dikey bahçeler aşırı maliyetli ve pahalı bir süstü, bakımları da ekstra maliyet oluşturuyordu. ayrıca sulama sonrasında yollarda oluşan ıslaklık sebebiyle kazalara sebep oluyordu.
grafiti daha kolay ve estetik olmuş. uygun yerlerde dikey bahçelerde kullanılacakmış ama abartmadan olması iyi olmuş.
devir tasarruf devri, süslere milyonlarca lira harcayacak durumda değiliz.
Şimdiye kadar dikey bahçe denilen sikimsonik şeylere ne kadar para harcanmış açıklansa keşke. Hangi firmalara kaç milyon tl gönderilmiş, insan merak ediyor..
ben "çomar" diyorum ortaya, sen atlayıp "hav hav" diyorsun.
sonra da tartışalım diyorsun.
bel ameliyatı oldum ben kusura bakma seninle tartışacak seviyeye inemem.
ibb bahçeleri kaldırdıysa maliyeti yüzündendir. keşke mümkün olsada akepenin her yere döktügü betonu, diktiği kaçak yapıyı yıkıp yeşile çevirebilse.
ilk depremde yıkılsın diye toki binası yapabilmek için ülkedeki ağaçları yüzer biner kesen, kestiği ağaçlar yerine göz boyamak dışında hiçbir fonksiyonu olmayan çimenleri ve çiçekleri duvarlara yamayan insanların destekçileri tarafından yadırganan bir olay. evet grafiti o dikey bahçelerin verdiği göz zevkini vermiyor doğru, lakin o dikey bahçelere harcanan para ülkenin mevcut ekonomisi için bir külfet. bizim ülkemizde vatandaşın yeşillik görmek için dikey bahçeye ihtiyacı yoktu. dikey bahçe ile uğraşacaklarına gidip biraz ağaç diksinler. en azından ileride gölgesinde serinleriz.
imamoğlu ve istanbul belediyesini yönetenler benim babamın oğlu değil. kendisini seçim döneminde desteklediğim gibi, seçimlerden sonra eleştirdim de.
kimin bir yanlışını görsem eleştirir, doğrusunda ise alkışlarım...
şimdi bu dikey bahçe dediğiniz şey, betonların üzerine monte edilmiş saksılar.
bu yöntemle beton görüntüsü kapatılıyor falan...
lakin bunun bir yapım ve de yıllık bakım maliyeti var.
istanbul bşb bunu da açıklamış;
--spoiler--
Yapılış maliyeti 60 milyon, yıllık bakımı 12 milyon TL olan duvar peyzajlarını sıfır maliyetle sanatçıların tuvali haline getiriyoruz. Bu bütçe artık istanbulluların aktif olarak kullanacağı yeşil alanlar oluşturmak için kullanılacak.
şimdi kimse kusura bakmasın ama, bu ülkeyi batırdınız, insanların çöpten yiyecek topladığı bir ülke haline getirdiniz.
o yüzden bu ülkenin yol kenarındaki betonlara 60 milyon verip saksı yapacak, 12 milyon verip de bunun bakımını yapacak lüksü kalmadı artık...
şimdi yapılan çalışma yani grafiti-boya çalışması ise boya firmalarının sponsorluğunda yapılıyor.
ilk yapılan çalışmanın da sponsoru jotun firması olmuş hatta.
ha, bu arada akp'lilerin derdi asla yeşillik, park, bahçe, bitki değil.
şayet akp'liler yeşili, doğayı sevseler yıllardır bu ülkenin doğasını yandaşlara, hatta yabancılara peşkeş çekip katletmezlerdi.
örnek mi istiyorsunuz?
kaz dağları'na bakın, kuzey ormanlarına bakın...
ulan siz define var diye göl kurutmuş insanlarsınız. kalkıp burda 2 tane saksı için doğasever pozlarına girmeyin sakın...
uygulama güzel.
maliyeti olan peyzaj çalışmaları yerine, sponsorlar tarafından sağlanan boyalarla duvarların boyanması uygulamasını destekliyorum.
peyzaj ihaleleri alan müteahhitler de asfalt kemirsinler. çok da sikimde amk...
Dikey bahçeleri görünüş olarak çok beğeniyorum ama bunların maliyeti bugüne kadar takması, bakımı vs 180 milyonmuş gençler.
180 milyon bütçeyi buna ayırmaya değer mi cidden?
Lale devri zihniyetinden çıkmak lazım. Ve lale demişken umarım, bu sene istanbul'a yine lale ekmeye çalışmazlar. Fuzuli israf yapacak durumda değiliz. Bir kaynak varsa daha gerekli şeylere aktarılması lazım.