'de yalnızca 300 savaş pilotu eğitiliyordu. 1939 eylülünde savaş başladığında (bkz: polonya nın işgali) durumun ciddiyeti anlaşıldı ve takip eden 1 yılda bu sayı 3.000'e çıkarıldı. bu dönemde bazı abd'li pilotlar ingiltere'ye giderek kraliyet hava kuvvetleri'ne (bkz: raf) katıldı ve aktif olarak britanya savaşı'nda yer aldı. 1941 aralık ayında japonların savaşı abd'nin kapısına getirmesinin ardından (bkz: pearl harbor baskını) 1942 yılının sonuna kadar 33.000 pilot savaşmaya hazırdı.

    -zırhlı savaşının en ünlü stratejisti ve generallerinden biri olan mareşal erwin rommel aslında savaştan önce sıkı bir piyadeydi ve tankların neler yapabileceğini bilmiyor geleceği göremiyordu. o dönemdeki pek çok alman generali gibi hatta diğer ülkelerdeki yüksek rütbeli subaylar da böyle düşünüyordu, tankların piyadeyi desteklemesi gerektiğini kendi başlarına operasyonel olarak faydalı olamayacaklarını düşünüyordu. ancak fikirleri zırhlı savaşının doktrininin sağlaması olan polonya işgaliyle değişti. o artık zırhlı savaşının en ateşli savucunularından biri olmuştu. fransa işgalinde 7. zırhlı tümen komutanlığına atandı ve meuse üzerindeki yarma harekatında ve manş kıyısına kadar yapılan ileri harekatta çok önemli işler yaptı. ardından somme'deki fransız cephesini de başarılı bir şekilde yardı ve hayalet tümen efsanesi böylece ortaya çıktı. rommel daha sonra afrika cephesinde de önemli işler yapacaktı. bu entrynin konusu değil ancak zırhlı savaşından bahsedip heinz guderian bakınızı vermemek olmaz.

    -savaş avrupa sınırlarını aşıp neredeyse tüm dünyayı yakıp yıkarken tarihteki en zorlu ittifak da kurulmak zorundaydı. abd öncülüğündeki müttefikler avrupa cephesinde almanları yenebilmek için güçlerini birleştirmeliydi. ancak irili ufaklı pek çok milletten oluşan bu askeri gücü kim komuta edecekti? işte bu hayati göreve daha sonra abd başkanı da olacak olan ike lakaplı Dwight Eisenhower getirildi. (bkz: dwight ike eisenhower) normandiya çıkarması, husky harekatı gibi operasyonları (bkz: operation husky) planlayan ike savaş sonunda şampanyayı götüren generallerdendi. ike kadar meşhur olamayan ancak bu savaşın müttefiklerin lehine sonuçlamasında en önemli rolü oynayan dönemin abd genelkurmay başkanı george catlett marshalldı. o daha çok savaş sonrası yıkılmış avrupa'yı dizayn etme planı olan marshall planı ile tanındı, en azından ülkemizde. marshall nobel barış ödülü almış tek askerdir.

    -hitler intikam hırsıyla yanıp tutuşuyordu, fransa işgali kısa sürede başarıyla tamamlandıktan sonra bu ülke topraklarının kuzeydeki yaklaşık yüzde 70'lik kısmını kayıtsız şartsız teslim alacağını tahahhüt eden anlaşmayı imzalatmak için almanya'nın 1. dünya savaşının sonunda ateşkes anlaşmasını imzaladığı tren vagonunu seçti. 22 yıl sonra bu kez almanlar aynı vagonda fransa'ya diz çöktürmüştü. Compiegne Ormanındaki vagonun sergilendiği anıt da yıkıldı, vagon da almanya'ya götürüldü.

    -almanya birinci dünya savaşı sonunda imzaladığı versailles antlaşması'na göre yalnızca 4 bini subay 96 bini astsubay ve er olabilecek 100 bin kişilik bir kara ordusuna, donanma olarak da 15 bin personel, 6 savaş gemisi (10 bin tondan ağır olmayacak) 6 kruvazör (6 bin tondan ağır olmayacak) ve 15 torpido botuna sahip olabilecekti. tank, büyük çapta toplar, denizaltı ve savaş uçakları ise asla olamayacaktı. bu anlaşma şartlarıyla alman ordusu bir daha asla eski gücüne kavuşamayacaktı. ancak 1920'de ruslar askeri eğitim ve tatbikatlar konusunda almanlarla gizli bir anlaşma yaptı. buna göre alman piyadeleri ve pilotları ruslardan eğitim aldı. almanya için daha sonra hayati öneme sahip olacak 4 bin subay da rusya'daki 3 farklı noktada eğitime tabi tutuldu. alman generali Hans von Seeckt'in planı bu 4 bin subayın mükemmel bir eğitim alması ve diğer 96 bin personelin de versailles anlaşması bozulduğu anda kitleleri profesyonel asker haline getirebilecek kapasiteye taşımasıydı. aktif görevde olmayan eski askerler de çin, japonya ve bazı güney amerika ülkelerinde ataşelik gibi görevlere getirilerek paslanmaması sağlandı. bu ülkelerdeki daha yeni yeni ortaya çıkan zırhlı-motorlu savaşı taktikleri hakkında gözlem yapan askeri ataşeler alman ordusu için çok önemli bilgiler topluyordu. rusya'daki bu eğitimler 1933'te hitler iktidara gelene kadar devam etti. 1933'te rusya ittifakı bozdu. polonya-fransa işgalleri ve doğu cephesi taarruzlarında önemli işler yapacak olan guderian da bahsi geçen dönemde rusya'da manevralara katıldı.

    -japon imparatorluk donanması 25 yıl öncesine kadar savaş gemilerini (özellikle ingiltere) batılı ülkelerden satın alırken, savaştan birkaç yıl önce ve savaş sırasında denizlerin en muazzam savaş gemilerini üretmeye başladı; (bkz: yamato) (bkz: musashi). 18 inçlik toplara sahip bu 2 devasa savaş gemisinin toplarından daha büyük çapta silah da sadece almanların raylar üzerinde hareket ettirebildiği 800 mm'lik gustav gun'dı. ayrıca japon donanmasının 1942'de hizmete soktuğu shimakaze destroyeri döneminde dünyanın en hızlı destroyeriydi. ayrıca nükleer denizaltılar üretilene değin dünyanın en büyük denizaltısı da japonların sen toku ı 400 ve bu sınıftaki diğer denizaltılarıydı.

    -dünya savaş tarihinde görülmemiş bir olay da yine bu savaşta yaşandı. bir avcı uçağı bir bombardıman uçağını tipik serbest düşüş bombasıyla vurarak düşürdü. alman avcı pilotu yüzbaşı heinze knoke messerschmitt 109'larla amerikan b 17 flying fortress filolarına yapılan saldırılarda almanların ağır kayıplar vermesi nedeniyle (b-17'lerin burnunda, tepesinde, altında, iki yanında ve kuyruğunda makineli tüfekler olduğu için muazzam bir ateş gücü vardı) yeni bir taktik üzerinde çalışmaya başladı. bu taktiğe göre me109'lar (250 kg bomba taşıyabiliyordu) b-17'lerin üzerine bırakmak üzere 5'er kiloluk kapsül bombalardan olabildiğince fazla yüklenecek ve yüksek irtifadan b-17'lerin üzerine bombaları atacaktı. 1944'ün sonlarında ve 1945'in başından savaşın sonuna kadar olan süreçte amerikan bombardıman filoları bazen 900-1.000 uçaktan bile oluşabiliyordu. bu dev filolara makineli tüfekleri ya da roketleriyle saldıran me109'lar sadece küçük ısırıklar alabiliyordu. bu nedenle bu bomba bırakma denemeleri çok önemliydi. ilk uçuşta sonuç alınamadı ancak ikinci taarruzda knoke'un bıraktığı bombalar 3 b-17'nin tam ortasında patlayınca uçaklarından birinin kanadı koptu ve uçankale yere çakıldı. bir b-17'yi bu yöntemle düşürünce bizzat hava kuvvetleri komutanı mareşal Hermann Göring knoke'e telefon edip kendisini tebrik etti. daha sonra da bazı düşman uçakları bu yöntemle düşürüldü ancak yaygın olarak kullanılamadı ve düşman üzerinde etkili olamadı. (heinz knoke'un ölüm avcıları adlı kitabını da konuya ilgi duyanlara şiddetle tavsiye ederim)

    -amiral karl dönitz komutasındaki u-bot filosu savaş boyunca toplam 13,5 milyon ton ağırlığında 2 bin 603 ticaret, 175 savaş gemisi batırdı. üretilen bin 162 u-botun 784'ü ya düşman tarafından batırıldı ya da almanya teslim olduğunda onurlu kaptanları tarafından batırıldı. ingiliz kraliyet donanmasının savaş boyunca kaybettiği personel sayısı 70 bin, bunların büyük çoğunluğu denizaltı taarruzlarında hayatını kaybetmiştir.

    -ilk atom bombası, napalm ve roketler savaş alanında kullanıldı. yüzbinlerce sivil öldü.

    -önceki savaşların aksine bu savaş geniş ovalarda, arazide olduğu kadar en kalabalık şehir merkezlerinde de cereyan etti. bu nedenle insanlık tarihindeki en yıkıcı olay oldu. bazı kaynaklara göre 50 bazılarına göre 60 milyon insan hayatını kaybetti.

    (bkz: ikinci dünya savaşı/#15331527)
    14 ...
  40. 72.
  41. ikinci dünya savaşında asıl amaç hitler aracılığıyla avrupada'ki yahudileri avrupa'dan alıp şuanki israil devletini kurmaktı. bu işlem tabi ki bu kadar basit değildi. binlerce yahudi katledildi, işkenceler yapıldı vs. çünkü yahudiler yurtlarından ayrılmak istemiyordu yani bunların hepsi bir plandan ibaretti.
    5 ...
  42. 73.
  43. 74.
  44. şüphesiz ki stalindir. en az hitler kadar faşist, kendi insanını hiçe sayan bir kişiliktir ama hiç gündeme gelmez ikinci dünya savaşı konusunda, hep arka plana atılır.
    4 ...
  45. 75.
  46. savaşın avrupa ve asya kadar şiddetli olmasa da afrika'da da cereyan etmesi:

    - almanya'nın o tarihte italyan sömürgesi olan libya'dan harekete geçerek mısır içlerine kadar ilerlemesi, ancak yenilgiye uğrayarak libya'ya doğru geri çekilmesi.
    - fransa'nın almanya tarafından işgali neticesinde alman kontrolüne giren cezayir, fas gibi fransız sömürgelerindeki fransız kuvvetlerinin sonradan bölgeye gelen amerikan kuvvetleri ile birleşmesi ve işbirliğine gitmesi.
    - kuzey afrika'daki mihver güçlerinin 1943'te tunus'ta bon burnunda teslim olması, böylece müttefik güçlerine italya'ya girme şansının doğması.
    - italya'nın afrika'daki sömürgelerinin (libya, italyan somalisi, savaştan birkaç yıl önce işgal etmiş olduğu etiyopya) bu savaş ile elinden çıkması.
    1 ...
© 2025 uludağ sözlük