1915 yılında binet zeka testini arap harfleri ile "zeka mikyası" olarak çeviren eğitimci. osmanlı nın dünya savaşında yer alması ve karışık bir halde olmasına rağmen amerika dan bir sene önce binet zeka testini dilimize kazandırmıştır. bu tercüme, ilgi le karşılanmış kısa sürede tükenmiştir.
1910 yılı hukuk mektebi mezunu, cumhuriyet döneminin ilk lügat ve ansiklopedilerinin derleyicisi, tek milli ansiklopedimiz olan ve tamamlanması 42 yıl süren 'türk ansiklopedisi'nin uzun yıllar genel sekreterliği görevinde bulunmuş, eğitimci, şair, yazar ve bir dönemin milletvekili.
önemli eserleri;
- yeni türk lügatı-1939,
- talebe lügatı-1931,
- meşhur adamlar ansiklopedisi-1937,
- türk meşhurları ansiklopedisi-1946,
- resimli yeni lügat ve ansiklopedi-1954.
1913'te isviçre'de j.j. Rouessau pedagoji enstitusunde okumuştur. 1915'te, çanakkale savaşları esnasında, harbiye nazırı enver bey'in emriyle bir heyet çanakkale'ye sanat eserleri oluşturmak için gönderilmiştir. o heyette, ömer seyfettin, ibrahim çallı, hamdullah suphi, nazmi ziya gibi ünlü isimler vardır..
1926'da talim ve terbiye kurulu kurulmuş(Mustafa necati'nin nazır olduğu dönem) ve bu kurulda üye olarak bulunmuştur. aynı yıl çocuk ruhu isimli eseri yayınlandı. bu kitap daha sonra çocuk psikolojisi olarak yayınlandı. uzun yıllar ders kitabı olarak okutuldu.
vâla nurettin onun için: "onu çağımızın şemsettin sami'si olarak selamlıyorum" demiştir.
atatürk'ün vefatının ardından tavaf isimli bir ağıt yazmıştır.
Türk çocuk edebiyatının öncülerindendir.. Ünlü bir eğitimci olan Gövsa, Türkiye’de psikoloji ve pedagoji çalışmalarında bir çok eserler bırakmıştır.(d. 1889, istanbul – ö. 1949, Ankara)