Türkiyenin gerçekten muazzam bir denge politikası izledigi savaş. Şu an ki yonetim olsa eyyyy rusya diyerek savaşa girerler sonunda da ebemizin amini tersten gorurduk.
almanyanın çıkardığı savaş gereksiz demeyin bu savaşın dünyada yararı olmuştur.
edit: almanya kendi çıkarların da savaş açtı o ayrı
1. dünya savaşı sonrasında, bir daha dünya savaşı çıkmasın diye, milletler cemiyeti kurulur. milletler cemiyetinin görevi büyük-kucuk devletleri eşit saymaktı lakin bu cemiyet daha sonra sapitti ve küçüklerle büyükleri eşit saymadilar.
bu yönden haklı bir savaştır.
2. dünya savaşı bitince, aynı görevi birleşmiş milletler ustlendi hala etkinliğini sürdürüyor bu birleşmiş milletler. ha küçük devletlerle büyükler eşit sayılıyormu ? tabikide hayır. bu dünyayı en iyi türkler yönetmiştir.
edit: MK ne geri zekalı insanlar var şurda bilgilendirici birşey var. eksiliyorlar.
adolf hitler in ingiltere nin gönderdiği polonya ya girersen savaş ilan ederim mesajından sonra tereddütsüz polonya ya girmesiyle başlayan gereksiz vahşi savaş.
uzun uzun incelediğim. hakkında binlerce sayfa kitap okuduğum bence dünyanın en önemli konularından biri.
söylenebilecek en önemli iki şeyden ilki- birincisinden çok daha kanlı ve korkunçtur- ve de ikinci olarak da - bizler halen daha bu savaşın etkilerini yaşamaktayız. çin´in bugün süper güç olmasının bile en önemli sebebi ikinci dünya savaşında oluşturulmuş ilişkilerdir.
soğuk savaş, batı-doğu berlin, almanya´ nın birleşmesi uzakdoğudaki diktatörlükler, hep hiroşima nagasaki bombalarının etkileridir.
tarihin gördüğü en acımasız tank savaşı -kursk-,tarihte en çok insanın öldüğü ve gerçek bir gerilla savaşı olan savaş - stalingrad- , en kanlı geri püskürtme harekatı- ardennen offensive- bu savaşın sadece küçük paragrafı gibi görünen, aslen türkiye´nin verdiği kurtuluş savaşının kompleksliklerinin üstünde kompleksite içeren savaşlardır.
girit, sicilya çıkarmaları, rommel´ in ve stauffenberg in yıldızlaştıkları - tabii montgomery´nin de- el alamein çöl savaşları, acayiptir.
meşhur el alamein´ daki çok kompleks savaşlarla ilgili general montgomery´nin "el alamein notları", sadece notları- 1400 sayfalık 2,5 kilo ağırlığında bir kitaptır !!
(bu kitap bende var, öyle etkilenmiştim ki, bunu türkçeye çeviriim türkiyede de okusunlar, diye düşünmüştüm, türkiyede birçok kitabevine e mailler yazdım- öyle kompleks kitabı burada kimse okumaz, bizi düşünmeniz çok hoş, hiç boşuna zahmet etmeyin, diye cevap verdiler!!)
direkt general montgomery kendi yazıyo kitabı, birisi tutup kendiyle ilgili yazmıyo, yani.
3 ciltlik 2.dünya savaşını -winston churchill- da okudum, hatta 3 ciltten gözüm korktuğu için tek kitap çıkarmışlar, iyi özetlemişler diye onu aldım, adamlar normalde 3 ciltte bastıklarıkitabı karınca duası gibi yazılarını küçültmüş aynen basmışlar- bir sayfada 150 satır falan vardı!!-
churchill çok güzel yazar, bak o kitap da yok türkçe.ben acayip ingilizce konuşurum diyen adamı osurtacak seviyede bir ingilizcede yazmış..4,5 ayda falan okudum onu. çok güzel yazar,ve müthiş tanımlamalar yapar.
zaten bildiğim kadarıyla "2.dünya savaşı" kitabıyla nobel ödülü aldı churchill. ve bildiğim kadarıyla nobel edebiyat ödülü almış tek edebiyat kitabı olmayan kitaptır.
ve bu kitap da türkçede yok !! bana da sorsan 20.yyılda yazılmış en önemli kitaptır !! hayvan gibi 2400 sayfa falandır ama, ana kitaptır. ben o kitabı türkçeye niye çevirmediklerini anlamam.
ama sözlük yazarına mutlaka tavsiye ederim o kitabı da.
gene kendimi tutamayıp, uzattım. 2400 sayfa yazıyo, o 5 yılda o kadar çok önemli olay olmuş ki,guadalcanal savaşına mesela çok az değiniyo, ve bu konuya girersem kitap çok uzar, diyo, 2400 sayfalık bir kitapta...
atom bombasını kullanan truman, barbar lenin ve churchill'in de en az hitler kadar şuçlu olduğu;kazananın yazdığı tarihle manipüle edilmiş ikinci küresel savaş.
hitler, eiffel kulesi'ne çıkamasın, merdivenden tırmansın diye paris'i terkeden fransızlar tarafından kulenin asansör halatlarının koparıldığı savaş.
vakat hitler kuleye çıkmıştır. hatta bir nutuk söylemiştir.
bu savaş hakkında daha çok biliyom aslında da şimdi aklım durdu aklıma gelen tek şey bu oldu.
idare edin.
haaa! dur dur!
ayrıca roket yakıtı da bu savaş zamanında hitler'in adamları tarafından icat ediliyor.
hitler avrupa'dan ingiltere' ye roketler fırlatıyor.
roketlerin yakıtlarını öyle bir ayarlamışlar ki, yakıtın bitmesiyle tam da londra'ya düşüyor.
ayrıca alman panzerlerinin yakıtlarının rusya'da donması doğrudur fakat tek sebep buymuş gibi gösterilir.
stalin, alman tank komutanlarının da içinde olduğu çoğu komutanı suikaste uğrattığı için alman ordusu biraz da başsız kalmıştır.
işaret ve orta parmakla yapılan zafer işareti churchill tarafından bu savaş zamanlarında ortaya çıkmıştır. avuç içi kendine dönük bir v harfi yapar churchill. "victory" anlamına gelir.
1942 yılında herkesin Almanya savaşı kazancak gözüyle baktığı hatta bu sebeple italyanın da savaşa girdiği fakat Hitler'in insanlar hiç olmazsa Sovyetleri devirdi desin ve savaşı aklansın diye eylül ayında Alman askerlerinin yazlık elbiselerle savaşa bazılarının delilik gözüyle gördüğü şekilde girmesi (kazansaydı herkesin Kahraman Almanlar bilmem ne diyeceği) ama savaşın da kaybedilmesiyle birlikte Adolf Eichmann gibi bazı kimselerin yargılanarak idamı ve sonrası küllerinin Akdeniz sularına (israel den uzakta) atıldığı Hitler'in benim cesedime kimse ulaşmasın diye askerlerini intihar sonrası cesedinin yakılmasıyla görevlendirdiği bugün Almanya kazansaydı ne olur denilen, Holocaust vesaire ile ilgili sözlerin dünya kamuoyunda dolaştığı temiz tarafın olmadığı ikili kirli oyun...
Sovyetler Birliği, ABD, ingiliz Milletler Topluluğu, Fransız imparatorluğu ve birkaç küçül ülke Müttefik Devletleri, Nazi Almanyası, Faşist italya, Japons imparatorluğu ve Avusturya Macaristan ise Mihver ittifakı'nı oluşturuyordu.
dünya tarihinde ki en büyük savaştır. 1 eylül 1939'da almanya'nın polonya'yı işgaliyle başlamıştır. ingiltere, abd ve sovyetler birliği müttefik devletlerin; almanya ve japonya mihver devletlerin en önemli güçleri olarak savaşta yer aldılar. sonuçta kazanan taraf müttefik devletleri oldu.
almanya 1 eylül 1939'da polonya'yı işgal ederek 2. dünya savaşını başlattı. fransa ve ingiltere toprak bütünlüğünü garanti altına almış oldukları polonya işgal edilince almaya'ya savaş ilan ettiler. fransa almanya karşısında fazla direnemedi ve alman işgaline uğradı. almanya başlangıçta sovyetler birliği'yle aynı tarafta yer aldı, ortak politika izledi, polonya'yı paylaştı, sovyetler birliği'nden önemli miktarda hammadde desteği aldı. savaşın ilerleyen zamanlarında almanya hitler'in planları gereği sovyetler birliği'ne savaş açtı. sovyetler birliği'nin sınırsız insan kaynağı, uçsuz bucaksız toprakları ve ağır kış şartları almanya'yı beklemediği kadar zorladı.
almanya-sovyetler birliği arasında savaş başlamasından kısa süre sonra abd japonya'ya savaş ilan ederek 2. dünya savaşına katıldı. japonya ile aynı tarafta yer alan almanya abd'ye savaş ilan etti. hali hazırda ingiltere ve sovyetler birliği gibi iki güçlü devletle iki cephede savaş halinde olan almanya, böylece bir diğer güçlü devlet amerika birleşik devletleri'ni de karşısına almış oldu. 3 büyük güçle bir çok cephede savaşmak zorunda kalan almanya için mağlubiyet kaçınılmaz oldu. 30 nisan 1945'te berlin'in sovyetler birliği tarafından işgali sırasında adolf hitler intihar etti. 7-9 mayıs 1945'te almanya müttefik devletlere teslim oldu. kısa süre sonra 6 ağustos 1945'te abd japonya'ya atom bombasını attı. atom bombasıyla çok büyük zarar gören japonya'nın 14 ağustos 1945'te teslim olmasıyla 2. dünya savaşı sona erdi.
savaş aynı zamanda bir teknoloji yarışı halinde geçti. tank ve uçak teknolojisinde 6 yıl içinde çok büyük mesafe kaydedildi. çok yüksek sayıda tank ve uçak üretimi yapıldı. nükleer silahlar ilk kez bu savaşta kullanıldı. tarihin en kanlı savaşı olan ikinci dünya savaşında yaklaşık 40-50 milyon insan hayatını kaybetti. asker ölümlerinin yanında sivil ölümleri de bir hayli fazla oldu.